Sunndal: Like etter at «Ramez» og «Sharif» kommer fra skolen, får de vite at kameraten har fått dårlige nyheter denne formiddagen.

- Vi banket på døra, men han ville ikke åpne, sier de.

Adresseavisen skulle egentlig møte alle tre sammen, men etter samtalen med advokaten orker ikke kameraten lenger å stille til intervju.

Skjebnedager

UDI-tall viser at det bor 1259 enslige mindreårige asylsøkere på mottak i Norge. Slutten av februar og begynnelsen av mars er skjebnedager for mange av asylbarna som kom til Norge under flyktningstrømmen i 2015.

- I løpet av årets to første måneder har UDI fattet vedtak for 640 enslige mindreårige asylsøkere, opplyser John Olav Kroken, presserådgiver i UDI.

Fortsatt har 434 av dem som kom i 2015 ikke fått svar.

- Vi er klare til å fatte vedtak for om lag 100 av dem, mens vi i drøyt 300 saker må gjøre ytterligere avklaringer før vi kan fatte vedtak, opplyser Kroken.

Ifølge «Ramez» og «Sharif» snakker alle på mottaket hele tiden om hvem som har fått avslag, og hvem som fortsatt venter på svar.

- Det er vanskelig. Enkelte dager forsvinner det to til tre kamerater med avslag, sier de.

På spørsmål om de har kontakt med noen av dem som har dratt, nikker de bekreftende.

- Hvor er de? Er de i nye land i Europa?

De nikker. De vil ikke si mer om det.

Frykter politiet

Begge kom de til Norge i september 2015. De fikk svar på sine søknader om asyl i fjor høst.

Etter en alderstest fikk de begrenset opphold i Norge til de fyller 18 år. Det betyr at de må forlate landet en gang i løpet av 2018.

- Vi fikk ulike svar. Han fikk beskjed om å forlate Norge etter 18-årsdagen, mens jeg fikk beskjed om å oppsøke ambassaden. Vi vet ikke hvorfor det står ulike ting, sier «Ramez» på brukbart norsk.

Så du denne?: Mohammed Ahmed Hossein får ikke asyl, men UDI fraråder retur: Har vært 12 år i limbo på et asylmottak

Det guttene frykter mest er at politiet skal komme. Under intervjuet kommer det en politibil. Den parkerer utenfor blokka. Det skaper uro, selv om det ikke er dem det gjelder.

- Det er tøft å være her. Før bodde vi på et mottak på Kyrksæterøra. Der spilte vi fotball, og hadde mer kontakt med det norske samfunnet. Her sitter vi mye og venter. Det er lange og kjedelige dager.

Sliter med søvn

På mottaket i Sunndal har 20 asylbarn forsvunnet siden i november. Alle hadde fått avslag på asylsøknaden, og de fleste var gutter fra Afghanistan. På mottaket er det mange som har tøffe dager.

– Mange sliter med dårlig søvn, økt usikkerhet, de er deprimerte og mister interessen for skolen etter at de har mottatt avslag om opphold.

Det sier Øystein Rolandsen, leder for avdelingen enslige mindreårige asylsøkere (EMA) ved Sunndal asylmottak.

Rolandsen har jobbet ved mottaket siden det ble opprettet i 2009.

- Situasjonen her er helt snudd på hodet i løpet av kort tid. Tidligere mottok vi beboere fra transittmottak, og de fleste fikk opphold. Nå mottar vi stort sett bare EMA fra mottak som skal legges ned, og de fleste får avslag, forklarer han.

Det betyr at de på mottaket nesten ikke lenger gjennomfører samtaler med asylbarna om bosetting i en kommune.

- Nå forbereder vi dem på retur til hjemlandet, sier han.

Begrenset opphold

Under asylstrømmen i 2015 kom majoriteten fra Syria, Eritrea og Afghanistan.

- Vi fikk da 74 gutter fra Eritrea. Så å si samtlige fikk opphold, og de er nå alle bosatt. Vi fikk også mange enslige mindreårige fra Afghanistan. Nesten alle har fått avslag, sier avdelingslederen.

I januar skrev Adresseavisen at i fjor fikk 295 afghanske ungdommer begrenset tillatelse, av totalt 316 begrensede tillatelser som ble gitt. UDI har aldri før gitt så mange asylbarn midlertidig opphold som i 2016. Til sammenligning fikk 15 asylbarn stemplet midlertidig på søknaden i 2015. Ti av disse var fra Afghanistan.

I juni 2016 sa statsråd Sylvi Listhaug til VG at UDI har gjort en ny vurdering av situasjonen i Afghanistan, og konkludert med at ingen provinser er så utrygge at ingen kan sendes tilbake dit. Rolandsen ønsker ikke å kommentere konsekvensene av de nye politiske føringene.

- Her på mottaket utfører vi UDIs vilje, men jeg registrerer at mens nesten samtlige EMAs fra Afghanistan fikk opphold i 2009, så gjør nesten ingen det nå. Det må jo bety at norske myndigheter mener at det har skjedd noe i Afghanistan, som gjør at det er trygt å returnere dem?

Drar over til Sverige og Oslo

I 2016 forsvant det 182 EMA fra mottak, og 24 av dem ble borte fra mottak i Midt-Norge. På spørsmål til Rolandsen om hvor asylbarna drar når de forlater mottaket, svarer han at de fleste fra Sunndal drar over til Sverige, mens noen blir funnet drivende gatelangs i Oslo.

- De drar med tog eller buss. De fleste drar på ettermiddag/kveld eller på morningen. Det blir som regel oppdaget når vi går runden hver kveld. Da ser vi at de ikke er på plass, sier han.

Asylbarna blir etterlyst nasjonalt, men ikke internasjonalt. UDI, politi og barnevernsvakta i Oslo står på lista over institusjoner som skal varsles.

- Vi får av og til beskjed om at de er funnet i Oslo. De er sjelden de returnerer tilbake til mottaket.

- Kan dere ikke stoppe dem?

- Vi forklarer alle hva som vil skje hvis de drar, at de mister rettigheter, men det hjelper ikke. De fleste drar etter at de har fått et avslag, eller når det nærmer seg 18-årsdagen. De gir ingen signaler på forhånd om at de har tenkt å dra. Av og til vet vi ikke engang at de har fått et avslag, før de er borte. Andre drar før de har fått resultatet av alderstesten, sier Rolandsen.

- På en måte er det jo også greit at de tar et valg, istedenfor at de ligger passive i en seng dag etter dag. Flere av dem er 18 år, og da er de jo i lovens forstand voksne.

Usikker fremtid

«Ramez» og «Sharif» er glade for at fotballtreningen på mot-taket starter opp igjen samme ettermiddag, etter flere måneders pause.

På spørsmål om hva de håper for fremtiden, svarer de at fremtiden er usikker, og at de selvfølgelig håper de til slutt vil få opphold.

- Vi kan ikke dra tilbake til Afghanistan. Det er umulig.

Ifølge guttene har ingen av dem kontakt med foreldre eller slektninger i hjemlandet.

- Hva gjør dere den dagen dere nærmer dere 18 år?

De vil ikke svare. Begge ser ned i gulvet.

20 forsvinninger: Øystein Rolandsen, leder for avdelingen enslige mindreårige asylsøkere (EMA) ved Sunndal asylmottak, har registrert 20 forsvinninger siden november i fjor. Foto: Morten Antonsen
Liker fotball: At fortballtreningen startet opp igjen denne uka ved mottaket i Sunndal, er lys i en hverdag preget av mye venting. T-skjorta er fra fotballskole i sommerferien. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Minne fra hjemlandet: T-skjorte med kart over hjemlandet. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Kamerater blir borte: Ifølge «Ramez» og «Sharif» snakker alle på mottaket om hvem som har fått avslag, og hvem som fortsatt venter på svar. - Det er vanskelig. Enkelte dager forsvinner det to til tre kamerater med avslag, sier de. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Deler rom: På ett rom bor to enslige mindreårige gutter fra Afghanistan. Her lager de mat, spiser, gjør lekser og sover. - Det er lange og kjedelige dager, sier de. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Søvnløs: UDI er bekymret for situa sjonen, og varsler om at flere enslige mindreårige har forsøkt å ta sitt eget liv og at selvskading er utbredt. Det bør ta nattesøvnen fra oss, mener Signert-forfatteren. Dette bildet er fra et mottak på Østlandet. Foto: Dan P. Neegaard, Aftenposten