Høyres gruppeleder i Trondheim, Ingrid Skjøtskift, er irritert og skuffet over måten ordfører Rita Ottervik til nå har behandlet den såkalte «Kystad-saken» på. I Adresseavisen tirsdag gikk Ottervik ut og varslet full opprydding i trondheimspolitikken. Ap stiller seg bak forslaget fra Venstre om å innføre et lobbyregister og forbud mot betalt lobbyvirksomhet. Ingrid Skjøtskift mener dette er å skli unna det virkeligere problemet.

- Dette blir som når en elev går berserk i godtebutikken, så svarer læreren med å sende hele klassen til tannlegen, sier Ingrid Skjøtskift.

Ordfører Rita Ottervik er uenig i kritikken og mener at det er nødvendig å både undersøke den aktuelle saken, samtidig som bystyret må diskutere om regelverket skal endres.

Adresseavisen har de siste dagene publisert flere saker om at Staur har inngått en avtale til seks millioner. Ifølge avtalen skal Staur-partner Rune Olsø – som også er bystyrerepresentant og leder av Sør-Trøndelag Ap – bistå med reguleringsarbeidet av eiendommene Kystad og Hårstad.

LES BAKGRUNN: Skulle betale seks millioner for Ap-toppens bistand

Sverter hele bystyret

Ingrid Skjøtskift mener Ap-ordføreren med dette forsøker å vri seg unna det egentlige problemet som Adresseavisens avsløringer har avdekket.

- Dette er ikke et forsøk på å rydde opp, men å vri seg unna selve saken. Avsløringene den siste uken har tegnet et inntrykk av at politiske vedtak kan kjøpes for penger, og denne saken er knyttet til en av bystyrets representanter. Dette er en sak der det er utbetalt penger knyttet til et bestemt politisk vedtak og ikke et allment problem som gjelder alle folkevalgte i kommunen. Dette er ikke et systemproblem, men en enkeltstående sak som Ottervik forsøker å unngå ved å sverte hele bystyret. Det er dårlig gjort overfor byens folkevalgte, og det er dårlig ledelse, sier Ingrid Skjøtskift.

Avsporing

Høyres gruppeleder mener det er ordførerens ansvar å finne ut hva som har skjedd i denne aktuelle saken, og mener det er en avsporing å skape en debatt om habilitetsregler, lobbyregister eller forbud mot betalt lobbyvirksomhet i kjølvannet av Adresseavisen artikler.

- Utspillet og lovnaden fra ordføreren om å gjenreise tilliten er preget av handlingslammelse og et desperat behov for ikke å gjøre noe med sakens kjerne. Hun tør ikke ta tak i det denne saken handler om. Lobbyregister eller lobbyregler ville ikke hatt betydning for denne saken vi nå står midt oppe i. Ordføreren forsøker å dytte saken nedover i systemet fremfor å rydde opp og komme til bunns i hva som har skjedd. Ottervik går for langt når hun kaster en slags mistanke på alle folkevalgte som møter aktører i denne byen for å få innspill og meninger, sier Ingrid Skjøtskift.

Både og

Ordfører Rita Ottervik avviser kritikken fra Skjøtskift. Hun peker på at Ap kommer til å støtte et forslag fra Miljøpartiet om at den aktuelle saken rundt Rune Olsø skal gjennomgås av kontrollkomiteen for å kartlegge om det er foregått brudd på regelverket.

- I tillegg til det føler vi behov for en gjennomgang av regelverket for å forsikre byens befolkning om at denne type hendelser ikke skal foregå. I denne saken er det behov for ulike parallelle løp, både den aktuelle saken og den generelle regelverket. Jeg er heller ikke enig i at dette er en prosess som sverter bystyrets medlemmer. Det er snakk om prinsipper som må ettergås, og at vi må sørge for å skape mest mulig innsyn og åpenhet rundt politikernes arbeid. Lobbyregister og forslaget om et forbud mot betalt lobbyvirksomhet er ikke et forsøk på å flytte fokus fra den aktuelle saken, men ett av flere tiltak for å gjenopprette tilliten til de folkevalgte organene, sier Rita Ottervik.

Enig i kritikken

Venstres Erling Moe, som har fremmet forslaget om å innføre lobbyregister og forbud mot betalt lobbyvirksomhet, sier forslaget er et forsøk på å skape en prinsipiell avklaring på hva bystyrerepresentanter kan og ikke kan gjøre. Samtidig er han enig med Skjøtskift i at ordføreren og Arbeiderpartiet har et selvstendig ansvar for å rydde opp i den konkrete saken rundt Rune Olsø.

- Frem til jeg fremmet dette forslaget mandag ettermiddag har ingen i Ap lagt to pinner i kors for å ordne opp i denne konkrete saken. Tvert imot så har de avvist at dette er et problem. De gjør det for lettvint for seg selv, og burde heller ha innsett problemet denne saken har skapt. Ap har vist liten vilje til å rydde opp, og det burde de ha gjort, sier Erling Moe.

- Forslaget om forbud mot betalt lobbyvirksomhet har møtt motbør og mange mener dette gjør det umulig for ansatte i det private næringsliv å være folkevalgt?

- Jeg har registrert det, men da har de ikke satt seg inn i hva forslaget innebærer. Forslaget rammer ikke folk som har en jobb som alle vet om, men om skjulte avtaler inngått med noen for å påvirke en politisk prosess. At en ansatt i en trøndersk bank sitter i bystyret, arbeider for en investor som vil bygge i Trondheim og melder seg inhabil under bystyrets behandling, er selvsagt helt greit og nokså vanlig. Men det er når velgerne og byens befolkning ikke vet om en avtale en bystyrerepresentant inngår med for eksempel en utbygger, og denne bystyrerepresentanten arbeider for å påvirke et vedtak, og får betaling for jobben, at et slikt lobbyforbud skal tre inn. Dette er det mulig å finne en løsning på, og vi har i denne saken sett at vi trenger en slik endring av regelverket, sier Erling Moe.

- Folkevalgte skal representere velgerne. Velgerne har krav på å vite om de folkevalgte arbeider for andre interesser. Olsø-saken viser behovet for å hindre skjult lobbyvirksomhet som velgerne ikke vet om, legger han til.

Ingen lovhjemmel

KrFs Geirmund Lykke er skeptisk både til lobbyregister og et lobbyforbud. Han mener et register vil være vanskelig å håndheve.

- Når jeg tar en kaffe med en annen skigåer på Grønlia og snakker om politikk, skal jeg da melde det inn i regelverket? Eller når jeg møter noen på gata som vil forsøke å påvirke meg i en bestemt sak? Dette virker vanskelig å gjennomføre, sier Lykke som er redd denne saken kan føre til endringer som er lite gjennomtenkte og som går for langt i å begrense politikernes kontakt med publikum.

- Forbudet mot betalt lobbyvirksomhet er også problematisk. Alle borgere skal kunne velges til bystyret, og jeg er redd for å innføre forbud mot at noen som har spesielle jobber ikke kan la seg velge. Jeg kan ikke se at det finnes lovhjemler for noe slikt, og kan føre til at de folkevalgte organene, i større grad enn i dag, bare består av offentlig ansatte, studenter eller folk som ikke er ansatt i det private næringsliv. Vi må passe oss for ikke å bruke for sterk medisin i kjølvannet av denne saken, sier Geirmund Lykke.

Ap-topp Rune Olsø har tidligere avvist at det ble gjennomført noen møter mellom han og politikere om grønn strek i Kystad-saken.

Venstres Erling Moe mener det er nødvendig med endrede regler om lobbyvirksomhet, men avviser at dette skaper problem for bystyrerepresentanter som arbeider i det private næringsliv. Foto: Morten Antonsen