- Det er kritikkverdig av Nidaros bispedømmeråd å bare nominere fire kandidater når det er mulig å nominere fem personer. Dette viser at Den norske kirke fortsatt har en vei å gå med tanke på kirkedemokratiet, sier KrF-politikeren Siv Mari Forsmark, nestleder i Byneset menighetsråd og en av initiativtakerne til nominasjonen av Thomassen.

De to andre som arbeider for å samle støtte for Orkdalsprosten, er prest Lars Sperre, Ilen og Sveinung Tennfjord, daglig leder i Kirkens SOS Trøndelag

Kronikk : Nidaros trenger en raus biskop

 Adresseavisen mener: Historisk og gledelig nominasjon til ny biskop

- En tillitserklæring

- Jeg har takket ja til forespørselen. Det er en tillitserklæring det er vanskelig å si nei til. Å ha muligheten til å stille som bispekandidat er en interessant og spennende utfordring, sier Thomassen, som mener han gjennom nærmere 30 års prestetjeneste i Nidaros har en «god erfaring å bidra med».

- Gjennom årene i Trøndelag er jeg blitt glad i folkekirken slik den kommer til uttrykk i Nidaros, sier Orkdalsprosten.

Det vakte oppsikt onsdag da Nidaros bispedømmeråd bare lanserte fire bispekandidater, noe som skjer svært sjeldent. I et meget stort antall av bispenominasjonene pleier det å bli lansert fem kandidater.

- Jeg ble veldig forbauset. Jeg ønsker ikke at bispedømmerådet på mine vegne skal redusere valgmulighetene. Som fersk selvstendig folkekirke må Kirken tydeligvis trene seg på den demokratiske prosessen, sier Forsmark, som er sambygding av Thomassen.

Som medlem av Byneset menighetsråd er hun en av flere hundre stemmeberettigede som skal avgi stemme i bispevalget.

Flest kvinnelige bispekandidater: Historisk bispenominasjon i Nidaros bispedømme

Minst 100 stemmeberettigede må støtte kravet

Ifølge gjeldende regler om nominasjon ved tilsetting av biskoper, er det mulig å fremme alternative kandidater til bispedømmerådets nominasjon.

Kravet er at minst 100 stemmeberettigede fra bispedømmet i menighetsrådene, og/eller prester, vigslede kateketer, diakoner og kantorer stiller seg bak kandidaturet.

- Jeg er optimistisk. Vi er allerede godt i gang med å samle tilslutning for Thomassens kandidatur, og vi regner med å ha tilstrekkelig antall underskrifter i løpet av noen få dager, sier prest Lars Sperre i Ilen menighet, som presiserer at det å støtte nominasjonen av en femte bispekandidat ikke betyr at man er nødt til å stemme på vedkommende.

En lang rekke personer i bispedømmet har de siste dagene fått en epost hvor de blir oppfordret om å støtte nominasjonen av Orkdalsprosten.

«En samlende kandidat»

«Flere av oss hadde håpet at Dagfinn Thomassen var blant de nominerte, og ble overrasket da de unnlot å lansere ham. Vi er mange som setter pris på Dagfinn, som menneske og prest. Han har en egen evne til å se den enkelte, han bryr seg om sine medmennesker, han er en dyktig liturg, forkynner og sjelesørger – og har også lang erfaring som tillitsvalgt, der mange har blitt hjulpet av nettopp Dagfinn. Med sin folkekirkelige profil og bakgrunn kan Dagfinn Thomassen være en samlende kandidat for kirkelige tilsatte i Nord- og Sør-Trøndelag», heter det i eposten

Under den åpne runden hvor det var mulig å sende inne forslag på bispekandidater, fikk Thomassen like mange stemmer som prost Nils Åge Aune, Sør-Innherrad, en av de fire andre nominerte.

De øvrige nominerte er prost Herborg Oline Finnset, Strinda, prost Ragnhild Jepsen, Nidaros og prost Kristine Sandmæl, Lofoten.

Nesten 30 år i Nidaros bispedømme

Dagfinn Thomassen er opprinnelig fra Kristiansand, men har tilbrakt nærmere 30 år, hele sin prestetid, i Nidaros bispedømme. Han var først sogneprest i Flatanger 1988 til 1996, så sogneprest i Kolvereid 1996 til 2008 og deretter sogneprest på Byneset og Leinstrand 2008 til 2014. Han var så prost i Namdal prosti 2014 til 2016 før han i september i fjor begynte som prost i Orkdal.

Han er utdannet teolog fra Menighetsfakultetet i Oslo og har videreutdanning innen organisasjon og ledelse.

Thomassen har vært regionalt hovedverneombud i Nidaros bispedømme i ti år fra 2002 og hovedtillitsvalgt for prestene i Nidaros 2014–16.

Kritiserte Aune om oppsiktsvekkende presterapport

I oktober 2014 var Thomassen en av de fremste kritikerne av en rapport om prester i Nidaros som hadde oppført seg upassende, en rapport ført i pennen av prost Nils Åge Aune.

Ifølge Aunes kartlegging «Suksesskriterier og kritiske faktorer i personalbehandlingen» het det at «i tre prostier rapporteres om prester som har opptrådt synlig beruset».

- Det som Aune beskriver i sin rapport, har i løpet av disse årene aldri fremkommet i noen HMS-rapportering. Det er generelt høy trivsel blant prestene i Nidaros. Men det som nå har kommet fram gjør at prester sier de er lei seg, oppgitte, frustrerte og resignerte. Dette er uheldig og skadelig for kirkens og prestenes omdømme, sa Thomassen til Vårt Land.

- Vi har snakket ut om den saken og har lagt den bak oss. Vi er nå gode prostekolleger, sier Thomassen om forholdet til Aune.

En gruppe på tre personer lanserer prost Dagfinn Thomassen, Orkdal, som den femte bispekandidaten i Nidaros. De tre er Lars Sperre, Sveinung Tennfjord og Siv Mari Forsmark, Kristen Videregående skole Trøndelag (KVT). Foto: KIM NYGÅRD