Sentrum politistasjon i Trondheim blir selve motoren i Trøndelag politidistrikt, som nå er under omfattende omorganisering.

Dagens politistasjon i Heimdal sentrum trenger nye og større lokaler. Politimester Nils Kristian Moe har bestemt seg for å bygge en ny politistasjon i heimdalsområdet.

Dette reagerer ordfører Gunnar Krogstad (Ap) i Melhus kraftig på. Han viser til at samtlige ordførere sør for Trondheim går inn for å legge politistasjon sør ut fra Trondheim. Det samme går KS inn for.

Den tredje politistasjonen skal ligge i Steinkjer.

Politistasjon sør skal, foruten å betjene sørlige bydeler i Trondheim, også serve kommuner sør for Trondheim. Derfor mener ordfører Krogstad den bør legges til en annen kommune, primært Melhus.

Berører hele Trøndelag

På bakgrunn av klagen fra Melhus kommune har Politidirektoratet (POD) bestemt at samtlige kommuner i Trøndelag politidistrikt skal få sin mening om prosessen rundt plassering av politistasjonen, det gjelder også kommuner i Nord-Trøndelag.

Den opprinnelige klagefristen om ny tjenestestruktur i politi- og lensmannsetaten utløp 10. mars. POD har nå gitt de øvrige kommunene frist til å komme med en eventuell uttalelse innen 17. mars. Klagen gjelder kun plassering av politistasjon sør.

13. januar offentliggjorde POD sin avgjørelse om lokal struktur i Sør-Trøndelag. Melhus lensmannsdistrikt skal høre til Heimdal politistasjonsdistrikt og lensmannsdistriktene Klæbu, Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Oppdal og Rennebu under navnet Gauldal politistasjonsdistrikt. Politistasjonsdistriktet har disse tjenestestedene: Heimdal politistasjon, Midtre Gauldal lensmannskontor på Støren, Røros lensmannskontor og Oppdal lensmannskontor.

Over 50 klager

Kommunene Melhus, Klæbu, Holtålen og Rennebu mister sine lensmenn. Samtlige berørte kommuner i Norge hadde åtte uker på å klage på PODs vedtak om ny tjenestestruktur. Det er kommet inn godt over 50 klager, opplyser POD. Foruten Melhus har bl.a. Meråker, Flatanger, Leka og Snåsa klaget over at de mister lensmannskontoret.

Kommunene har klaget på beslutninger om endringer i inndeling av lensmanns- og politistasjonsdistrikter, eller sammenslåing og nedleggelse av lensmannskontorer.

Gunnar Krogstad oppfordrer kommunene i Trøndelag politidistrikt til å klage på beslutningen om å legge politistasjon sør til Heimdal. Formannskapet i Melhus mener politimesteren har sett bort fra kommunenes uttalelser om politireformen. Det hele bærer preg av en skinnprosess. Melhus har stilt to byggeklare tomter til disposisjon for en ny politistasjon, men fått beskjed om at stasjonen skal ligge på Heimdal, som er tettere befolket enn Melhus.

126 lensmenn forsvinner

I Politidirektoratet får Adresseavisen opplys at det kan tid før alle klager er registrert, og at en offentliggjøring av antall klager og hvilke kommuner som har klaget, neppe vil komme før slutten av uken.

I den nye organiseringen er 126 lensmannskontorer strøket fra det nye politikartet, som vil inneholde 221 tjenestesteder: 55 politistasjoner og 166 lensmannskontorer.

Seksjonssjef Hans Bakke i POD begrunner den korte fristen for uttalelsene fra kommunene i Trøndelag politidistrikt med hensynet til videre saksbehandling, og de frister som er satt i forskriften. Dersom POD opprettholder sin avgjørelse, skal klagen sendes videre til Justis- og beredskapsdepartementet innen tre uker etter at klagen er mottatt.

Får egen politikontakt

Før sommeren skal etter planen alle norske kommuner få sin egen politikontakt. Politikontakten skal sammen med den enkelte kommune jobbe med forebyggende politiarbeid lokalt. Et mål med nærpolitireformen er å styrke forebyggingsarbeidet og at politiet jobber tettere og mer strukturert sammen med hver kommune. Politikontakten skal bidra til dette, sammen med det lokale politirådet med representanter fra kommunene og politiet.

- Politikontakt-ordningen er et av flere tiltak for å sikre at politiet er til stede i alle kommuner, også i kommuner som tidligere ikke har hatt en fast tilstedeværelse. Det representerer en styrking av samarbeidet med kommunene om forebygging, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Klag: Melhusordfører Gunnar Krogstad (Ap) oppfordrer kommunene i Trøndelag politidistrikt til å klage på at to av de tre politistasjonene skal ligge i Trondheim. Foto: jens petter søraa