Juryen legger spesielt vekt på at Studentsamskipnaden har tenkt på å utvikle et helt område, ikke bare enkeltbygg.

Prisen deles ut av bransjeorganisasjonen Norsk Varmepumpeforening som har representanter fra Enova med seg i juryen.

Størst i Norge

Moholt 50/50 er Norges største massivtrebebyggelse og består av fem høyhus og en stor barnehage. Et velferdsbygg som blant annet rommer et kommunalt bibliotek og aktiviteter for studenter er også underveis. Da området ble planlagt ble det bestemt at energisentralen skulle ligge sentralt og godt synlig mellom høyhusene. Bygget har vinduer på tre sider. På en skjerm i sentralen kan forbipasserende følge med på energibruken og lese av besparelsene som gjøres ved hjelp av en rekke tiltak.

Varmepumper sørger for å unytte de lokale varmekildene: 23 energibrønner 250 meter ned i bakken, avløpsvann fra blokkene og solfangere på taket av den store barnehagen. I tillegg holder høyhusene med 632 studentboliger passivhusstandard.

Positivt å vise frem

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, mener konseptet gir gevinster fordi det er tenkt områdeutvikling fremfor å se hvert bygg isolert.

– Det er valgt kostnadseffektive løsninger og en formålstjenlig samarbeidsmodell mellom utbygger og entreprenør, sier Hagemoen.

Ole Aksel Sivertsen, markedssjef bygg og energisystem i Enova, mener prosjektet har høy overføringsverdi.

– Vi synes det er veldig positivt at varmepumpeteknologien vises fram for studenter i teknologihovedstaden, sier han.

Legionella-rensing

Normalt skal tappevannet ha høy temperatur for å unngå legionellautbrudd. For å bedre ytelsen til varmepumpene er det på Moholt installert legionellarensing på tappevannet, slik at ikke kan varmes til mer enn 48 grader. Det gir gunstige driftsbetingelser for varmepumpene.

AF Energi og Miljø har levert energisentralen, som har tre varmepumper på totalt 240 kilowatt effekt. Selve energisentralen er prefabrikkert.

Varmepumpeprisen 2017

Norsk Varmepumpeforening deler hvert år ut Varmepumpeprisen. Formålet er å løfte frem konsepter, prosjekter og personer som har bidratt for å fremme bruken av varmepumper.

Foreningen er ute etter ny teknologi og løsninger som utvider anvendelsesområdet for varmepumper eller bidrar til å gjøre dem mer konkurransedyktige. Noen som har bidratt til å øke kompetansen i bransjen, kjennskapen til varmepumper eller har demonstrert at varmepumper er en pålitelig teknologi, er også aktuelle for få prisen.

Ørland hovedflystasjon sparer

De to andre prosjektene som kom til finalen var Swecos nye kontorbygg på Fantoft i Bergen og Forsvarsbygg, Norges største eiendomsforvalter. Forsvaret har redusert energibruken i sine bygg med 30 prosent siden 2007. Ørland hovedflystasjon er Forsvarets største utbyggingsprosjekt og vil få egen energisentral med 144 energibrønner som skal levere varme og kjøling til alle bygninger.