Kantina er fylt av smilende barn, som kanskje ikke forstår vedtaket i Kunnskapsdepartementet.

Men de forstår at de skal få fortsette å spise lunsjen sin i skolens kantine i fremtiden og at hverdagen på Trondheim International School (ThIS) endelig er trygg.

Stor lettelse

I hjørnet på personalrommet står flere kasser med popkorn.

- Det ble vanskelig med is, med tanke på både laktose-, sitrus og alle andre intoleranser og allergier, ler rektor Agneta Amundsson som planlegger markering med elevene.

- En far har lovet prosecco til ansatte og foreldre hvis det blir fest, smiler hun.

Lettelse: Lærerne ved Trondheim International School på personalrommet. Rektor Agneta Amundsson til høyre.

Det er blomster på bordet, fra blant andre Nidaros Idrettsungdomsskole, privatskolen på Tiller som også fikk godkjenningen trukket, men anket og fikk drive videre.

Etter snart et år i usikkerhet, var det stor lettelse ved ThIS torsdag.

Usikkert for elevene

Kunnskapsdepartementet besluttet onsdag å gi ThIS godkjenning. Det var Utdanningsdirektoratet som i fjor vår ville stenge skolen ved Festningen i Trondheim, etter flere tilsyn hvor de hevdet å avdekke både gjentatte og alvorlige brudd på regelverket. Skolen klaget på vedtaket i juli 2016 og fikk holde åpent mens klagesaken ble behandlet i Kunnskapsdepartementet.

- Vi er utrolig lettet, selvsagt! Denne tida har vært vanskelig for for lærerne og ledelse, men aller mest har usikkerheten gått utover elevene og deres familier, sier rektor Agneta Amundsson.

Skolen har 177 elever fra 40 land, men 200 skoleplasser tilgjengelig.

- Det vi har sett dette året, er at ventelisten har forsvunnet. Det er et tegn på usikkerhet blant foreldre, om skolens fremtid. Vanligvis er vi fulltegnet og har venteliste. Bare et par stykker har sluttet og valgt den kommunale skolen for sine barn. Dette er en skole hvor mange barn flytter til og fra dersom familiene flytter på seg, men de aller fleste fullfører skoletida i en skole som har International Baccalaureate (IB) som læreprogram.

Lærerne har stått i det

Behandlingen av klagen i Kunnskapsdepartementet har trukket ut i tid. Det har vært utsettelser på den endelige avgjørelsen helt siden november i fjor.

De 38 lærerne har holdt stand, selv om all planlegging har vært vanskelig og ofte strandet på at de må vente og se hva som vil skje med skolens fremtid. De har vært bekymret for jobbene sine, men overbevisningen om pedagogikken og troen på IB som filosofi og læresystem har trumfet engstelse for nedleggelse.

- Jeg har nylig hatt medarbeidersamtaler med alle og det er enstemmig at de ansatte trives. Vi har ikke sykefravær og ingen har sagt opp. De viser kjærlighet til jobben, sier Amundsson.

- IB er limet vårt. Vi tar utgangspunkt i en pedagogikk hvor det å vekke interesse for å lære er grunnleggende, sier førsteklasselærer Patricia Fortune.

- Barna jobber ut ifra sitt eget nivå, de utforsker, engasjerer seg og lærer i kontekst. Elevene er med på å skreddersy sin egen læring, legger de andre lærerne til.

Lykkeønskninger: En stor kurv med påskegodt ventet på personalrommet da førsteklasselærer Patricia Fortune og de andre kom til lunsj torsdag. Rektor Agneta Amundsson er takknemlig for alle hilsner de har fått.

Lært at å drive skole ikke er venstrehåndsarbeid

- Det vi har lært i denne tida er at å drive skole ikke er venstrehåndsarbeid. Dessuten at vi har en jobb å gjøre for å gjenskape tillit til skolen, sier rektor Agneta Amundsson.

ThIS har hatt jevnlige tilsyn siden 2009. Avvikene som Utdanningsdirektoratet har pekt på har i hovedsak vært budsjett og økonomistyring, lovforståelse, korrekt håndtering av oppfølging av lovbestemmelser, ordensreglement og dokumentasjon av spesialpedagogisk oppfølging på norsk. Amundsson ble tilbudt stillingen som rektor kort tid før skolen fikk forhåndsvarselet om tilbaketrekking av skolens godkjenning i april 2016.

- Vi har hatt utenlandske rektorer som ikke har hatt gode nok kunnskaper om norsk lov. Dessuten har et foreldredrevet styre, hvor rolleforståelsen har vært svak, bidratt. Nå faser vi ut gammel styreform og får profesjonalitet inn i styret. Vi bør forvente nye tilsyn, og det er bra. Vi vil vise at vi driver etter loven, sier Amundsson.