Byplankontoret ved Trondheim kommune presenterte torsdag ettermiddag digitale hjelpemidler som skal forbedre bruken av den fysiske 3D-bymodellen som står på Bytorget i Trondheim sentrum.

Ved bruk av en virtuell virkelighetsbrille (VR) kan man nå besøke og navigere seg gjennom en virtuell versjon av Trondheim.

- På denne måten kan du i prinsippet besøke din egen bolig digitalt, og se byen derfra, sier Hilde Bøkestad, byplansjef i Trondheim kommune.

Demokratisk verktøy

Under presentasjonen ble også flere ulike kartillustrasjoner lagt over 3D-modellen. De fremmøtte fra Byutviklingskomiteen fikk se digitale kart som blant annet viser hvor de nye superbusstraseene skal gå, markering av verneverdige bygg og kulturminner, område for campusutbygging og støysoner.

- Byplanlegging er en demokratisk prosess, så for kommunen er bruk av verktøyene en viktig endring i hvordan vi klarer å kommunisere byutvikling til innbyggerne, sier Bøkestad.

- Når ting vises så konkret som dette blir det enklere å forstå hvordan byggeprosjekter kan påvirke byen.

Kompetanseheving i kommunen

Mona Høiås Sæther, kart- og oppmålingssjef i Trondheim kommune, sier benyttelse av den virtuelle Trondheimsbyen er viktig for kommunen.

- Bruk av 3D gir oss mer naturtro data å jobbe med. Ved å bruke VR-brillene kan man gå inn i modellen og være i stand til å vurdere sikt og sol- og skyggeforhold på en bedre måte enn hva man kan ved å lese en trykket rapport.

I tillegg mener hun at utviklingen av de nye hjelpemidlene også har gitt kommunen verdifull læring.

- Vi har gjennom bymodellprosjektet fått opparbeidet viktig 3D-kompetanse. Dette er viktig ettersom teknologien er noe vi i større grad må forholde oss til i fremtiden.

Del av fremtidig byutvikling

Bøkestad sier at de i fremtiden ønsker å utvikle rutiner for bruk av de digitale systemene i byggeprosjekter.

- For eksempel ser vi for oss at eiendomsutviklere sender inn egne 3D-modeller som kan settes inn i vårt system. Dermed kan vi på en bedre måte vurdere hvordan prosjektene bør gjennomføres, sier byplansjefen.