Den dramatiske hendelsen på parkeringsplassen utenfor City Syd i Trondheim skjedde 10. september i fjor. Mannen ble ilagt et forelegg på 9000 kroner av politiet som følge av villmannskjøringen, men valgte å ikke vedta dette. Dermed måtte han møte som tiltalt i Sør-Trøndelag tingrett i forrige uke.

Sør-Trøndelag tingrett mener det var tilfeldigheter som gjorde at ingen ble overkjørt av 59-åringen.

- Vekter nær påkjørt

I 12-tiden denne dagen hadde mannen vært innom en klesbutikk på kjøpesenteret. En ansatt mistenkte 59-åringen for å ha stjålet klær, og kontaktet derfor en vekter. Den uniformerte vekteren bestemte seg for å konfrontere mannen med mistanken, men tiltalte rakk å gå ut og sette seg i bilen sin på parkeringsplassen før dette skjedde. Ifølge dommen stilte vekteren seg da rett foran bilen, og ga beskjed om at 59-åringen måtte gå ut. Retten mener at mannen forsto beskjeden. Likevel startet han bilen, satte den i førstegir og ga full gass.

«Vekteren klarte med en nødskrik å hoppe til side for bilen. Hadde ikke vekteren greid det, ville han ha blitt overkjørt av tiltalte», heter det i dommen.

59-åringen fortsatte bortover parkeringsplassen. Han ga full gass og hadde vekteren hengende etter hendene på siden av bilen. Noen meter bortenfor kom en kvinne gående med en barnevogn med en baby i. Ifølge dommen greide kvinnen så vidt å skyve barnevognen foran seg og hoppe frem «ved en ren reflekshandling». Retten mener det bare var tilfeldigheter som gjorde at kvinnen og barnet ikke ble overkjørt av tiltalte.

Påsatt håndjern

Etter å ha kjørt noen meter til, måtte 59-åringen bråbremse fordi det kom en bil i motgående retning. Da fikk vekteren opp bildøren og fikk kontroll på mannen og bilen. Han satte håndjern på tiltalte, og etter kort tid kom politiet.

Hadde ikke bilen i motgående retning kommet, ville 59-åringen ha fortsatt ferden, med enda større farepotensial, mener retten, og nevner at området var sterkt beferdet med både bilister og barnefamilier.

Bilister erkjente langt på vei de faktiske forhold i retten, men hevdet at han ikke visste at det var en vekter som sto foran bilen. Han hevdet også at han hadde kontroll på barnevognen, og at det ikke var noen fare for at han ville treffe denne.

Dommeren mener imidlertid tiltalte har oppkonstruert forklaringen om at han ikke skjønte at det var en vekter som forsøkte å stanse ham. Retten mener også at det er åpenbart at 59-åringen ikke hadde kontroll på faremomentene da han kjørte.

Får bot - under tvil

Mannen er flere ganger tidligere dømt for brudd på vegtrafikkloven - sist i februar 2016. Han fikk da et forelegg på 8000 kroner for kjøring uten gyldig førerkort. Sør-Trøndelag tingrett ser alvorlig på at mannen på tross av de tidligere reaksjonene ikke respekterer grunnleggende trafikkregler, og har under tvil kommet til at mannen skal dømmes til bot, og ikke fengsel.

Mannen dømmes til å betale en bot på 9000 kroner i tråd med påtalemyndighetens forslag. Politiadvokaten la ikke ned påstand om førerkortreaksjon, fordi 59-åringen allerede har vært uten førerkort i en lengre periode på grunn av hendelsen.