Verdal industripark er landets tredje største og omsatte i 2014 for over 6 milliarder kroner. - Vårt samarbeid med Toppindustrisenteret omfatter hele Midt-Norge, sier daglig leder Per Anders Folladal i Proneo. Foto: Leif Arne Holme

Nå inngår utviklingselskapet Proneo et samarbeid med Digital Norway – Toppindustrisenteret AS for å løfte nivået i Trøndelagsregionen.

- Digitalisering utgjør i dag en like revolusjonerende kraft som da elektrisiteten, bilene og telefonen kom – bare at utviklingen i dag går mange ganger så fort! En fellesbetegnelse for dette er "industri 4.0", sier rådgiver Eirik Andreassen i Digital Norway – Toppindustrisenteret AS.

Base i industriparken

Satsingen får base i Verdal industripark, som er landets tredje største med en omsetning på over 7 milliarder kroner.

- I samspill med en rekke andre regionale partnere skaper Digital Norway med dette et «desentralisert Silicon Valley» her til lands. Dette vil skape verktøy som skal hjelpe norsk næringsliv – som er spredt over hele landet – å komme styrket ut av det digitale skiftet.,

Les også: Seks områder Norge bør satse på

Dårlig selvinnsikt

En undersøkelse fra i fjor høst i regi av Aftenposten viser at mens hele 90 prosent av norske næringslivsledere mener Norge står overfor store endringer med digitalisering, oppgir kun 2 prosent at dette vil ramme deres egen bedrift negativt.

- Mange bedriftsledere sitter nok med et inntrykk av at digitalisering primært relaterer seg til bruk av internett og automatisering av manuell og repetitive fysiske arbeidsoppgaver, og ser derfor ikke behovet for digitalisering, men den digitale revolusjon som nå rammer oss har dyptgripende implikasjoner på alt arbeidsliv – også kunnskapsarbeidere. Her må det til en vekkelse, og det haster, understreker Andreassen.

Les også: Åpner Norges største senter for kunstig intelligens

Proneo først ute

Digital Norway – Toppindustrisenteret AS er et næringslivsdrevet initiativ for digitalisering av norsk næringsliv. Bak initiativet står 12 av Norges største virksomheter og 12 av Norges viktigste universitets- og forskningsmiljøer (inkludert Sintef og NTNU).

Proneo er valgt ut som samarbeidspartner basert på at de er en av Norges største og viktigste industriklynger. Proneo blir et regionalt knutepunkt for spredning av digital kompetanse til hele Trøndelagsregionen.

- Verdal Industripark har gjennom flere tiår utviklet en kultur for innovasjon, og har demonstrert stor endringsvilje. Dessuten er responsen fra regionen stor. På workshopen som arrangeres torsdag har vi med et tyvetalls store og små bedrifter fra Namdalen i nord og til Trondheim i sør. Vi er sikre på at det er grunnlag for å arrangere flere lignende arbeidsøkter med deltakelse fra offensive bedrifter i Trøndelag, sier Per Anders Folladal, daglig leder i Proneo AS.

Les også: Morgendagens arbeidsplasser skapes nå

Drastiske endringer

Rådgiveren fra Toppindustrisenteret forklarer digitalisering med det å ta i bruk digitale teknologier for å fornye hva en bedrift lever av.

- På 1990- og 2000-tallet handlet dette ofte å «sette strøm på papiret» ved å få dokumenter digitale. Nå handler det stadig oftere om at hele næringer endres. Medie- og musikkbransjen har kjent dette på kroppen lenge. Finansbransjen er nå i ferd med å møte det, noe DNB har tatt innover seg med Vipps. De neste årene vil dette ramme flere og bredere deler av næringslivet, sier Eirik Andreassen

- Hva må bedriftene gjøre?

- Digitalisering innebærer at bedriftene må ta i bruk kunstig intelligens, stordataanalyser, automatisering/autonomi, og at digitale plattformer og nettverkstankegang endrer tradisjonelle næringsstrukturer. Mange av dagens kostnadsstrukturer vil endres drastisk, mens inntektsstrømmer og makt forflyttes.

Les også: Norsk industri har fått sørgelig lite politisk oppmerksomhet

Mer produksjon tilbake

Eirik Andreassen mener digitaliseringen kan bli et konkurransefortrinn som bringer næringsliv og industri tilbake til Norge.

- Vi ser nå at en rekke industribedrifter er i ferd med å flytte mer av produksjonen tilbake til Norge. Digitalisering i samspill med høykompetente norske arbeidstagere gjør at vi igjen er blitt konkurransedyktige med lavkostland. Vi jobber vi for å forsterke denne utviklingen, og gjøre Norge til en digital vinner, sier Eirik Andreassen.