Lise Gunn Eskeland i Østmarkveien 7 på Lade sitter i styret i borettslaget Ladesletta Hage.

Nå håper beboerne at Trondheim bydrift kan komme og beskjære almetrærne før løvet spretter. I alle årene Eskeland har bodd der har de høye og majestetiske trærne vært til sjenanse. Det er ifølge Eskeland tre år siden de sist ble beskåret.

Et annet styremedlem, Brit Simonsen, opplyser at hun ikke har et eneste solgløtt på sin veranda på grunn av trærne.

- Vi krever ikke at trærne fjernes, tvert imot. Det er koselig med trær og fuglekvitter, men greiner som legger seg inn mot verandaene og som stenger for utsikten, må kunne beskjæres. Jeg synes ikke det er for mye forlangt, sier Eskeland.

Hun legger til at i de 38 seniorboligene er mange i alderen 80 – 90 år, og flere er funksjonshemmede. Dette er beboere med liten mobilitet, som ikke har den samme muligheten til å benytte nærområdene som rekreasjon og er henvist til egen balkong.

Vokser hurtig

- Greinene vokser hurtig, de må derfor beskjæres årlig. Greinene skader dessuten taket på huset. Vi opplever at Trondheim bydrift ikke vil prioritere dette. Kommunen viser en bortimot arrogant holdning overfor en gruppe mennesker som får begrenset livskvalitet når det tette bladverket skygger for all sol.

Eskeland forteller videre at selv har hun sol på balkongen fra klokken 18.30 til 19.45 midt på sommeren, men kunne hatt sol fra klokken 13.00 til 22.30 dersom trærne hadde vært beskåret.

Hun fremholder at borettslaget har spurt Trondheim bydrift om de selv kan leie inn gartner for å få utført en fagmessig beskjæring, men fått avslag. Eskeland mener kommunen enten må beskjære trærne oftere enn det som har vært praksis til nå, eller lage en ordning med godkjente firma som borettslag og andre selv kan engasjere for beskjæring.

Må prioriteres

- Vi ønsker som allerede nevnt ikke å fjerne trærne, men når kommunen tillater bygging av seniorboliger for mennesker med spesielle behov, må man kunne forvente at en slik sak kan prioriteres.

Eskeland legger til at greiner ligger og gnisser inn på taket, som fører til et vedlikeholdsproblem. Hver dag må hun ta opp greiner og blader fra verandaen.

- Kommunen trenger noe prioriteringsnøkler, spesielt på steder med eldre og funksjonshemmede. I fjor vinter måtte vi mase på Trondheim bydrift for å få dem til å komme for å brøyte og strø. I vinter har vintervedlikeholdet vært bedre, sier Lise Gunn Eskeland.

Følger reguleringsplan

Odd Arne Nilsen, driftsleder for idrett, park og skog i Trondheim bydrift, sier de over 100 år gamle almetrærne i Østmarkveien er ikke fredet, men skjøttes gjennom en egen reguleringsplan for området. Det må tas spesielle hensyn når de gamle trærne skal beskjæres.

- Det finnes masse trær i området som skal skjøttes. Vi gjør så godt vi kan og skal komme til Østmarkveien i løpet av våren.

Almetrærne ble i sin tid plantet langs alléen som gikk inn til Spannet gård, før Østmarka sykehuset ble bygget.

Nilsen legger til at det ikke vil bli noen omfattende beskjæring, den å må skje på en mest mulig skånsom måte. Han har stor forståelse for beboere i Østmarkveien som mister sola på verandaen. På den annen side sto trærne der da seniorboligene ble bygget først på 2000-tallet.

Går travel vår i møte

- Østmarkveien er litt spesiell med hensyn til trær. Noen trær er tatt ned. De store trærne er vanskelig å toppe, det er ikke bare å beskjære krona. Da kan treet ødelegges, sier Nilsen.

Det er svært stor interesse for trær og vegetasjon blant innbyggerne i Trondheim. Årlig mottar Trondheim bydrift rundt 400 henvendelser. Noen vil ha trær fjernet, andre vil at trær skal få stå i fred.

Han legger til at Idrett, park og skog nå går travle tider i møte. Ikke bare skal trær og busker over hele byen skjøttes, det skal også etter hvert plantes blomster. I så måte spiller været inn, det kan f.eks. ikke være for kaldt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Til sjenanse: Beboerne Lise Gunn Eskeland (t.v.) og Brit Simonsen i seniorboligene i Østmarkveien håper de kan gå en vår og sommer i møte uten at almetrærne skygger for all sol og utsikt. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Utålmodig: Beboerne i Østmarkveien håper at Trondheim bydrift kan komme og beskjære trærne før løvet spretter. Det skal være tre år siden de sist ble beskåret. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Treallé: Almerærne i Østmarkveien var en gang allén til Østmarka sykehus. I dag omfattes de av reguleringsplanen for området, men er ikke fredet. Beboerne Lise Gunn Eskeland (t.v.) og Brit Simonsen har mistet sola på verandaen fordi trærne skygger for. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen