GARDERMOEN: I 2013 vedtok Høyre, etter omfattende kamp, at pappakvoten skulle fjernes. Familiene skulle selv bestemme fordelingen, valgfriheten skulle rå. Foran årets stortingsvalg har partiet snudd 180 grader rundt.

- Jeg har vært en tilhenger av å la familiene velge, men jeg ser at det førte til at stadig færre fedre ikke tok ut mer enn 10 uker. Da er det riktig å snu, sier Høyres andrekandidat til Stortinget fra Sør-Trøndelag, Mari Holm Lønseth.

Tredjekandidaten, Guro Angell Gimse, synes det er på tide å jobbe mot flere uker som skal reserveres pappaene.

- I en ideell verden er det fint om familiene får bestemme selv hvordan disse ukene skal fordeles, men det viser seg at vi må ha noen reguleringer. På sikt bør det økes fra dagens 10 uker til far tilbake til 14 uker slik det var før, sier Gimse.

Skapte debatt

Det skapte stor debatt i 2013 da Høyre, anført av blant annet Linda H. Helleland, gikk inn for å fjerne pappakvoten og heller la familiene selv bestemme hvordan permisjonsukene skulle fordeles mellom mor og far. På landsmøtet i 2013 gikk forslaget om å fjerne pappakvoten gjennom, blant annet mot statsminister Erna Solbergs stemme.

Selv om Høyre har programfestet å fjerne pappakvoten i denne stortingsperioden, ble det ikke gjennomført. I regjeringsforhandlinger mellom Frp, H, KrF og V kom partiene frem til at de 14 ukene som var avsatt til far skulle reduseres til 10 uker, og slik er ordningen nå. Vedtaket på Høyres landsmøte på Gardermoen betyr at denne 10 ukers pappakvoten nå skal bevares.

Færre fedre i perm

Tall fra NAV viser at færre fedre har tatt ut pappakvoten etter at den ble redusert til 10 uker. I løpet av første halvår 2016 var det cirka 36 300 menn og cirka 64 700 kvinner som mottok foreldrepenger, en reduksjon på 5,6 prosent for menn og en økning på 5,4 prosent for kvinner, sammenlignet med samme periode i 2015, viser tallene fra Nav.

- Tallene fra NAV viser at det nå er riktig å beholde pappakvoten. At antallet fedre som ikke tar mer enn 10 ukers permisjon går ned viser at det fortsatt er behov for en kvote. Vi vet at mange arbeidsgivere ikke følger opp slik at fedrene får tatt ut permisjon. Selv om vi er for at familiene selv skal ha størst mulig valgfrihet, så må vi innse at det var på tide å endre syn på dette. Men det er grunn til å understreke at det er mye valgfrihet i fødselspermisjonen fortsatt, sier Holm Lønseth.

Vil beholde barnetrygden

Barnetrygden ble også heftig debattert på landsmøtet fredag. Krefter i partiet har i det siste arbeidet for å få vedtatt en formulering i programmet om å fjerne dagens barnetrygd, og heller erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO samt målrettede tiltak for å støtte lavinntektsfamilier. Forslaget falt, blant annet etter at tidligere statsminister og partileder Kåre Willoch, fra landsmøtets talerstol advarte partiet mot å tukle med barnetrygden.

Landsmøtet samlet seg om en formulering i arbeidsprogrammet der det heter at barnetrygden skal beholdes og at det skal vurderes andre målrettede tiltak for å støtte barnefamilier med svak økonomi uten at disse tiltakene presiseres nærmere.

- Jeg gikk inn for å videreføre barnetrygden slik den er i dag. Dette beløpet betyr mye for dem som får disse pengene. Det ville vært feil å byttet inn barnetrygden mot gratis barnehager. Vi vet at 90 prosent av barna allerede går i barnehage, og det viser at systemet fungerer. Vi må heller jobbe videre med ordninger som hjelper de familiene som har det vanskeligst økonomisk. Å fjerne barnetrygden ville ikke vært en løsning, sier Mari Holm Lønseth.

Guro Angell Gimse er fornøyd med at Høyre slår fast at barnetrygden skal beholdes, men sier hun tror mange fint kunne klart seg uten disse pengene.

- Det viktigste er at vi nå har fått en formulering i arbeidsprogrammet som slår fast at vi skal jobbe med tiltak for de familiene som har svakest økonomi. Alt i alt har vi fått på plass en politikk for barnefamiliene som gjør at jeg gleder meg til å komme hjem for å drive valgkamp for Høyre i Sør-Trøndelag nå, sier Guro Angell Gimse.

Også ordningen med kontantstøtte var oppe til diskusjon på landsmøtet fredag. Men et solid flertall i partiet mener at den fortsatt skal beholdes. Guro Angell Gimse mener den burde vært trappet ned og faset ut på sikt, men ble i mindretall på landsmøtet.

PODKAST FRA HØYRE-LANDSMØTET