Stortingspolitiker Audun Otterstad og leder i Trondheim Ap Hanne Moe Bjørnbet er blant de som uttrykker ubetinget tillit.

Også stortingspolitiker Jorodd Asphjell støtter Olsø:

- Jeg har alltid hatt et godt forhold til Rune, og føler han er en ærlig og lojal politiker, sier Asphjell.

Les siste sak: Kommunen sjekker for mulig lovbrudd

Les bakgrunn: Utbygger betalte to millioner for Ap-toppens bistand

Nordtrønderne kritiske

Under fylkesårsmøtene i helgen skulle det aller første styret for Trøndelag Ap velges. Rune Olsø var satt på topp, men så kom motstanden. Fire sentrale politikere fra nordfylket gjorde det klart at de ikke ønsker å sitte i styret med Olsø. Nå er hele ledervalget utsatt, og Olsø har dessuten trukket seg som lederkandidat i sør.

Les også: Olsø trekker seg som lederkandidat

Les også: Mevassvik vil ikke sitte med Olsø

Ingen politikere fra Sør-Trøndelag har offentlig gått ut med en slik kritikk av sin fylkesleder, Rune Olsø. Ifølge Ap-kilder er det svært delte meninger om Olsø også i sør. VG skrev torsdag på kommentarplass om «uro og misnøye innad i Trondheim Ap» og «et splittet trondheimsmiljø».

Adresseavisen har tatt en ringerunde til sentrale Ap-folk i sørfylket for å høre hva de mener om Olsø.

Svarer ikke direkte

Nestleder i styret i Sør-Trøndelag Ståle Vaag har tidligere i uka uttrykt tillit til Olsø. Stortinsgrepresentant Jorodd Asphjell støtter han.

- Jeg kan ikke si at jeg ikke har tillit til Rune Olsø. Sakene Adresseavisen har skrevet om, kjenner jeg lite til, så de kan jeg ikke uttale meg om. Men alle vi folkevalgte er avhengig av at folk føler tillit til oss og systemene. Nå har Rune tatt konsekvensen av dette, og trukket seg som lederkandidat og søkt permisjon. Det er ryddig gjort, svarer Asphjell.

Les også: Tar «Kystad-avtalen» opp i kontrollkomiteen

Stortingsrepresentant Audun Otterstad er soleklar:

- Ja, svarer han, på spørsmålet om tillit.

Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, svarer ja på spørsmålet om hun har tillit til Rune Olsø. Foto: Morten Antonsen

Det samme gjelder Hanne Moe Bjørnbet:

- Som jeg har sagt tidligere: Rune har gjort en kjempegod jobb som fylkespartileder.

Les også: Skjøtskift peker på det tette forholdet mellom Olsø, Waage og Bjørnbet

Det mener også styremedlem Dag Knudsen:

- Ja, så langt har jeg det. Jeg har opplevd ham som en god leder, sier Knudsen.

Are Hilstad sier:

- Jeg har tillit til Rune Olsø i den funksjonen han har i Sør-Trøndelag Ap. Saken berører ikke den jobben han gjør der, men medieomtalen sår tvil om tilliten, enten det som er kommet frem er riktig eller uriktig. Nå har han trukket seg som kandidat og det viser at han setter partiet foran sin egen posisjon. Det står det respekt av, Hilstad.

Styremedlem Kristin Reppe Storø ønsker ikke å kommentere saken, mens Siri Grøttjord kaller saken et «ikke-tema»:

- Jeg legger fokuset mitt på å skaffe et godt styre til fylkespartiet nå, sier Grøttjord.

Støtte fra AUF

I en tekstmelding til Adresseavisen understreker leder for AUF Trøndelag, Julie Indstad Hole, at Olsø har ungdomspartiets fulle støtte:

- Et samlet AUF i Trøndelag har hele tiden stått bak Rune Olsø, og det gjør vi fortsatt. Han har løftet fram, bygd opp og gitt mye tillit til oss AUFerne. Han ser oss, støtter oss og tar oss på alvor. Jeg er imponert over måten han har ledet Sør-Trøndelag Ap det siste året, og har levert historiske resultater. Han har satt partiet foran seg selv i mer enn 20 år, og har bevist gang på gang at kampen for en sterk fellesskole og en verdig eldreomsorg er det viktigste. Derfor har AUF fortsatt full tillit til Rune, skriver hun.

Vil ikke kommentere direkte

Karianne Tung kan ligge an til å bli arvtakeren etter Rune Olsø som leder i Sør-Trøndelag Ap. Hun ønsker ikke å svare på direkte spørsmål om hun har tillit til Olsø eller ikke.

- Jeg har ingen forutsetning for å vite hva som har skjedd og ikke skjedd. Akkurat nå er jeg mest opptatt av at Arbeiderpartiet skal ha tillit. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Tung.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik vil ikke svare direkte på Adresseavisens spørsmål om han har tillit til Rune Olsø. Foto: Kim Nygård

Heller ikke fylkesordfører Tore O. Sandvik vil svare direkte på dette spørsmålet.

- Jeg ser at Olsø bestrider avisens framstilling og vinkling av sakene, men de opplysningene Adresseavisen har frembragt skaper likevel så stor usikkerhet, at jeg mener det var klokt av ham å trekke seg som leder av fylkespartiet, sier Sandvik.

Les også: Ukultur i Adressa

Les også: Adresseavisens «ekstreme manipulasjon»

- Hva tenker du om saken?

- Jeg er for en kritisk presse, men har selv opplevd saker hvor jeg ikke kjenner meg igjen i fremstillingen. Det er umulig for meg å vurdere hva som er rett og gal fremstilling av disse sakene. Som borger har også Rune Olsø rett på normal rettssikkerhet. Dette er hans kamp for å renvaske seg, og det er bedre for alle parter at han gjør den jobben uten å være leder i fylkespartiet, sier Sandvik.

-Jeg tar til etterretning at Rune Olsø ikke lenger er kandidat og har forståelse for hans beslutning, sier Per Olav Skurdal Hopsø. Foto: Jens Petter Søraa

Per Olav Skurdal Hopsø vil ikke svare på direkte spørsmål om tillit, men sier:

- Jeg synes det var en klok beslutning at han ikke lenger stiller til valg som leder. Nå må årsmøtet finne en samlende løsning. Jeg tar til etterretning at Rune Olsø ikke lenger er kandidat og har forståelse for hans beslutning, sier Hopsø.

Nestleder i det sittende styret i Sør-Trøndelag Ap, Marit Bjerkås, svarer heller ikke direkte på Adresseavisen spørsmål:

- Adressa legger opp til store rom for spekulasjoner i sin fremstilling av saken. Jeg har tillit til at Trondheim kommune har rutiner, regler og retningslinjer som jeg forventer at følges og jeg har kun gode ord å si om Rune som fylkespartileder. Jeg tar til etterretning at han har sagt han ikke stiller til valg som leder. Så nå må vi samle oss om en ny kandidat på årsmøte.

Trond Giske har ikke besvart Adresseavisens henvendelser torsdag.