Thor Melhuus ble født i Trondheim i 1929. Han ble beæret med utallige priser og æresutnevnelser i løpet av sin lange karriere. Han underviste i foto i mer enn 20 år og var en ettertraktet portrettfotograf. I sin ungdom tok han svennebrev som reklamefotograf.

Etterspurt foredragsholder

- Jeg har vært fotograf for trøndere i 40 år og er blitt ordentlig glad i de jeg har fotografert, sa Melhuus i et intervju med Adresseavisen i forbindelse med portrettutstillingen «Fotografi i Fokus» i Fotografiens Hus i Oslo i 2005.

I mange år var han en mye brukt foredragsholder på landsmøter i Norges Fotografforbund og i fotograflaugene rundt om i Norge. For sin iherdige innsats som foredragsholder ble han i Chicago i 1995 tildelt Master of Photography PPA.

Melhuus kjøpte Atelier Hilfling i Trondheim og startet sitt eget firma Thor Melhuus AS i 1962. Han hadde da vært amatørfotograf i 12 år. Før han startet sin egen virksomhet hadde han vært Kaptein i Hæren, salgsmann i livsforsikring, og kontorsjef ved Knut Aunes Kunstforlag.

Redaktør

Han var grunnlegger av The Fame Portrait Group, som ble stiftet i 1971.

Melhuus hadde en rekke tillitsverv og var redaktør for «Kamera» på 50- og 60 tallet, fototidsskriftet som var forløperen til dagens «Fotografi».

Han har tatt offisielle bilder av kongefamilien og av statsministre, i tillegg til tusenvis av brudepar i Trøndelag.

Thor Melhuus fikk Kongens fortjenstmedalje i 2011. Han ble 87 år gammel.