Melhus kommune liker ikke at Politidirektoratet (POD) har vedtatt å legge «Politistasjon sør» til Heimdal.

Dagens politistasjon er for liten og det skal bygges en ny.

I den nye politireformen har politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt fått medhold fra POD i sitt forslag om at den nye tjenesteenheten Gauldal skal omfatte kommunene Trondheim (unntatt Sentrum), Melhus, Klæbu, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal og Rennebu.

Det blir tjenestesteder på Heimdal (ny Politistasjon sør), Røros, Oppdal og Midtre Gauldal. Lensmannskontorene i de øvrige kommunene blir lagt ned. Trøndelag får sju tjenesteenheter og 20 tjenestesteder. Med tjenesteenhet menes lensmannsdistrikt eller politistasjonsdistrikt. Med tjenestested menes kontorsted hvor politiet yter tjeneste til publikum.

De berørte kommunene har anledning til å klage på PODs beslutning om ny tjenestestruktur innen 10. mars. Endelig avgjørelse tas av Justis- og beredskapsdepartementet.

En skinnprosess

Formannskapet i Melhus har nå benyttet seg av retten til å klage på vedtaket. Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) sier PODs vedtak innebærer at begge politistasjoner som skal betjene området Sør-Trøndelag, blir lokalisert til Trondheim by.

- I vedtaket fra Politidirektoratet vises det til tilrådning fra politimesteren i Trøndelag, som sies å være basert på forutgående lokale prosesser med involvering av kommuner og tjenestemannsorganisasjonene lokalt. Melhus kommune mener involveringen har vært fraværende, og at det her har foregått en skinnprosess, sier Krogstad.

I Politidirektoratets rundskriv fra juni 2016 til politimestrene er det nærmere beskrevet hvordan prosessen skal gjennomføres. Denne tilrådningen er ikke fulgt av politimesteren i Trøndelag politidistrikt, hevder formannskapet i Melhus.

Krogstad opplyser at han og varaordføreren deltok i prosessen og de møter som ble holdt. Melhus, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Rennebu og Oppdal sendte to uttalelser (08.07.16 og 30.09.16) til politidistriktet, der de blant annet påpekte at politistasjon sør bør legges sør for Trondheim, ikke til Heimdal. Dette ble fulgt opp av fylkesmøtet i KS Sør-Trøndelag i en nesten enstemmig uttalelse i september i fjor. Det har ifølge Krogstad vært et samstemmig lokalpolitisk krav at det ikke skal legges to politistasjoner i Trondheim by, men at politistasjon sør skal legges sør for Trondheim. Melhus formannskap vedtok i november en høringsuttalelse til politimesterens tilrådning, der dette ble påpekt.

Tettere befolket

Politimesteren har etter formannskapets oppfatning ikke kommentert det unisone lokalpolitiske kravet med et ord i tilrådningen. Muntlig har han i formannskapet i Melhus sagt at stasjonen skal legges til Heimdal fordi Heimdal er tettere befolket enn Melhus sentrum.

- Med andre ord ønsker politimesteren en lokalisering av politistasjon sør som kun baserer seg på en gammeldags sentraliseringstanke. Det er lite tillitvekkende at politimesteren ikke har en politifaglig begrunnelse for å insistere på at politistasjon sør bør legges til Heimdal, heter det i formannskapsvedtaket.

Prosessen er etter melhuspolitikernes mening gjennomført i strid med god forvaltningsskikk og i strid med gitte retningslinjer fra Politidirektoratet.

Ordføreren sier at Melhus kommune er kjent med at det parallelt med prosessen om endring i politidistriktets lokale struktur pågår en prosess i regi av Politiets fellestjenester, for å finne nye lokaler til politistasjon sør. Her gikk det ut en åpen invitasjon til at interessenter kunne melde seg, med frist 9. januar i år. Det er fra Politiets fellestjenester allerede tatt en beslutning om at stasjonen skal legges til Heimdal.

Før klagefristen utløp

- Dette skjer altså lenge før klagefristen for lokal struktur har gått ut, noe som underbygger at det hele har vært en skinnprosess, der det er bestemt på forhånd at politistasjon sør skal legges til Heimdal. Ettersom det følger av Politidirektoratets rundskriv av 1. juni 2016 at en klage skal gis oppsettende virkning, vil Melhus kommune be om at prosessen med å finne nye lokaler til politistasjon sør stanses umiddelbart og at det gjennomføres en ny utlysning etter at klagen er avgjort, sier Krogstad.

Politimester Nils Kristian Moe har tidligere uttalt til Adresseavisen at politidistriktet har gjort et grundig arbeid. Men det er lett å være uenig i noe som rammer en selv. – Likevel håper vi kommunene slutter opp om hvordan Trøndelag politidistrikt skal organiseres, sa Moe.

Ny politistasjon: Det skal bygges en ny politistasjon på Heimdal. Dagens stasjon er for liten og tilfredsstiller ikke de nye behovene. Foto: Jens Søraa