Fra en tiltale mot tre menn som i årevis skal ha sendt 26 kg narkotika i posten etter å ha solgt stoffene via skjulte nettsider på det mørke nettet, går det frem at påtalemyndigheten vil kreve over en million kroner tilbakebetalt til statskassen i den digitale valutaen Bitcoin.

- Jeg kjenner ikke til andre norske saker hvor det har blitt påstått inndragning av bitcoin, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos.

Bitcoin (se fakta) har i årevis blitt brukt av kriminelle som kjøper og selger narkotika på det mørke nettet. Store pengesummer konverteres fra kroner til bitcoin for deretter å hvitvaskes.

2014: Adresseavisen kartla narkosalg på det mørke nettet

2015: Denne mannen knyttes til organisert narkosalg

En Kripos-etterforskning viser nå hvordan narkotikafortjenesten skal ha blitt skjult.

Flere millioner

Ifølge tiltalen mener påtalemyndigheten at de tre mennene skal betale tilbake 3,1 millioner kroner etter at de skal ha solgt dop, skjult bak aliaset «Kvalitetsbevisst». Dopsalget skal ha pågått fra slutten av 2012 og frem til sommeren 2015 da de ble pågrepet i en stor, samordnet politiaksjon i Oslo og Skien.

Hvis mennene dømmes vil staten i tillegg kreve 120 bitcoin fra mennene.

- Etterforskningen viser at det har vært en betydelig strøm av bitcoin, hvorav anslagsvis 120 bitcoin ikke er påvist konvertert til vanlig valuta. Det har foreløpig ikke lykkes politiet å beslaglegge disse, sier Beck Pedersen.

Bitcoin-kursen varierer fra dag til dag, til dels med store svingninger. I slutten av februar nådde kursen sitt hittil høyeste nivå. Per 9. mars var 120 bitcoin verdt 1 203 000 kroner.

I Økokrims risikoanalyse for fjoråret omtales bitcoin med noen setninger i forbindelse med digital kriminalitet:

«Det gjør det vanskelig å identifisere hvem som står bak kriminaliteten, og brukes også for å hvitvaske pengene.»

Jakten på pengene er blant årsakene til at det har tatt lang tid før det ble tatt ut tiltale mot mennene. Kripos-etterforskningen, kjent som «Operasjon Marco Polo», ble opprettet i februar 2015, noen måneder etter at Adresseavisen publiserte artiklene «Silkeveiene» som kartla omfanget av nordmenns dopsalg på det mørke nettet.

Disse bildene viser en av de tre tiltalte som poster brev med narkotika.

Selv om pengesporet har vært en av utfordringene Kripos har møtt, har det vært mulig å følge den digitale fortjenesten. Ifølge politiadvokat Richard Beck Pedersen har det blitt gjort undersøkelser i over ti land. I flere av disse har politiet lett etter narkopenger.

Skjult i utlandet

Etterforskningen har vist at penger konvertert til bitcoin skal ha blitt forsøkt skjult ved hjelp av avanserte dataprogrammer. Det disse gjør er å dele summen opp i mindre beløp som automatisk sendes gjennom en stor mengde midlertidige konti før totalbeløpet til slutt ender opp på en sluttkonto. Likevel har etterforskerne klart å henge på pengestrømmen.

Kripos mener at de tre tiltalte har vekslet bitcoin inn i «vanlig» valuta på ulike nettsteder som ligger i Tyskland og England. Pengene skal så ha blitt overført til «vanlige» bankkonti, blant annet i Polen. Så skal summene ha blitt tilbakeført til Norge.

- Derfra har det gått penger inn på anonyme debetkort som har blitt brukt til å kjøpe varer og tjenester i Norge. Noe har innkommet direkte til konti i norske banker, sier etterforskningsleder Richard Beck Pedersen.

Bitcoin bygger på en såkalt blokkjede-teknologi, hvor alle overføringer ligger åpent i et offentlig transaksjonsregister på internett. Problemet kan være å identifisere hvilke mennesker som står bak hvilke konti. Dette mener politiet at de har løst i «Operasjon Marco Polo».

- Vi har klart å følge transaksjonene, blant annet ved å analysere transaksjonsregisteret. Når dette lykkes, gir bitcoin gode muligheter for å gi opplysninger om pengestrømmer, sier Beck Pedersen.

Nekter skyld

Saken mot de tre mennene kommer opp over sommeren. Forsvareren til en IT-sikkerhetsekspert på 32 år, vil kun si dette om hvordan klienten stiller seg til tiltalen:

- Han er ikke skyldig i slik tiltalen er formulert, sier advokat Hans Olav Bytingsvik.

Advokat Jan Erik Teigum forsvarer en 31 år gammel mann som ble pågrepet sovende i et huset hvor det ble funnet en cannabisplantasje som tiltalen knytter til de tre mennene. Teigum vil ikke si noe om hvordan klienten forholder seg til anklagene, eller inndraging av bitcoin:

- Jeg ønsker ikke å kommentere tiltalen, sier han.

Adresseavisen har ikke lykkes i å komme i kontakt med forsvareren til den siste av de tiltalte. Mannen har ikke tidligere sagt seg skyldig i det Kripos mener han skal ha gjort.