Mennene er nå tiltalt for å ha sendt mer enn 26 kg hasj, marihuana, MDMA, kokain, narkotisk sopp og amfetamin med post til kunder over hele Norge. De tre (32, 31 og 31 år gamle) skal ha solgt stoffene i årevis under aliaset «Kvalitetsbevisst» på det mørke nettet.

2014: Adresseavisen kartla narkosalg på det mørke nettet

2015: Denne mannen knyttes til organisert narkosalg

Omfanget gjør sannsynligvis den spesielle narkotikasaken til den største i sitt slag i Norge:

- Jeg kjenner ikke til saker hvor det samlet sett har vært så store mengder som i denne saken. Konvolutter med narkotika som distribueres med posten har vært et svart hull lenge, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen som ledet etterforskningen hos Kripos.

Politiadvokat Richard Beck Pedersen ved Kripos ledet etterforskningen Operasjon Marco Polo hvor det nå er tatt ut tiltale mot tre menn.

Brukte postmenn

PGP-kryptering, Tor-nettlesere, Bitcoin - og intetanende norske postmenn.

Dette har vært de viktigste verktøyene til det politiet mener har vært en organisert kriminell gruppe. De tre mennene er tiltalt for grove narkotikaforbrytelser, og den såkalte «mafiaparagrafen». Mennene skal ha klart å holde narkotikavirksomheten gående i to og et halvt år ved å skjule seg med avansert teknologi.

Samtidig tilgjengeliggjorde postdistribusjonen stoffene for kunder fra hele Norge, kunder som ikke kjente identiteten til bakmennene. Dette skiller denne formen for narkotikaforbrytelser fra «vanlig» salg av dop på gater eller utesteder.

De tre mennene skal ha tjent over fire millioner kroner på virksomheten. Nå risikerer de opp mot 15 år i fengsel.

- Graden av organisering og profesjonalitet vil kunne få betydning for den konkrete straffutmåling, sier Beck Pedersen.

Skuddsikker kamuflasje

Den avanserte teknologien som brukes på det mørke nettet oppleves som skuddsikker i kriminelle miljøer. Dette skrev «Kvalitetsbevisst» på et lukket forum:

«Det er vel på sett og vis min jobb å holde den lange armen på en arms lengde :p og der har jeg både et par teknikker og en del teorier som gjør at jeg mener både jeg og alle her kan føle seg trygge»

Narkotikaen ble distribuert med brev til kunder over hele Norge.

Likevel ble altså de tre som skal stå bak aliaset pågrepet sommeren 2015.

Mennene er en kameratgjeng fra Grenlands-området hvor minst en av dem har jobbet som IT-sikkerhetsekspert. Selv om de har skjult seg godt og ikke ønsket å bidra til å oppklare saken, ble de avslørt av Kripos.

- Det har skjedd som følge av offensiv og mangfoldig metodebruk, samt et tett og godt samarbeid mellom de taktiske og tekniske etterforskningsmiljøene på Kripos, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen.

Skjult etterforskning

Høsten 2014 publiserte Adresseavisen artikkelserien «Silkeveiene» som kartla norsk narkotikasalg på flere skjulte sider på det mørke nettet og viste at stoffene ble sendt med innenlandsposten, utenfor norske myndigheters kontroll.

Noen måneder senere ble «Operasjon Marco Polo» igangsatt hos Kripos. Det har tatt Norges skarpeste politienhet to år å ferdigstille tiltalen mot de tre mennene, som alle var tidligere ustraffet da de ble arrestert.

Stoffene ble vakuumpakket for å unngå at de avgir lukt.

- Det har tatt tid fordi bevis har vært vanskelig tilgjengelig, blant annet grunnet bruk av krypteringsteknologi. Videre har det vært nødvendig å hente en del informasjon fra utlandet. Det samlede materiale politiet har innhentet i saken har vært omfattende og krevende å sette sammen. De tiltalte har ikke ønsket å bidra med informasjon i særlig grad, sier politiadvokat Beck Pedersen.

To år, 11 land

Ifølge tiltalen har det organiserte narkotikasalget pågått mellom november 2012 og frem til pågripelse i juni 2015. Jakten på bevis har ført til at Kripos har måttet følge spor i elleve land.

- Etterforskningen har ført til Storbritannia, Polen, Tyskland, USA, Japan, Canada, Irland, India, Kypros, Malta, Sverige, sier Beck Pedersen.

I Skien avslørte Kripos at mennene skal ha driftet en cannabisplantasje i et bolighus. Ifølge tiltalen ble det beslaglagt 158 cannabisplanter i bygget. Stoff herfra skal ha blitt solgt via «Kvalitetsbevissts» egne side på det mørke nettet.

Denne plantasjen ble beslaglagt av Kripos i Operasjon Marco Polo.

«Kvalitetsbevisst» opererte med en egen skjult side, og et eget brukerforum i 2014 og 2015, som den eneste norske aktøren. Det krever betydelig IT-kunnskap for å sette opp og drifte slike sider. Nå er både siden og forumet blant Kripos' beslag i saken.

- Ikke skyldig

Forsvareren til en av de tiltalte, en IT-sikkerhetsekspert på 32 år, vil kun si dette om hvordan klienten stiller seg til tiltalen:

- Han er ikke skyldig i slik tiltalen er formulert, sier advokat Hans Olav Bytingsvik.

Advokat Jan Erik Teigum forsvarer en 31 år gammel mann som ble pågrepet sovende i huset hvor det ble funnet en cannabisplantasje. Teigum vil ikke si noe om hvordan klienten forholder seg til anklagene:

- Jeg ønsker ikke å kommentere tiltalen, sier han.

Adresseavisen har ikke lykkes i å komme i kontakt med forsvareren til den siste av de tiltalte. Mannen har ikke tidligere sagt seg skyldig i det Kripos mener han skal ha gjort.