Sist uke skrev vi om Elise som i tre dager skulle spise for 15 kroner dagen, for å skape oppmerksomhet rundt fattigdom.

I kommentarfeltene er det flere som har reagert på at det bare var snakk om tre dager, noe de mener er urealistisk. I tillegg er det flere som poengterer at de har eller har hatt samme budsjett over lengre tid. En av dem var 20 år gamle Solfrid Dullum Johansen som i kommentarfeltet på Facebook skrev «I 3 dager? Prøv et helt skoleår ... 15 kr er det jeg lever på hver dag med stipendet mitt ...».

Selv om hun bruker lite penger på mat forteller Johansen at hun alltid blir mett.

- Det som spises i løpet av en dag blir som regel 15 til 20 kroner totalt, bekrefter hun overfor Adresseavisen. Johansen går på skole i Trondheim, og lever på de månedlige utbetalingene fra Lånekassen. Hun forteller at den nyeste utbetalingen var på 7790 kroner, og etter å ha betalt de faste utgiftene, prøver hun å holde seg til et matbudsjett på rundt 500, maks 700 kroner i måneden.

- Det er bare så vidt det går. Resten av det jeg skulle ha igjen, setter jeg av til husholdningsartikler og uforutsette utgifter som ofte dukker opp, forklarer Johansen. Hun har søkt på flere jobber, men ennå ikke fått napp noe sted.

- Jeg må ofte velge bort å dra ut med venner fordi jeg ikke har råd.

Les også: Studielånet må økes

Planlegger utskeielsene

For å få det til å fungere planlegger hun som regel alle måltidene en måned fram i tid, i tillegg til nøye planlegging før hun drar på matbutikken.

Johansen planlegger måltidene sine nøye.

- Likevel er det litt vanskelig å få til innimellom. Spesielt hvis det plutselig dukker opp noe uforutsett som krever mye penger, sier Johansen. Innimellom må hun be om ekstra penger fra foreldrene.

- De hjelper meg også med litt påfyll av tørrvarer når jeg er hjemme i feriene. Vi bor i nærheten av Sverige, så vi drar ofte dit for å handle billigere varer. Jeg har melkeallergi, så da er det flott å kunne dra over grensen for både et bedre og billigere utvalg, forteller Johansen.

Hennes tips til dem som ønsker å spise billig er å følge med på tilbud, og storhandle tilbudene når det er noe man ofte bruker.

Johansen pleier å bruke søtpotet i stedet for kjøtt i mange av måltidene.

- Jeg spiser ikke så mye kjøtt siden det er ganske dyrt, men av og til kjøper jeg for eksempel store billigpakker med kylling. De har jeg i frysen og kyllingene holder til mange måltider, sier Johnsen. Hun prøver også å planlegge utskeielsene.

- Innimellom vil jeg jo gjerne ha brus og chips. I starten av hver måned pleier jeg derfor å kjøpe en sixpack med brus og en pose med den billigste chipsen, forteller Johnsen. Ellers prøver hun så godt hun kan å få næringsbehovene dekket gjennom ukene og månedene på budsjett.

- Brunost er det viktigste man må ha i kjøleskapet, mener Johansen.

Les også: Slik lager du middag for to personer i syv dager til under 300 kroner

Les også: Nettmøte - slik lever du billig

- Mangelfull meny

Catia Martins er førsteamanuensis ved NTNU og har bakgrunn som klinisk ernæringsfysiolog. I saken om Elise ga Martins en vurdering av menyen hennes, og vi ba henne om å gjøre det samme med Solfrid sin ukemeny. Hun har flere av de samme kommentarene til denne menyen som til den forrige.

- Menyen burde inneholdt mer frisk frukt og grønnsaker. Selv om ett av ukens måltider er taco, et annet er bønnesuppe, og havregrøten er laget med melk, er dette kostholdet mangelfullt på proteiner, mener Martins. Hun anbefaler å spise mer egg og legge til enda flere vegetabilske proteinkilder, slik som bønner og linser.

- Det vil forbedre den ernæringsmessige sammensetningen i menyen. Nå vil den trolig være mangelfull på vitaminer, som for eksempel B12, mineraler som jern, og potensielt også fiber, avslutter Martins.

Les også: Fem om dagen er for lite. Så mye frukt og grønt bør du spise

Les også: Full uenighet om Berit Nordstrands kostholdsråd

Les også: - Kan ikke forstå at det er et marked for å kjøpe seg burger klokka 05 om morran