Mandag fikk kommunene Oppdal og Rennebu overlevert hvert sitt anlegg.

I Trondheim kommune finnes om lag 30 mobile vanntåkeanlegg, som hver koster i underkant av 70 000 kroner. Disse plasseres i boliger der behovet er størst.

Anniken Lie er Trygg hjemme-koordinator i forebyggende avdeling i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT), og var til stede i Oppdal da de mobile vanntåkeanleggene ble overlevert. TBRT har siden 2012 hatt et eget prosjekt rundt brannsikkerhet for utsatte grupper. Oppdal og Rennebu kommuner har vært pilotkommuner under dette arbeidet.

Ønskelig å bo hjemme

- Det er i fremtiden lagt opp til at flere skal bo hjemme, også personer innenfor risikogrupper, og det er knyttet store forventninger til at velferdsteknologi skal kunne legge til rette for dette. Det finnes flere tekniske tiltak som kan redusere dødsbranner. Det er gjort gode erfaringer med mobile vanntåkeanlegg som kan flyttes etter behov, sier Anniken Lie.

I Trondheim her en rekke branner og branntilløp får et heldig utfall takket være slike slokkeanlegg. Anleggene kan utløses manuelt, men også automatisk ved at de er tilkoblet en røyk- og varmesensor. De kan monteres med opptil tre dyser, dekker opptil 30 m² hver og har en vanntank på 130 liter.

Anleggene forårsaker ingen vannskader. Vanntåke er en spray med ørsmå vanndråper. Når vanntåke utløses i et rom med brann, fylles rommet raskt av en synlig tåke. Tåken er kondensert vanndamp. Vanndampen fortrenger oksygen og virker kvelende på brannen.

Svært effektivt

- Etterpå er det bare å tørke opp. Anleggene viser seg å være svært effektive, sier Lie.

De mobile vanntåkeanleggene I Rennebu og Oppdal er finansiert som et spleiselag mellom kommunene og Gjensidige.

Høsten 2012 brøt det brann i det kommunale boligkomplekset i Klæbuveien 177 i Trondheim. Én av de 30 beboerne ble sendt til sykehus etter å ha fått i seg noe røyk. Brannen ble slokket ved hjelp av et mobilt vanntåkeanlegg.

Tre år tidligere var det brann i samme boligkompleks, men da var ikke vanntåkeanlegg montert. Brannen kostet 11 millioner kroner, og beboerne kunne ikke flytte tilbake før etter et år. Kommunens investering i mobile vanntåkeanlegg ble raskt tjent inn.

Har reddet liv

Anniken Lie har samlet opplysninger fra både Norge, Sverige og Danmark der det går frem at mobile vanntåkeanlegg har reddet liv og hindret store materielle skader.

Hver tredje person som omkommer i brann, er over 70 år. Alder kombinert med røyking, demens, nedsatt funksjonsevne og rus kan være underliggende årsaker.

Brannvarslingen er vanligvis koblet direkte til brannvesenet. Vanntåkeanlegg er så effektive at det har hendt at brannen er slukket før brannvesenet kommer frem.