De to mennene i 30-årene møtte nylig i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for å ha forulempet andre samt for å ha unnlatt å følge politiets pålegg i forbindelse med RBK-kampen 16. mai i fjor. Påtalemyndigheten mente mennene måtte straffes med en bot på 18 000 kroner for å i beruset tilstand å ha ropt høyt og vist fingeren til Lillestrøm-supportere «for å fremprovosere en reaksjon fra dem», ifølge tiltalen.

Etter den samme kampen ble også to andre RBK-supportere gitt besøksforbud.

- Kom nærmest et 17. mai-tog

Dagen før nasjonaldagen i fjor gjestet Lillestrøm Lerkendal og tapte 2-1 for Rosenborg. Stadion var fullsatt og i tillegg kom rundt 200 tilreisende LSK-supportere for å se kampen. Politiet vurderte risikoen for bråk mellom RBK- og LSK-supporterne som høy. Når dommeren blåste av kampen fulgte politiet en plan som innebar å sluse gjestenes supportere til et eget inngjerdet område, og videre inn i busser som skulle frakte dem bort.

En politimann som vitnet i retten fortalte at politiets plan fungerte frem til det «plutselig kom nærmest et 17. mai-tog med RBK-supportere ned Strindveien». De tiltalte, som hadde fulgt kampen sammen med «Kjernen», var i dette «toget». De to supporterne erkjente i retten at de hadde stoppet opp og «vist fingeren» til LSK-supporterne. Det samme gjorde også LSKs supportere. Det var som om «hele vindussiden (i en av bussen journ.anm.) var dekt med fingre», beskrev den ene tiltalte i retten.

- Jeg er jo sivilisert

Retten finner det ikke bevist at mennene ropte noe, utover at de sang RBK-sanger. Ifølge dommeren syntes nok LSK-supporterne at «rosenborgsupporterne var trollete», for flere supportere forsøkte å komme seg ut av bussene for å fly på de to tiltalte. Politiet fikk imidlertid stoppet LSK-supporterne og geleidet de to tiltalte unna, ifølge dommen.

Politiadvokaten som aktorerte saken, prosederte på at de to tiltalte forulempet andre. Retten mener imidlertid at det de to mennene gjorde «ligger ganske langt unna noe som er naturlig å karakteriserer som forulemping», og viser i dommen til rettspraksis fra Høyesterett.

I tillegg mener dommeren at det de to mennene gjorde heller ikke kan sees løsrevet fra konteksten: «Hendelsen skjedde om kvelden 16. mai, rett etter en fotballkamp hvor Rosenborg hadde vunnet». Den ene tiltalte sa i forlengelsen av dette følgende i retten:

«Jeg oppfører meg selvfølgelig ikke slik i andre sammenhenger, for jeg er jo sivilisert».

- Ikke straffbart etter loven

Dommeren nevner også at mange nok vil mene at det de to mennene gjorde, ikke er «i samsvar med idrettens verdier». Han poengterer samtidig i dommen at det må finnes hjemmel i loven for å straffe, og oppsummerer det slik:

De tiltalte gjorde ikke noe straffbart. Mange vil mene at mennene ikke oppførte seg bra, men det er ikke avgjørende så lenge det ikke er straffbart etter loven. «Dette er kjernen i saken».

Viste finger på nytt

Når det gjaldt tiltalens andre post - at mennene unnlot å følge politiets pålegg, finner retten bevist at dette skjedde.

Etter at de to tiltalte ble geleidet bort av politiet fikk de samtidig et pålegg om å forlate stedet umiddelbart. Da politioverbetjenten som hadde gitt pålegget snudde seg og gikk tilbake, fulgte den ene tiltalte etter politimannen og pekte på ryggen hans med et RBK-flagg. Han brøt dermed pålegget, mener dommeren.

Samtidig som dette skjedde, kom også den andre tiltalte tilbake. Han stilte seg opp på nytt og viste fingeren til LSK-supporterne, mener retten.

Begge mennene ble pågrepet av politiet etter dette. I retten hevdet de to tiltalte at de ikke greide å forflytte seg raskere vekk fra stedet på grunn av folkemengden, men dommeren trodde på politivitnets versjon i retten, og dømmer mennene for dette forholdet.

Retten mener at politiet er avhengig av at folk retter seg etter deres pålegg for at de skal kunne gjøre jobben sin. Dette tilsier, ifølge dommeren, en «følbar reaksjon». De to tiltalte straffes derfor med en bot på 3000 kroner.