Mye penger står på spill. Campusutviklingen er anslått til fem-ti milliarder kroner.

- Formannskapet nekter NTNU å bygge i grøntområdene og ber NTNU legge mer til Midtbyen. Høyres kommunalråd Berit Tiller advarte i Universitetsavisa om mulig stopp i prosjektet hvis det ikke blir en dialog med universitetet. Er kommunen i ferd med å ødelegge for NTNU?

- Nei, det vil jeg ikke si, sier rektor Gunnar Bovim.

- Vi har en nær og løpende kontakt med kommunen både på saksbehandlernivå og politisk. Og vi har respekt for at formannskapet har synspunkter. Jeg har vært i nær kontakt med Høyre de siste dagene. Høyrepolitikerne har vært veldig opptatt av å bekrefte at byen står sammen om prosjektet. Det har de også tydeliggjort overfor sine politikere i Oslo.

- Regjeringen har sagt at NTNU skal samles rundt Gløshaugen, hvor langt vil Kunnskapsdepartementet strekke seg i forhold til campus i Midtbyen?

- Regjeringens utgangspunkt er et samlet campus, men vi har ikke diskutert detaljene. Departementet er fornøyd med styrets vedtak om samling i aksen Gløshaugen, Elgeseter og Øya, og en betydelig tilstedeværelse på Kalvskinnet. Dette har også en samfunnsøkonomisk side. To utredninger viser at et samlet campus gir rasjonell drift.

- Hvor går smertegrensen for hvor mye mer av NTNU som kan ligge i Midtbyen?

- Det må ikke feste seg et intrykk at NTNU ikke kommer til å være i Midtbyen. Slik planen er, blir det mer NTNU enn noen gang på Kalvskinnet. Teknologi flytter ut, men hele lærerutdanningen skal inn. I tillegg er det store planer for Vitenskapsmuseet. I arealer blir NTNUs tilstedeværelse på Kalvskinnet like stor som hele Dragvoll. NTNU vil uansett merkes mye mer i sentrum, selv om hovedsamlingen skjer sør for Elgeseter bru. Nærmere 14 000 studenter vil komme fra Dragvoll, Rotvoll og Tunga inn mot sentrum.

- Mange ønsker seg NTNUs senter for kunst, arkitektur og musikk (Kam) til Leüthenhaven, er ikke det en god idé?

- Det finnes gode argumenter for lokalisering i Midtbyen, men fagmiljøene har kommet til at nærheten til resten av NTNU veier betydelig tyngre. Arkitektur og design er nært forbundet med både med teknologimiljøene og kunstfagene. Så er det slik at mer og mer skjer i skjæringspunktet mellom ulike fag. Digitalisering av kunsten er bare ett av mange eksempler. Koblingen mellom Kam og teknologifagene vil stimulere både de estetiske fagene og teknologien, og dette kan man ikke gjøre andre steder i landet.

- NTNU argumenterer med faglig samling, tverrfaglighet og felles bruk av fasiliteter. Kan ikke dette ivaretas selv om mer ligger nord for Elgeseter bru?

- NTNUs særlige mandat er tverrfaglighet og nær kontakt mellom miljøer. Det er viktig at studentene har nær kontakt med fagfelt som de ikke er del av. Men bildet er ikke svart hvitt. Vi er på jakt etter hva som er hovedtyngden av universitetets behov. Det tilsier mer samling ved Gløshaugen enn enda mer virksomhet på Kalvskinnet, eller andre steder. Vår vurdering er at tverrfagligheten tilsier at vi bør være mer samlet. Det er fornuftig, og mest i tråd med regjeringens vedtak

- Mener du det blir en ny tocampusløsning hvis mer, eller hele Dragvoll-miljøer, plasseres i Midtbyen?

- Vi kan ikke legge humaniora eller de samfunnsvitenskapelige fagene på et sted hvor vi ikke får til et samlet campus. Flyttingen hviler på tverrfaglighet. Med lærerutdanningen på Kalvskinnet stiller det seg litt annerledes. Lektorstudentene vil uansett i perioder oppholde seg på et samlet campus på Gøshaugen for å følge disiplinfagene. Vi ser også på hvordan vi skal utvikle samspillet mellom grunnskolelærerutdanningen og disiplinmiljøene.

Bovim ønsker å unngå et inntrykk av at NTNU og politikerne er på kollisjonskurs.

- Alle står sammen om at samling av NTNU er fornuftig. Det er et stort nasjonalt prosjekt. Stort for landet og for byen. Det er viktig å få regjeringen til å ville bevilge penger til dette, og det oppfatter jeg det er stor støtte for i hele formannskapet. I neste omgang skal vi selvfølgelig diskutere hvilke fag som skal være hvor. NTNU ønsker å være samlet rundt Gløshaugen. Politikerne ønsker relativt mye innenfor elveslyngen. Dette vil vi finne ut av.

- Har NTNU kjørt på uten å lytte til kommunen?

- Nei, vi har virkelig lyttet. Vårt utgangspunkt var at ingen studenter skulle være i Midtbyen Når vil likevel får så mye aktivitet på Kalvskinnet, er det fordi vi har lyttet til byen.

- Formannskapet vil ikke tillate bygging i grøntområdene, oppfatter du det som en måte å tvinge NTNU til Midtbyen på?

- Det er ikke sånn at hvis kommunen ikke gir oss lov til å bygge på grønt, så må vi bygge i Midtbyen. Hvis vi fortetter nok, er det kanskje ikke behov for å inngrep i grøntområdene. NTNU har reservearealer sørover, men det er ikke det vi foretrekker. Vi vil ikke bygge på grøntareal hvis kommunen sier blankt nei. Men jeg tror det er fornuftig, og i tråd med politikernes ønsker, at vi ser på muligheter for at de grøntområdene kan bli mer brukervennlige. Grunnforholdene kan gjøre det umulig for NTNUs og Studentersamfundets felles ønske om å bygge på Fengselstomta. Kanskje kan området heller bli park, og at vi får til en felles løsning med Samfundet og vårt bygg for kunst, arkitektur og musikk i nærheten.

- Var campuskonkurransen meningsløs fordi den ikke satte grenser for bygging i grøntområder og ikke åpnet for bygging i Midtbyen?

- Absolutt ikke. Vi fikk en masse gode forslag å bygge videre på. Juryen får med seg debatten som skjer, og kommunen er involvert i arbeidet hele veien.

- Er du redd for at en lokaliseringsstrid kan påvirke regjeringens vilje til å bruke milliarder på campussamling i Trondheim?

- NTNU blir bedre gjennom å diskutere dette, og jeg føler meg trygg på god løsning på hvor vi ender. Dette er et nasjonalt prosjekt. Men vi skal ikke neglisjere at andre prosjekter gjerne vil slippe foran oss. Pengene kommer ikke dumpende selv om vi blir enige. Det må gjøres et stort nasjonalpolitisk arbeid.

Rektoren går ofte gjennom parken. NTNU ønsker å knytte campus sammen gjennom grøntområdene - men uten å forringe bruksverdien. Foto: TERJE VISNES, adressa