- Vi trenger et vinmonopol i det nye lokalsentret på Ranheim. Dersom folk setter seg i bilen for å dra til vinmonopolet på Lade eller Valentinlyst så tar de fort resten av handelen der også. Et polutsalg vil gi mer lokalhandel og støtte opp om næringslivet på Ranheim. I tillegg får vi mindre bilkjøring. Dette er vinn-vinn for lokalsamfunnet og lokalmiljøet, sier Marek Jasinski (Ap).

Nytt lokalsenter

Aps kommunalråd har nylig flyttet til Ranheim, og nå ønsker han at ordfører Rita Ottervik og bystyret i Trondheim tar initiativ overfor styret i Vinmonopolet slik at det planlagte lokalsenteret i Peder Myhres vei 2 også inneholder et polutsalg.

- Det arbeides nå med reguleringsplanen for det nye lokalsenteret på Ranheim. I den forbindelse ønsker jeg at man også kontakter Vinmonopolet slik at de også får plass i det nye senteret. Jeg foreslår derfor at bystyret tar et initiativ overfor Vinmonopolet nå. Vi har tidligere gjort det samme for Heimdalsområdet også, sier Marek Jasinski.

God bydelsutvikling

Kommunalråden viser blant annet til populariteten som det nye polet på Byåsen har fått, og mener det er god bydelsutvikling å få på plass polutsalg i bydelene.

- Vinmonopolet på Byåsen er blitt kjempepopulært, og selger mye mer enn forventet. Det viser at polutsalg i bydelene er en suksessoppskrift. Vi må få med Vinmonopolet på å tenke mer lokalsenter framover. Det vil bidra til å gi en god bydelsutvikling i Trondheim. Ranheim er en bydel i sterk vekst, og sammen med Charlottenlund vil bydelen bli større enn Molde by i løpet av et par tiår. Det bør absolutt være nok folk i bydelen til at vi kan ha polutsalg. Det nye lokalsenteret planlegges fortsatt så dette er riktig tidspunkt til å få Vinmonopolet på banen slik at vi kan få til en god løsning, sier han.

Mindre lekkasje

På neste møte i bystyret fremmer han en såkalt interpellasjon (spørsmål til ordføreren) der han ber Ottervik ta opp saken og sørge for at Vinmonopolet melder sin interesse for å flytte inn i det nye lokalsenteret som snart skal bygges på Ranheim. Marek Jasinski mener polutsalg i bydelene er god alkoholpolitikk, miljøpolitikk og næringspolitikk.

- Trondheim kommune har en klar politikk på å styrke lokalsenterutvikling med service og handel som bygger trivelige bydelssenter og minsker transportbehovet. Det vil være en stor miljømessig gevinst fordi man nå må kjøre til andre bydeler, noe som også fører til handelslekkasje. Lokale polutsalg forsterker den lokale handelen og sikrer dermed det lokale næringslivet. Dette er positivt for bydelssentrene og sørger for at man handler der man bor istedenfor å reise byen rundt. Det er unødvendig at folk på Ranheim som skal ha seg en flaske vin må ta bilen for å kjøre til Midtbyen eller Lade. På den turen gjør de unna handlingen også, og dermed skaper vi handelslekkasje og økt biltrafikk som kan unngås ved å etablere polutsalg i bydelene, sier Jasinski som tror han får støtte fra ordføreren og bystyret for sitt initiativ overfor Vinmonopolet.