Det medisinske fakultetet var en versting når det gjelder midlertidige forskerstillinger. For ett år siden hadde bare snaut 25 prosent av forskerne på fakultetet fast stilling. 75 prosent gikk på midlertidige kontrakter.

Gjort om til faste stillinger

Det siste året har fakultetet gjort om midlertidige stillinger til faste. Midlertidige forskere får tilbud om fast jobb når de har finansiering av forskningsprosjekt som går over ett år. Det har gitt resultater. På det nye fakultetet for medisin og helsevitenskap er 45 prosent av årsverkene faste i 2017. Fakultetet har 112 årsverk innen forskning. 50 av disse er i faste stillinger. 62 er midlertidige.

- Vi har omgjort midlertidige stillinger til faste, sier HR-sjefen ved fakultetet Albert Verhagen. Han minner om at tallene er vanskelige å bruke fordi tallene for 2017 er for det nye fakultetet etter fusjonen med høyskolene i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag. Mens tallene for 2016 bare var for det medisinske fakultetet ved gamle NTNU.

Hovedregelen er fast jobb

På det medisinsk fakultetet har det vært vanlig at forskere har søkt om finansiering fra Forskningsrådet, EU eller Kreftforeningen og fått støtte for et prosjekt i to-fire år. Deretter har de søkt om nye midler til nye forskningsprosjekt. Mange har på denne måten vært tilknyttet fakultetet på midlertidige kontrakter i over ti år.

- Nå er hovedregelen fast jobb, sier HR-sjefen. Han er overbevist om at fakultetet fortsatt trenger midlertidige stillinger fortsatt, men at det skal være på korte prosjekter.

- Vi forlenger ikke en midlertidig kontrakt. Vi gjør den om til fast, sier han.

Dersom finansieringen for nye forskningsprosjekt uteblir, må forskeren likevel regne med å bli sagt opp. Verhagen sammenligner det med andre budsjettkutt som fører til at fakultetet må slanke staben.

- Ordningen har vært vellykket for oss. Dette har vært en politikk vi har lyktes med, sier HR-sjefen på fakultetet for medisin og helsevitenskap. Han forteller at de i løpet av siste året har sagt opp to ansatte på grunn av manglende finansiering.

Liten nedgang totalt

NTNU har totalt en liten nedgang på midlertidige stillinger. Det er i stillingsgruppene undervisnings- og forskerstillinger NTNU har flest midlertidige.

Adresseavisen har tidligere skrevet at NTNU-forskere går år etter år i midlertidige stillinger.

Fra 2014 til 2015 økte antall midlertidige ansatte ved NTNU. Denne veksten ser ut til å være stoppet. Det er organisasjonsdirektør Ida Munkeby fornøyd med.

- Vi har jobbet systematisk med å få ned uønsket midlertidighet de siste årene. Samtidig har vi fremdeles for høy midlertidighet innenfor noen kategorier. Så vil jeg også tilføye at vi ikke har satt noe måltall for hva som er et ønskelig nivå på midlertidige tilsettinger ved NTNU. Det har vi tenkt å gjøre noe med.

- Hva gjør dere videre?

- Mye av den uønskede midlertidigheten, særlig den langvarige, har vi blant eksternt finansierte forskere på prosjekter. Rektor vil ha et spesielt fokus på dette fremover, og vil vurdere konsekvensene dersom NTNU innfører egne regler som er strengere enn tjenestemannslovens, for når midlertidige tilsettinger kan tillates, sier organisasjonsdirektøren.

I sakspapirene til styret blir det understreket at universitetssektoren har behov for en del midlertidige stillinger. Stillinger som vitenskapelig assistent, stipendiater og postdoktor-stillinger er i sin natur midlertidige. Det samme gjelder lederstillinger på åremål som rektor, dekan og instituttledere heter det i dokumentet.