Starmus-festivalen i Trondheim blir langt større enn da den ble arrangert på Kanariøyene, men prosjektleder Singsaas mener økonomien er sikret.

Selv uten inntektene fra deltakeravgiften, vil festivalen klare seg med støtten den har fått. Inntektene fra deltageravgiften skal gå direkte til Starmus, og ikke inn i festivalbudsjettet.

- Betyr det at kommunen, fylkeskommunen, NTNU, staten og sponsorene tar utgiftene, mens Starmus tar inntektene?

- Inntektene fra deltageravgiften skal være en reserve, avsetning til fremtidige festivaler eller eventuelt å heve kvaliteten i programmet, sier Trond Singsaas.

Hawking planlegger tre uker i Trondheim

Hvis Starmus selger 2500 festivalpass til en gjennomsnittpris på 4000 kroner, betyr det 10 millioner kroner i inntekter.

30 millioner i støtte

NTNU, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune spytter alle inn tre millioner i Starmus. Regjeringen bidrar med 10 millioner og 11 millioner kommer fra sponsorene Sparebank1 SMN, Koteng, Hydro, Reitangruppen, Kaspersky Lab og Salmar. Pengene skal dekke foredragsholdere, lokaler, og lokale arrangementer rettet inn mot barn og unge. Reise og opphold for Stephen Hawking er kostbart. Hawking lider av ALS og hans helsetilstand krever et omfattende apparat rundt ham.

Uvisst om musikkstjerner

Trondheim Spektrum er arena for selve festivalen. Der kan Starmus selge inntil 2700 billetter. På den kunstneriske siden er det klart at det blir en konsert i Spektrum med Trondheim Symfoniorkester og Ane Brun, med flere. Starmus jobber i tillegg med å få til én eller to konserter med store navn på en større arena. Dette vil bli åpne arrangementer der folk kan kjøpe bare konsertbillett.

Ennå er det uklart hva Starmus klarer å dra opp av hatten, men festivalgrunnlegger Garik Israelian lover minst én konsert med et stort navn – og gjesteartister. Brian May fra Queen, Brian Eno og Peter Gabriel er alle nært knyttet til Starmus, og det er nok ikke usannsynlig at noen av dem vil stå på en scene i Trondheim. Den åpne konserten, eller konsertene, skal bære seg selv økonomisk.

Program før påske

Singsaas sier at programmet for Starmus blir klart rett før påske, eventuelt de første dagene etter. De fleste faglige bidragsyterne er på plass, med en imponerende liste navn fra vitenskap, romfart, kultur og vitenskapsformidling.

Festivalen kommer til å ha ett nytt tema hver dag. Livet i universet vil være tema for en dag preget av astrofysikk. Marint liv er tema for en annen dag. Her vil sterke lokale forskningsmiljøer og marint næringsliv markere seg. Et tredje tema er kunstig intelligens. Globale utfordringer er et felt som er nytt for Starmus. Under denne dagen vil det handle mye om samfunnsvitenskapelige emner. Det er i denne sammenheng at CNN-legenden Larry King skal lede en paneldebatt der blant andre regissør Oliver Stone deltar.

1000 plasser tatt

Så langt er oppunder 1000 festivalpass solgt eller reservert. Starmus er i gang med en markedsføringsturné som startet i Stockholm 6. mars og som skal besøke blant annet Moskva, Tokyo og London. Singsaas tror mange venter til de ser festivalprogrammet for de kjøper pass.

3-D planetarium åpner til sommeren

- Blir det mulig å kjøpe billetter til enkeltdager, eller enkeltarrangementer, for eksempel foredraget til Stephen Hawking?

- Det er ikke bestemt. Billettpolitikken blir avgjort av styret i Starmus Trondheim, sier Trond Singsaas.

Frem til 31. mai koster et festivalpass 7250 kroner, studenter slipper med 3200. Trondheimspasset for folk lokalt koster 5000 kroner. Singsaas tror ikke prisen skremmer. Han mener nivået ikke er høyere enn deltagelse på andre konferanser.

Inviterer skolebarn

Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune samarbeider om den lokale delen av programmet under festivalen.

Starmus Science Camp er et tilbud til elever i 5.–10. trinn i trondheimsskolen i tiden 19.–23. juni. Noen opplegg går over fem dager, noen over to og enkelte blir heldags- eller halvdags. Blant annet lager Ungt entreprenørskap gründercamp der elevene jobber med problemstillinger laget av vitenskapsfolk fra Starmus. Skolelaboratoriet kjører forsøk i kjemi, fysikk og biologi. First Lego League er på banen og Vitensenteret inviterer til sitt nye planetarium – for å nevne noe.

Fra gulrotpianoer til en lysende teknologifremtid

Kommunen legger ut invitasjon på den digitale meldeboka fredag. Påmelding vil skje senere. Arrangørene har satt et tak på 1000 deltakere. Eva Elisabeth Belboe, kommunalsjef i oppvekst og utdanning, har god tro på at mange vil være interessert, selv om det er sommerferie.

Det blir et eget opplegg for barn i SFO.

Brian Cox, kjent blant annet fra BBCs serie Wonders of the Universe, kommer. Foto: Brian Cox på Facebook
Brian Eno skal forelese - og kanskje spille? Foto: DANIEL MUNOZ, REUTERS
Brian May fra Queen er astrofysiker og en nøkkelperson i Starmus. Foto: Felipe Dana, Ap