- Dette er en dårlig løsning som rammer elevene, sier foreldre Adresseavisen har snakket med.

På mandag skal småskoleelevene på Sjetne skole busses til Brøset, hvor de skal undervises i midlertidige paviljonger mens skolen pusses opp. Men arbeidet med å rive lokalene i Sjetnmarka begynner ikke før mai/juni. Da kommer de siste drøyt 230 elevene etter. Dermed skal de minste elevene busses i over tre måneder, selv om Sjetne skole ligger uberørt.

Fire måneder med unødvendig busstransport

- En time i buss hver dag er belastende, sier foreldre, som kaller situasjonen unødvendig og grunnløs.

- Barna kunne sluppet buss, reisetid og ekstra stress. Det er sløsing av barnas tid, sier en mor, som påpeker at det er de yngste og mest sårbare elevene i trinnene fra første til fjerde som skal flytte på mandag.

Hun mener elevenes tid ikke blir verdsatt og at det er en ekstra belastning for dem. De kommer til å måtte leve med buss til skolen på Brøset frem til innflytting i nyoppusset skole på nyåret 2019.

- I tillegg vil det jo koste skattebetalerne mye å skulle busse hundrevis av unger hver dag, uten at det er noen som helst grunn til det, sier en annen forelder.

Følger planen: Kommunen har enda ikke landet avtale med entreprenør for riving og bygging ved Sjetne skole. Prosjektansvarlig, Stefan Reppe i rådmannens fagstab, sier at rivingen likevel riving vil kunne starte i slutten av mai / begynnelsen i juni. De regner med å signere kontrakt med vinner av konkurransen først i mai. Det kommer et nybygg og deler av skolen renoveres. Innflytting er planlagt i januar 2019.

Krevende flytteprosess

Hvorfor skal elever busses når skolen står der og arbeidet ikke begynner før til sommeren?

Rektor ved skolen, Siv Indseth, forklarer at de følger den opprinnelige planen, selv om rivearbeidet er utsatt.

- Skolen flytter ut i faser og det krever god planlegging. Flyttingen er en så omfattende prosess at vi har måttet skaffe oss dette handlingsrommet. Vi bruker vinterferien på rydding og å komme i stand på Brøset. SFO og småtrinnene flytter nå, fordi vi ønsker å få stabilisert nettopp dem som er mest sårbare, sier Indseth.

Komplisert: Sjetne skole skal pusses opp og elever må flyttes. Rektor Siv Indseth understreker at de trenger tid på flytteprosessen.

Hun forteller om et krevende forarbeid som også innebærer å få på plass busskyssen.

- Fra mandag av begynner SFO på bydelshuset i Sjetnmarka klokken 07.15. Småtrinnenes busser går klokken 07.50 og skolen starter 08.15.

Foreldre savner informasjon

Adresseavisen har snakket med over tjue foreldre som reagerer på skolens håndtering av saken. Ingen av dem ønsker å fortelle åpent om sin skuffelse over skolens håndtering. Lederen for Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved skolen, Kenneth Drazkowski, forteller at dette har vært tema til diskusjon og fortvilelse. Det er mange foreldre som kontakter dem.

- Jeg kan bekrefte at det har vært har vært uro og usikkerhet omkring bussing av elevene. Men FAU har ikke rukket å møtes for å diskutere nå, etter at vi har fått informasjon om utsettelsen av riving, sier Drazkowski.

Informasjonen fra skolens ledelse gikk ut til foreldre og foresatte via den digitale meldeboka fredag 17. februar, rett før vinterferien. Drazkowski sier at informasjonsflyten og involveringen fra skolens ledelse har vært dårlig.

Allerede i august 2016 flyttet femte- og sjuendeklassingene til Brøset på grunn av funn av muggsopp i skolebyggene.

- Siden den gang har det vært mangel på kapasitet i bussene, som resulterer i at elever ikke har fått sitteplass. Sikkerheten har også vært tatt opp, da disse bussene ikke har setebelter. Ting har blitt bedre, men det kjøres daglig busser hvor barn må stå, sier Drazkowski.

Lovlig elevkjøring uten setebelter

Er det lov å kjøre barn i buss hvor de må stå i 80-sonen i Okstadbakkene og på Omkjøringsveien?

Avdelingsdirektør for rutetilbud og infrastruktur, Harald Storrønning, i AtB svarer:

- Ja, bybusser tillater stående. Barn og voksne står i buss opp og ned Okstadbakken hver dag på vanlige byruter. Vi kjører tilsvarende busser på turene mellom Sjetnmarka og Brøset. Forstadsbusser har setebelter. Dem bruker vi til rene skoleruter, i tillegg til at vi har noen få bybusser med setebelte som vi bruker på rene skoleruter hvor elevene har krav på skyss, som på Byneset og i Østbyen.

Men elevene ved Sjetnmarka kommer seg ikke på skolen uten buss. Hvorfor ikke kjøre buss med setebelter også her?

- Vi har ikke nok bussmateriell. Skulle man hatt setebelte til alle, måtte man brukt turbusser. Derfor er det gjort unntak fra forskriften. Trondheim kommune har godkjent dette, sier Storrønning.

Han sier også at kapasitetsproblemene skal være ordnet opp i etter et arbeidsmøte med FAU og kommunen.

- Det har vært en dårlig dialog rundt behovet. Alle elever skal ha eget sete nå.

Godt planlagt

Rektor sier at skolens ledelse er glade for FAU sitt engasjement, spesielt når det gjelder setebelter i bussene.

- Sikkerheten er det AtB som leverer. Vi kan ikke kreve seter til alle og setebelter til alle, men vi sier klart og tydelig ifra om at vi ønsker det, sier Siv Indseth.

Hun understreker at Sjetne ikke er i noen særstilling når det gjelder skyss til midlertidige skolebygg og at mange skoler i Trondheim har vært igjennom og skal igjennom den samme omstillingen med opphold på midlertidige paviljongskoler.

- Vi er godt forberedt. Vi har øvd på dette. Det er voksne til stede på alle busser og hver elev har en busspartner. Alle ansatte har vært svært positive og fleksible i flytteprosessen. Jeg er sikker på at dette kommer til å gå helt fint, sier Indseth.

Etter at 1.–4. trinn har flyttet ut, rydder skolen ut av paviljongene som skal rives.

- Samtidig går vi inn i en krevende og spennende samspillsfase. Vi skal også planlegge utflytting av de øvrige trinnene, sier rektor.

Det er sjette klasse og ungdomsskoletrinnene som får bli igjen etter påske. Rektor opplyser at dette skyldes behovet for spesialrom.