- Det er helt naturlig at det i et stort parti som Arbeiderpartiet er diskusjon og ulike meninger om en sak som både er vanskelig og komplisert. Det har vi takhøyde for. At det er ulike synspunkter er langt ifra det samme som «full krig», det bildet er det ingen jeg har snakket med som kjenner seg igjen i. Tilbakemeldingen jeg får fra partiorganisasjonen, både de som sitter i bystyret og andre, er at nå har man et sterkt ønske om å fokusere på politikk, stå sammen og se fremover mot en viktig valgkamp.

Det er Moe Bjørnbets SMS-kommentar til saken Adresseavisen skrev tirsdag.

Delt av AUF-leder og bystyremedlem

Der kom det frem at flere Ap-politikere delte og likte en lederartikkel som hudfletter ordfører Rita Ottervik. Under tittelen «Kafka-tilstander i trøndernes leir» tok Magne Lerø, ansvarlig redaktør i Dagens perspektiv, et oppgjør med ordfører Rita Otterviks håndtering av situasjonen rundt Kystad-saken og Aps bystyremedlem Rune Olsø. Artikkelen kommenterer særlig ordføreren uttalelser rundt gruppestyret i partiets vedtak om å stemme for at kommunen skal anmelde Kystad-saken.

Julie Indstad Hole, som er medlem av gruppestyret i bystyregruppa til Ap, nestleder i kulturkomiteen og fylkesleder for AUF Sør-Trøndelag, la fredag ut en lenke til artikkelen på sin Facebook-side. Der siterer hun en setning fra artikkelen som hun deler. «Man anmelder ikke en politiker fordi man ønsker å få juridisk klarhet i et saksforhold.» Bør leses, skrev Indstad Hole. Innlegget fikk likes fra flere bystyremedlemmer før den ble slettet etter en times tid.

Naturlig

I Trondheim Ap har Facebook-posten fra Hole, og det faktum at flere medlemmer av partiets bystyregruppe likte posten på Facebook, skapt reaksjoner.

- At sentrale politikere i bystyregruppe deler og liker den, vitner om full krig internt, sa en sentral Ap-kilde til Adresseavisen.

Det bildet er altså Ap-lederen uenig i.

- Hva mener du som leder om måten ordføreren har håndtert saken på?

- Diskusjonen i bystyregruppa som omtales i avisa i dag er innenfor det som er naturlig i en så krevende sak, det har vi takhøyde for i Trondheim Ap, og det har jeg tillit til at bystyregruppa vår som kollektiv håndterer godt, skriver hun.

- Fokus på politikk

- Vil du som leder gjøre noe med uenigheten i gruppa som har kommet frem?

- Min oppgave nå, sammen med resten av styret i Trondheim Ap, er å holde fokus på politikk, og forberedelser til valgkamp, som jeg opplever er et sterkt ønske fra partiorganisasjonen.

- Skal Trondheim Ap behandle saken?

- Kystad-saken håndteres av bystyregruppa til Trondheim Arbeiderparti, og der sitter ikke jeg, skriver hun.

Inhabil

Hanne Moe Bjørnbet er gift med Geir Waage, som i forrige uke meldte seg inhabil i saken. Waage er en god venn av Rune Olsø, og hadde han som forlover.

- Hvordan vurderer du din habilitet i Kystad-saken sett i lys av Geir Waages inhabilitet og at Rune Olsø var forlover i ditt bryllup?

- Jeg har for en tid tilbake varslet min nestleder om at dersom det skulle bli aktuelt at vi som parti (altså ut over partiets bystyregruppe) går inn i innholdet i Kystad-saken, så ønsker jeg at han håndterer det, i og med at min ektefelle har meldt seg inhabil i saken, skriver Bjørnbet.

Ettersom Moe Bjørnbet tirsdag ettermiddag var i det hun karakteriserte som møtemaraton, ba hun om spørsmål på melding.

- Du sier: «Diskusjonen i bystyregruppa som omtales i avisa i dag er innenfor det som er naturlig i en så krevende sak, det har vi takhøyde for i Trondheim Ap». Er det å dele og like innlegg som hudfletter ordføreren innenfor takhøyden?

- Når det gjelder dagens oppslag, og diskusjonen i bystyregruppa viser jeg til kommentarene jeg allerede har gitt, melder Bjørnbet.

- Må tåle noe uenighet

Hun skriver videre at hun meldte skriftlig fra til nestleder Edvin Helland den 17. mars at hun ber han håndtere saken. Helland bekrefter dette til Adresseavisen.

Helland vil ikke kommentere saken i dagens avis utover det at man må tåle noe uenighet.

- Jeg har full tillit til at bystyregruppa håndterer saken på beste måte, sier han.

Ordfører Rita Ottervik sa blant annet følgende til Adresseavisen tirsdag:

- At noen har ulikt syn på hvordan vi burde forholde oss til en vanskelig sak der både de juridiske og personlige forholdene er krevende, har jeg ingen problemer med.