NTNU skal lede et EU-finansiert samarbeidsprosjekt mellom Kina og Europa. Målet er mer miljøvennlige byer, og det skal handle om transport, vann, bygg, energi, miljø og byplanlegging. Bedrifter, byer, forskningsinstitusjoner og myndigheter i Kina og i Europa skal delta i samarbeidet. Målet er lavutslippssamfunnet og byliv som er gode å leve i uten å forurense mye.

- Vi håper å forbedre livet vårt, sier den kinesiske byplanleggeren fra det kinesiske akademiet for urban planlegging, Chang Liu. Han forteller at Kina har 80 000 byplanleggere. Likevel setter de pris på hjelp fra Europa og NTNU.

Godt og rent byliv er målet

Prosjektet skal utvikle løsninger for byplanlegging som gir god livskvalitet, attraktivt design, ren luft, rent vann og god transport. Tanken er at kinesere og europeere skal lære av hverandre.

- Alt, svarer NTNU-professor og prodekan Annemie Wyckmans på spørsmålet om hva NTNU kan bidra med når det gjelder utvikling av miljøvennlige byer i Kina. Hun skal koordinere samarbeidet som blir kalt Urban-EU-China. Først og fremst tar hun med seg evnen til å samarbeide på tvers av fagområder fra NTNU til utviklingsprosjektene for å skape miljøvennlige byer både i Kina og Europa.

- Vi er flinke til å se ting i sammenheng, sier hun.

Ser helheten

- Vi kan gjøre en forskjell når det gjelder å se på integrerte løsninger, å se helheten, sier hun. Professoren sier det har vært mange forsøk med punktvise løsninger der det kommer folk og forteller hvordan andre kan løse et problem. Ofte skjer slike punktvise løsninger uten at noen lærer av det og kan bruke det videre, mener hun. Annemie Wyckmans sier at det ikke først og fremst handler om å få til en god enkeltløsning i Kina, men å finne arbeidsmåter og teknologi andre kan lære av.

- Vi vil se på hvordan energi, transport, vann og mennesker henger sammen. Vi vil se på småting vi bare kan gjøre med en gang, bare vi bruker litt tid til å tenke oss om først, selv om kineserne skal bygge fort og mye på en gang, sier Annemie Wyckmans.

Et eksempel på hvordan de jobber er å snu høyblokker etter sol og skygge.

- Slik kan vi både spare energi og få bedre inneklima, fortsetter hun.

«Eksperter i team»

Kunnskap om samarbeid fra «Eksperter i team» mener hun er det aller viktigste hun tar med seg fra NTNU. Det er et tverrfaglig emne alle masterstudenter ved NTNU må gjennom. Den belgiske NTNU-professoren fra Fakultet for arkitektur og design sier hun tar med seg kunnskap om å samarbeide og kommunisere på tvers av fagområder og bakgrunn. Hun mener det er en stor verdi at NTNU både er et breddeuniversitet og et teknisk universitet med erfaring fra samarbeid med næringslivet, kommuner og offentlig forvaltning.

- Til sammen ved NTNU kan vi både mennesker, design, arkitektur og teknologi. Det trengs for å skape gode byer.

Samarbeidet med Kina lenge

Wyckmans har samarbeidet med kinesere siden 2009. Hennes erfaring er at kinesere lar være å si noe selv om de har mye å bidra med.

- Dersom vi spør åpent rundt et bord med europeere og kinesere, er det alltid europeere som svarer. Ved å bruke samarbeidsteknikkene fra «Eksperter i team», tar vi en runde rundt bordet der alle får komme med innspill. Det gjør kineserne langt mer aktive etter kort tid, sier hun.

Brussel, Trondheim og Røros

Den kinesiske delegasjonen kommer rett fra Brussel der de har møtt næringslivsfolk og hatt lanseringsfest. Fredag skal de ha møte med Trondheim kommune og prosjektet Smart Cities før de drar til Røros for å se hvordan verdensarvstedet blir tatt vare på. Alt dette er knyttet til samarbeidsprosjektet om moderne byplanlegging.

- Vi er glad for at den politiske situasjonen nå gjør det mulig å ha samarbeid på mange ulike nivå, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim. Han ledet nylig en NTNU-delegasjon til Kina, og lar seg imponere over alle folkene kineserne har, og er stolt og glad over at NTNU likevel har mye å bidra med.

- Der vi har tre personer som driver med noe, har kineserne 8000, sa han da han skulle skrive under på samarbeidsavtalen. Likevel kan folk fra NTNU noe om byplanlegging som kineserne ikke kan.

NTNU-professor og prodekan Annemie Wyckmans Foto: Christine Schefte
Signerer samarbeidsavtale: NTNU-rektor Gunnar Bovim (t.v.) og presidenten av det kinesiske akademiet for byplanlegging, Baoju Yang. Foto: Christine Schefte
Bytter underskrift: NTNU-rektor Gunnar Bovim (t.v.) og presidenten av det kinesiske akademiet for byplanlegging, Baoju Yang har signert samarbeidsavtalen om utvikling av framtidas miljøvennlige byer. Foto: Christine Schefte