- Ha-ha. Jeg kom over «Splitter pine» med DumDum Boys på YouTube og likte gitarriffet. Vi spiller mest klassisk rock, men vokalisten er nordmann. Da går det fint med en norsk låt også.

Jim DeHart er chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden i Oslo. I tråd med tradisjonen forlot den Obama-utnevnte ambassadøren Oslo før den nye presidenten tiltrådte. Donald Trump har ikke utnevnt noen ny, og i mellomtiden fungerer DeHart som sjef. DeHart understreker at han er karrierediplomat. Ved ambassaden er det bare ambassadøren som er politisk ansatt og utnevnes av presidenten. Han har tjent under Bill Clinton, George Bush og Barack Obama, og Norge er det sjette landet han er stasjonert i.  Torsdag og fredag var han på besøk i Trondheim.

- Trondheim virker som en dynamisk og livlig by, med universitetet og teknologi- og forskningsmiljøet, sier DeHart.

Torsdag møtte han NTNU-studenter som var interessert i internasjonal politikk. Han rakk også et besøk i Nidarosdomen og hos E.C. Dahls bryggeri. Fredag stakk han innom Technoport og Senterpartiets landsmøte for å høre talen til Trygve Slagsvold Vedum.

- Norsk sikkerhetspolitikk bygger på Nato med USA som viktigste partner. Trump har kalt Nato overflødig og gjentatte ganger rost Vladimir Putin. Dette er ikke egnet til å berolige nordmenn?

- Presidentens seneste uttalelser gir sterk støtte til Nato-alliansen. Han har vært i kontakt med generalsekretær Jens Stoltenberg, og for noen dager siden ble det klart at han vil delta på Natos toppmøte i mai. Mitt budskap er at forbindelsen mellom Norge og USA vil forbli like sterk som den har vært. Kontakten bygger på mye historie, kulturelle bånd og naturligvis på den norske utvandringen til USA. Norge har gjort, og fortsetter å gjøre, så mye i verden med fredsbygging, sikkerhetsutfordringer, utvikling og finstemte diplomatiske initiativer. Alle disse bestrebelsene er anerkjent blant sentrale policymakere i Washington, så vi har et solid fundament. Forholdet vil forbli sterkt, forsikrer DeHart. Men dette er altså før den Trump-utnevnte ambassadøren har kommet på banen.

Ifølge Jim DeHart har ambassaden ikke registrert noen nedgang i søknader om visum og visumfritaksprogrammet ESTA etter at Trump ble president.

- Befolkningen i seks land og flyktninger kan bli stengt ute. En tidligere norsk statsminister ble holdt igjen og en norsk journalist havnet i arresten. Er USA i ferd med å bli et mindre vennlig land?

- Det er ikke det vi ønsker. Vi vil beskytte grensene, ha god kontroll og sørge for trygg reising. Vår oppgave er å hjelpe de legitime reisende. Reiseaktiviteten mellom Norge og USA er veldig viktig. 4000 norske studenter studerer i USA, og i fjor reiste hundretusener av nordmenn over Atlanteren. Norge investerer også mye i USA.

- I 2020 vil Donald Trump ha vært president i én periode. Hvordan har han endret USA da?

- For tidlig å si. Naturligvis har det vært to travle måneder, men de største initiativene ligger ennå foran oss. De tydeligste endringene er en annen holdning til internasjonal handel, stor vekt på byrdefordeling i Nato, immigrasjonsreform og beskyttelse av grenser. Det amerikanske systemet har sine «checks and balances» og en aktiv kongress. Det tar tid å få endringer gjennom systemet før vi ser det endelige resultatet.

- Hvor stolt er du av å tjene under president Trump og den politiske retningen i Det hvite hus?

- Jeg har vært karrierediplomat i 24 år og har tjent under både demokratiske og republikanske administrasjoner. Min jobb er å gjennomføre administrasjonens politikk. Jeg arbeider på en uavhengig måte for våre valgte ledere, med respekt for grunnloven og vårt system med «checks and balances» og ulike deler av vårt statsstyre, svarer DeHart - slik en eksemplarisk tjenestemann skal gjøre.

Etableringen av øvingsanlegg for amerikanske styrker på Værnes representerer noe nytt i det norske Nato-samarbeidet. Det ble ikke like godt tatt imot i alle kretser. Ifølge Jim DeHart er USA svært fornøyd med at U.S. Marines øver i Stjørdal.

- Initiativet er spennende og vi er veldig tilfreds. Dette gir verdifull trening i kaldt klima og med norske styrker.

- Ønsker USA at dette skal bli en fast base og ikke bare et øvingssted for rullerende styrker?

- Det er ingen slike planer. Øvingsanlegget er norsk og våre soldater er her som gjester av den norske regjeringen.

- Kan dette oppfattes som en opptrapping i forholdet mellom Norge og Russland?

- Norge og USA har en langvarig og sterk forbindelse. Dette handler om trening som vi som allierte bør drive.

Egentlig hadde Jim DeHart lagt inn et besøk på Rockheim, men rakk ikke det. I alle land han har vært stasjonert i har han spilt gitar i et hobby-rockeband. I Norge spiller han sammen med den kanadiske ambassadøren og noen norske diplomater i bandet med det kledelige navnet «Diplomatic Immunity». Og nå er de altså klare med «Splitter pine».

Jim DeHart, fungerende sjef for USAs ambassade, i fagprat med bryggerimester Wolfgang Lindell. DeHart har selv jobbet i mikrobryggeri og synes samarbeidet mellom E.C. Dahls og Brooklyn Brewery er spennende. Foto: RICHARD SAGEN