Kommunalråd Ottar Michelsen (SV) frykter at debatten og alle gode ønsker om NTNU-bygg i Midtbyen, kan sende Trondheim nedover i køen for de store statlige bevilgningene til universitetsbygg. Han minner om at forutsetningen for å flytte fra Dragvoll og bygge nytt er at hele universitetsområdet skal bli tett og samlet.

Michelsen tror det beste vil være et universitetsområde der NTNU selv ønsker det, i området Gløshaugen, Elgeseter og Øya. Han har også inntrykk av at det er det regjeringen ønsker og viser til at et kompakt campus er forutsetningen for at regjeringen vil bruke bortimot ti milliarder på et nytt universitetsområde i Trondheim. Han mener det er for langt mellom Kalvskinnet og Gløshaugen til at det er praktisk for studentene som tar fag på tvers.

Tidligere assisterende fylkesmann Roaqld Eriksen, derimot, skriver i et innlegg at universitetsområdet bør utvikles i triangelet Gløshaugen, Øya, Kalvskinnet.

Fra Gløshaugen til Kalvskinnet

- Det tar omtrent like lang tid å komme seg fra Gløshaugen til Kalvskinnet som med buss fra Gløshaugen til Dragvoll.

Ottar Michelsen er redd for at et kjør for å legge mer til Kalvskinnet kan få prosessen til å spore av. Han mener også at argumentene om at dette bidrar til bedre byintegrering er særdeles tynne.

- Når Høyre foreslår å legge kunst, arkitektur og musikk til Leuthenhaven, lurer jeg på om de har forsikret seg om at regjeringen, som sitter på pengesekken, syns det er en god idé, sier Ottar Michelsen. Han sikter blant annet til et debattinnlegg fra Høyres kommunalråd Berit Tiller der hun skriver at kunst, arkitekt og musikk ved NTNU bør inn til byen.

Også ordfører Rita Ottervik ønsker så mye som mulig av NTNUs campus inn i Midtbyen.

- Vi må ikke kludre til denne saken for Trondheim. Universitetet i Oslo og NMBU på Ås sikler etter de samme bevilgningene. Sår vi tvil om viljen til et samlet campus, er det god plass på ventelista til departementet, sier Michelsen.

Høyre tror på Kalvskinnet

Men Berit Tiller fra Høyre tror ikke det vil bety noe for de statlige bevilgningene om NTNU bygger mer på Kalvskinnet og Leuthenhaven.

- Vi er også tydelige på at vi ønsker et samlet campus, men vi ønsker mer til Midtbyen sier Tiller.

- NTNUs lærerutdanning blir værende på Kalvskinnet, sier høyrepolitikeren og minner om at dette betyr at NTNU ikke kommer til å samle hele universitetsområdet sitt rundt Gløshaugen, Øya og Elgeseter. Tiller viser også til at NTNU-rektor Gunnar Bovim har sagt at de ønsker en debatt om campus velkommen.

- Derfor tror jeg ikke en slik debatt vil være negativ for NTNU, heller tvert imot, sier hun.

Også arkitekt Ole Wiig har kastet seg inn i kampen om campus. Han vil legge kulturfag og innovasjon unna Gløshaugen.

Men dekanene Monica Rolfsen, økonomi, og Ingvald Strømmen, ingeniørvitenskap,  argumenterer i denne kronikken for innovasjonssenter ved Gløshaugen.

Byintegrert på Elgeseter

SV-politiker Ottar Michelsen er uenig med bystyrekollegene som har tatt til ordet for mest mulig NTNU-bygninger i Midtbyen. Han vil også gjerne ha et byintegrert universitetsområde slik de andre trondheimspolitikerne også er opptatt av. Men han tror det lar seg gjøre minst like godt ved å bygge ut der NTNU ønsker, ved Gløshaugen mot Øya og Elgeseter.

- For det første ligger Samfundet en kilometer fra Olav Tryggvasons-statuen på torget. Det er ikke langt, og Elgeseter gate skal bli ei bygate. Det handler om å skape gode møteplasser i universitetsområdet der studenter, ansatte og byens befolkning kan møtes.

Ottar Michelsen tror ikke at det sikrer byintegrering for hele NTNU ved å legge NTNU-senteret for kunst, arkitektur og musikk til Leuthenhaven.

- Jeg tillater meg å tvile på at hele universitetet blir byintegrert av at dette senteret ligger der. I beste fall blir dette ene senteret byintegrert. Og når alle snakker om kunst, arkitektur og musikk, hva er galt med lingvister og forbrenningsingeniører? De og de andre disiplinene må også med når vi snakker byintegrering, sier Michelsen.

LES MER OM NTNU-CAMPUS HER

Åpent universitet

SV-politikeren ønsker seg et tett og kompakt universitetsområde som er tydelig og synlig. Og han vil ha et universitet som henvender seg til folk.

- Vanlige personer skal føle at det er attraktivt å være på universitetsområdet. Folk må kunne få en opplevelse av forskningen som skjer, ved å komme til NTNU. I dag er det veldig få som går inn i bygningene på Gløshaugen uten å ha et ærend der.

Ottar Michelsen viser til universitetene i Delft og Lausanne.

- I Delft har de laboratorier som besøkende i praksis går tvers gjennom, i Lausanne er solcelleforskningen bokstavelig talt utenpå bygningene. Det kan være ideer for hvordan byen kan få ta del i forskningen som foregår ved NTNU, sier Michelsen.

Dekan Marit Reitan ved Samfunns- og utdanningsvitenskap vil samle alt så nær Gløshaugen som mulig.

Store nyheter: Regjeringens folk, med statsministeren i spissen, spiste kake sammen med NTNU-ledelsen da de presenterte nyheten om at de vil samle NTNU-campus rundt Gløshaugen. Fra venstre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, NTNU-rektor Gunnar Bovim, daværene olje- og energiminister Tord Lien og statsminister Erna Solberg. Nåværende kulturminister Linda Cathrine Helleland, helt til venstre. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
Tett og samlet: NTNU-rektor Gunnar Bovim peker på Gløshaugen, Øya og Elgeseter. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665