Samtlige mister lensmannskontoret og hevder de ikke er blitt tatt med på råd. I stedet for nærpolitireform, velger flere å kalle reformen en fjernreform.

- Nærmeste lensmannskontor blir Nærøy, nærmere seks mil unna. Nå på vinteren tar det over én time å kjøre dit. Lensmannen skal erstattes med en politikontakt, som vil være til stede i kommunen noen timer i uken, sier ordfører Britt Helstad (Ap) i Bindal kommune.

Bindal er den eneste kommunen i Nordland som tilhører Trøndelag politidistrikt. Politiets nye organisering innebærer at landets 12 politidistrikter deles inn i totalt 116 lensmanns- og politistasjonsdistrikter. Antall tjenestesteder reduseres fra 340 til 221. Det er i hovedsak små lensmannskontorer som avvikles, med i gjennomsnitt fire ansatte. Når endringene er gjennomført, vil befolkningen i Norge kunne oppsøke politiet på 66 ulike politistasjoner og 155 lensmannskontor. 98,6 prosent av befolkningen vil med den nye organiseringen kunne kjøre til sitt nærmeste kontor på under 45 minutter.

Kan to timer å kjøre

- På sommerføre bruker du minst 55 minutter til Nærøy. Over 90 prosent av kommunens 1478 innbyggere vil få en reisetid på mer enn 45 minutter. Her bor folk grisgrendt, og noen vil få to timers kjøretur til Nærøy.

Ordfører Helstad sier at i dag er lensmannskontoret betjent bare to dager i uken. Hun mener et tilstedeværende politi er veldig viktig for å forebygge kriminelle handlinger.

Ordfører Berit Flåmo (Ap) på Frøya liker ikke at kommunen blir fratatt lensmannen. – Vi er ikke blitt hørt, det har vært bestemt for lenge siden at bare Hitra skulle beholde lensmannen. Vi reagerer på prosessen rundt politireformen, den bærer preg av en skinnprosess. Det er flere gode grunner til at kommunene fortsatt bør ha lensmannskontor, sier Flåmo.

Grenser til Sverige

Ordfører Kari Anita Furunes (Sp) i Meråker viser til en lang rekke grunner for at nettopp Meråker bør ha egen lensmann. Kommunen har 65 km lang grense til Sverige. E14 er sterkt trafikkert, og mange reiser med Meråkerbanen. Fra sentrum i Meråker til Stjørdal sentrum er det knappe fem mil og det tar om lag 45 minutter å kjøre.

- Vi har også mange flyktninger i kommunen. Vi har store kraftinstallasjoner. Kommunen opplever et økende rusproblem og et stort frafall av elever fra skolen.

Furunes forteller også om smugling av mennesker og varer over grensen. Ikke sjelden må det settes i gang leteaksjoner etter folk som har kommet bort i fjellet, og da er lokal politikunnskap viktig. Furunes er veldig kritisk til prosessen rundt politireformen. Kommunen er ikke tatt med på råd, og det er ikke utarbeidet noen risiko- og sårbarhetsanalyse.

72 klager totalt

De åtte øvrige kommunene som har klaget til Politidirektoratet (POD) er Flatanger, Inderøy, Leka, Melhus, Osen, Overhalla, Snåsa og Verdal. Ifølge seksjonssjef Hans Bakke i POD er det kommet totalt 72 klager fra kommuner i ti av de tolv politidistriktene. 51 av klagene handler om inndeling i lensmanns- og politistasjonsdistrikter, eller sammenslåing eller nedleggelse av lensmannskontor eller politistasjoner.

- Alle klager får en grundig behandling. Vi ser spesielt etter ny informasjon og nye forhold som kan være med på å endre den beslutningen som er tatt. Erfaringen så langt er at vi i all hovedsak er godt kjent med de forholdene som trekkes frem i klagesakene, sier Bakke. Så langt er 12 klagesaker behandlet ferdig og sendt videre til Justis- og beredskapsdepartementet.

Klager: Frøya-ordfører Berit Flåmo (Ap) har klaget på vedtaket i Politidirektoratet om at lensmannskontoret på Sistranda skal avvikles. I alt 11 kommuner i Trøndelag politidistrikt har klaget på omstillingsprosessen, som flere hevder er en skinnprosess. Foto: jens petter søraa
Protesterer: Ordfører i Bindal kommune, Britt Helstad (Ap), sier det vil ta minst én time å kjøre til lensmannskontoret i Nærøy på vinterføre. Hun liker dårlig at Bindal mister lensmannen. Foto: Bindal kommune
Uenig: Ordfører Kari Anita Furunes (Sp) mener Meråker som grensekommune til Sverige bør beholde lensmannskontoret. Foto: LEIF ARNE HOLME