Her møtes barn som har så lyst til å ta på, kjenne eller leke og voksne legofantaster (mest menn) som er redde for at noen skulle ødelegge den fantastiske installasjonen eller byggverket i Lego.

«Vennligst ikke rør modellene» står på alle bord, og det fungerer stort sett, forteller Lasse Nymoen. Han er en av utstillerne.

- Mange har veldig lyst til å ta på, men det fungerer stor sett, sier han og passer på at tilskuerne greier å holde fingrene for seg selv.

Du kan lese mer om hvorfor voksne bygger med lego her.

«På kloss hold»

Små og store legobyggere hadde lagt søndagsturen til Charlottenlund videregående skole denne helga. Både lørdag og søndag var det mulig å se de utroligste byggverk og mekaniske legoinnretninger. Samtidig var det mulig å bygge selv eller kjøpe 50 år gamle Lego-byggesett av for eksempel bilene Mini Morris eller den klassiske folkevognsbobla. Bobla kom også med surfebrett og tydelig inspirasjon fra California.

Arrangøren av legoutstillingen rapporterer om 5016 besøkende. Det er flere enn i fjor, men da var utstillingen også bare åpen en dag.

Det er femte gang utstillingen «På kloss hold» blir arrangert i Trondheim. Dette er Norges største samling av voksne legobyggere. 60 «Adult fans of Lego» har vist fram de fantastiske kreasjonene sine. Utstillerne kommer fra åtte ulike land og fra hele Norge.

«Great Ball Contraption» er en standard for en mekanisk innretning som får ballene til å flytte seg fra sted til sted.

Drar fra legoutstilling til utstilling

Maico Arts kommer fra Nederland for å vise fram en kjempesvær mekanisk installasjon som sender baller fra et sted til det neste og så videre. «Great Ball Contraption» heter det på fagspråket og er en standard for slike sinnrike system som sender ballene nedover og bortover. Nederlenderen har bygd det aller meste av dette innretningen som består av hundre ulike konstruksjoner.

24 legoutstillinger på et år: Maico Arts fra Nederland drar fra utstilling til utstilling med sin ballinnretning som på fagspråket heter «Great Ball Contraption». Foto: THERESE ALICE SANNE

- Hvorfor?

- Fordi jeg er en idiot, svarer han og ler. Til sammen er det sju-åtte personer som har bygd ballinnretningen. Maico Arts har brukt mange år på byggingen. Nå reiser han Europa rundt for å vise det fram. I fjor deltok han på 24 legoutstillinger rundt omkring i Europa med Portugal og Trondheim som hver sine ytterpunkt. Han forteller at det er 2000 kilometer å kjøre sør til Portugal og 2000 kilometer å kjøre nord til Trondheim.

Her han står i Trondheim sammen med andre av byggerne, er det stadig noe som må repareres, baller som ikke havner der de skal, eller en mekanisk installasjon som ikke virker somd en skal. Derfor har de med seg et lass av reservedeler og passer nøye på at alt går som det skal.

- Har du tid til en vanlig jobb også?

- Jeg jobber med IT og driver brukerhjelp for datamaskiner. Jeg er heldig og jobber bare 32 timer i uka og har fleksibel arbeidstid. Det betyr at jeg enten kan ta fri hele eller halve fredsagn for å delta på helgeutstillinger. Når jeg drar så langt som til Trondheim, må jeg ta noen ekstra fridager.

Rosa by

Midt mellom de svære byggverkene og diverse mekaniske innretning, finner vi en liten rosa og lilla bydel med en rosa jernbanestasjon, bygninger som er åpne fra den ene sida slik at det er mulig å leke med figurene. Dette er Merete Nilssens lille verden. Hun tror aldri legointeressen hennes kommer til å ta slutt.

Jentelego: Rosa klosser og dokkehus som frister til rollelek. Det liker Merete Nilssen fra Drammen. Foto: Therese Alice Sanne

- Jeg har alltid syntes det er gøy med Lego og etter at jeg fikk unger har jeg fortsatt med det, forteller hun. Merete Nilssen har en gutt på 24 år og ei jente på åtte år, og gleder seg over at det nå er mulig å kjøpe rosa Lego.

- Jeg jobber i barnehage og ser at jentene liker bedre å leke når det er lagt opp til rollelek enn bare å bygge store maskiner eller figurer for å slåst, sier hun. Selv kommer hun fra Hamar og setter stor pris på den store samlingen for spesielt legointeresserte mennesker denne helga i Trondheim.