Folk er blitt litt mer positive til storhall på Nidarø. Men fortsatt er oppslutningen om en annen lokalisering større, viser målingen (se detaljert oversikt nede i saken).

Folket snur ryggen til Spektrum-planen

Med stemmene til Ap, Sp, KrF og Frp vedtok bygningsrådet i februar å legge storhallen til Nidarø. Tirsdag skal bystyret ta endelig beslutning. Etter alt å dømme blir resultatet det samme.

Bystyremøtet vil dekkes live på adressa.no klokken 17-22.

På oppdrag for Adresseavisen gjennomførte Respons Analyse i september 2016 en meningsmåling om lokalisering av hallen. Da sa 25 prosent at bygging på Nidarø er en god idé. En ny meningsmåling i mars viser at andelen positive er økt til 30 prosent.

Nidarø er feil sted, selv om prosjektet sminkes (leder)

Totalt er ikke endringene store fra september til mars. I den første målingen syntes over halvparten at det var bedre å bygge hallen et annet sted. Nå holder 42 prosent fast på en slik løsning.

Sp og Ap i bevegelse

De store forandringene viser seg i partisympatiene. Størst stemningsskifte har det vært blant senterpartivelgerne. I september sa bare én av ti at de ønsket storhall på Nidarø. I mars er andelen økt til 37 prosent. Ap-velgerne har havnet på akkurat like stor oppslutning, men uten å ha hatt en like sterk økning.

Også blant velgerne til Miljøpartiet De Grønne er holdningen til Nidarø blitt mer positiv. I de andre partiene har oppslutningen gått noe tilbake, mest i SV og Fremskrittspartiet.

KrF er Nidarø-fans

Blant partiene er KrF-velgerne mest positiv til hall på Nidarø. Selv om oppslutningen har økt markant for de som sogner til Ap og Sp,  er det i begge partiene fortsatt enda flere som ønsker en annen tomt. Bare KrF har flere tilhengere av Nidarø-løsningen enn en annen lokalisering.

Spektrum-utbygger ba om hemmelighold av planer - kommunen nektet

Færrest tilhengere har Nidarø i blant folk som stemmer SV, Høyre, MDG, Venstre og i Rødt. Høyre har klart flest som ønsker en alternativ lokalisering.

De yngste positive

De unge er mest positivt stemt for storhall på Nidarø. I gruppen under 30 år sier 42 prosent at de vil ha hallen der. 25 prosent synes den bør ligge et annet sted. Aldersgruppen 30-44 år er den mest negative til utbygging på Nidarø.

- Politikerne i utakt

- Meningsmålingen tyder på at politikerne er i utakt med folkemeningen. I det lange løp vil det vise seg å være et tabbeprosjekt å bygge storhall på Nidarø, sier Ingrid Skjøtskift, gruppeleder for Høyre.

Slik skal trafikkproblemene løses

- Reguleringsplanen blir nok vedtatt, men med mye usikkerhet. Det er en del problemer knyttet til bygging som ikke er løst, både økonomisk og teknisk. Jeg synes det er synd for byen at man ikke tok seg tid til en reell vurdering av et alternativ.

- Tar debatten på alvor

Marek Jasinski, kommunalråd for Ap, svarte på epost på disse spørsmålene fra Adresseavisen:

- Meningsmålingen sier at flertallet, også blant Aps velgere,  ønsker en annen løsning enn det politikerne vil ha. Er ikke det et problem?

- Vi skal ta på alvor at det har vært en stor offentlig debatt rundt storbyhallen i Trondheim, og de ekstra rundene vi har hatt har også gjort prosjektet bedre enn det som ble presentert i første omgang. Høyden på storbyhallen er nå lavere, tilgjengeligheten er bedre og det blir faktisk mer grøntareal enn det som er på Øya i dag fordi vi fjerner mange parkeringsplasser. Det har nok bidratt til at flere er positive til prosjektet.

- Har politikerne god nok oversikt over prosjektet og kostnader for kommunen?

- Kostnadene ved bygging av den nye storbyhallen er kjent, og så er det fortsatt noe kostnader angående området rundt som ikke er bestemt. Det avhenger blant annet av hvilken standard vi ønsker på de nye grøntområdene, og om det skal bygges en ny bru til Ilen kirke eller om vi skal ha en bussrute rett ned til Trondheim Spektrum. Det får vi komme tilbake til i budsjettbehandlingen.

Jasinski mener storhallen vil sette Trondheim på kartet som internasjonal konsertby, at det blir mer treningsareal for breddeidretten og at den vil trygge Trondheim som vertskapsby for fiskerimessa.

( Antall spurte i undersøkelsen er 375 med bostedsadresse Trondheim.)

Marek Jasinski (Ap) mener storbyhallener blitt et bedre prosjekt. Foto: Charlotte Sundberg