- Når noen skoler eller barnehager har besluttet «forbud» mot nøtter eller andre matvarer, er det i den aller beste hensikt. Dette kan lett fremstå som en trygg og enkel løsning for skolen, men er ikke nødvendigvis den optimale løsningen.

Det skriver Helsedirektoratet i de nye anbefalingene for håndtering av nøtteallergi i barnehager og skoler som nylig ble sendt ut. Retningslinjene er utarbeidet i samarbeid med Norges astma- og allergiforbund.

- En av anbefalingene er at skoler og barnehager bør være tilbakeholdne med for omfattende tiltak ved allergi blant elever. Årsaken er at skolen eller barnehagen da kan fremstå som den eneste trygge arenaen for barn og unge, sier Jakob Linhave, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Ubegrunnet frykt

Bakgrunnen for retningslinjene er at det er svært ulik praksis i kommunene, samtidig som det er usikkerhet rundt hvordan en skal legge forholdene til rette for barn med nøtteallergi. Samtidig påpeker Helsedirektoratet at mange pasienter med nøtteallergi er mangelfullt utredet, og at dette kan ha gitt en ubegrunnet frykt for nøtter.

Ifølge Helsedirektoratet har det de siste årene oppstått en praksis hvor stadig flere barnehager og skoler innfører nøtteforbud.

- Nyere forskning viser at svært få barn får så alvorlige reaksjoner på nøtteeksponering at det er nødvendig med helt nøttefrie omgivelser, påpeker Helsedirektoratet som derfor mener at nøtteforbud er lite hensiktsmessig. Isteden må barna lære å leve med ulempene som allergi gir:

- Mange barn lever med allergi. Disse skal også delta i idrett eller andre fritidsaktiviteter hvor det ikke er like lett å håndheve restriksjoner. Foresatte, helsetjeneste og skole må gi barna kompetanse til å mestre hverdagen sin med allergi. Man gjør barna en bjørnetjeneste ved å rydde enkeltarenaer, sier Linhave.

Ikke behov for forbud

Kommunelege i Trondheim, Betty Pettersen, applauderer anbefalingene Helsedirektoratet nå kommer med.

- Jeg er veldig glad for denne veilederen fra Helsedirektoratet. Den tydeliggjør den kunnskapen vi har på dette området, og veilederen stemmer godt med de rutiner vi har innført, sier Pettersen.

I Trondheim er praksisen at når foreldre ber om at en skole eller barnehage tilrettelegger for et allergisk barn, skal foreldrene legge frem legeattest for barnet. Men fra kommunelegens side er det ikke ønskelig at en barnehage eller skole innfører et generelt forbud mot en matvare.

- Det er svært få barn som vil profittere på at en fjerner et fødeemne fullstendig fra miljøet, og vi mener ikke det er behov for å totalforby et fødeemne for store grupper av barn. Men det er alltid en avbalansering mellom barn som har allergi og de som ikke har det. Her er det viktig med en god dialog, sier Pettersen.

Kommunen har nylig gjennomført en spørreundersøkelse for å kartlegge hvordan enhetene håndterer ulike typer allergier blant barn. Pettersen kjenner til at flere barnehager og skoler i Trondheim i dag har forbud mot nøtter.

- Dette tar tid å endre. Det er foreldre som har vært lykkelige over at skole og barnehage er fri for nøtter, og det handler om å trygge dem, sier Pettersen.

Håndtere allergisjokk

I de nye retningslinjene skriver Helsedirektoratet at et forbud mot nøtter i skole og barnehage kun unntaksvis kan være nødvendig. Men skal dette innføres, bør det begrenses til omgivelsene hvor barnet ferdes, og kun når det foreligger en erklæring fra spesialist. I barnehager kan nøtteforbud vurderes i en avdeling som har barn med nøtteallergi.

For å trygge allergiske barn og foreldre har Helsedirektoratet skissert en rekke tiltak. Skoler og barnehager som har nøtteallergikere skal sikre at personalet har grundig opplæring i håndtering av allergi, slik at de både kan forhindre, gjenkjenne og behandle allergiske reaksjoner. Ansatte må også sikre at det ikke serveres mat som elever med nøtteallergi ikke får i seg mat med nøtter i. Ansatte må også sikre at det til enhver tid er adrenalinpenn tilgjengelig hvis et barn får allergisjokk.

Turmat: Ved enkelte skoler får ikke elevene ta med seg nøttemiks av hensyn til elever som har nøtteallergi. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Nei til forbud: - Vi mener det ikke er behov for å totalforby et fødeemne for store grupper av barn, sier kommuneoverlege i Trondheim kommune, Betty Pettersen. Hun ønsker ikke at skoler og barnehager innfører et generelt forbud mot nøtter. Foto: Ole Martin Wold, OLE MARTIN WOLD