–Jeg er forberedt på å dø som en martyr for kurdernes sak, og det er mulig noen vil prøve å drepe meg.

Det sa leder av den Kurdisk folkekongress (KCD), Remzi Kartal, til Adresseavisen da han var på Heimdal onsdag i forrige uke. KCD er en paraplyorganisasjon for den politiske og militære organisasjonen PKK og en rekke andre søsterpartier av PKK.

Kartal flyktet fra Tyrkia på begynnelsen av 1990-tallet på grunn av sympatier med PKK.

Nå bor han i Brussel i Belgia, men er ofte på reisefot. På folkemøtet om den kommende folkeavstemningen 16. april i Tyrkia, var han eneste taler.

Presidenten Recep Erdogans parti, Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), har foreslått endringer i grunnloven som vil gi presidenten mer makt.

Det har skapt mye uro både i internt i Tyrkia, og også i flere europeiske land, som Belgia, Nederland og Tyskland. Torsdag i forrige uke skrev Sunday Express at tre kurdere ble knivstukket på vei til det tyrkiske konsulatet for å avlegge forhåndsstemme. De som brukte kniv skal ifølge avisen være tilhengere av Erdogan.

Står på terrorliste

Sammenlignet med tidligere kurdiske valgmøter i samme lokale på Heimdal, var fremmøtet denne gang glissent. Kun 19 personer var møtt opp for å høre hva eksilpolitikeren hadde å si. Kartal var skuffet over at så få møtte opp, men han mente årsaken var at mange er redde.

–De frykter at tyrkiske myndighetene skal registrere deres politisk aktivitet i utlandet, slik at de får problemer hvis de reiser tilbake, sa Kartal.

Selv kan han ikke reise til hjemlandet. Tyrkia opererer med en egen liste over etterlyste terrorister. Det er kategorisert i fargene rødt, blått, grønt, oransje og grått.

Flaggene til partiet HDP pyntet inngangen til valgmøtet på Heimdal onsdag.

Remzi Kartal er ett av 32 navn som står på den røde lista, hvor blant annet Fethullah Gülen, som blir anklaget for å stå bak kuppforsøket sommeren 2016, også er oppført.

–Det er svært få som vet hvor jeg er til enhver tid, sa Kartal.

Siden 1984 har PKK kjempet for selvstyre i kurdiske områder. Både Tyrkia og deler av det internasjonale samfunnet har stemplet dem som en terrorgruppe.

Møte på Heimdal: Remzi Kartal står på rødlisten over Tyrkias mest ettersøkte terrorister.

Historisk mulighet

Han snakket også om den senere tids utvikling i Tyrkia og Kurdistan, om masseødeleggelser i mange kurdiske byer og kampene som føres.

- At mange tusen nylig markerte kurdernes nasjonaldal 21. mars i Diyarbakır er bevis på motstand mot Erdogans politikk, og et sterkt symbol.

Det var den første feiring på mange år.

–2017 er et viktig år både for oss og for tyrkiske myndigheter. Mye er i bevegelse, og det gir oss som kjemper den kurdiske frigjøringskampen en historisk sjanse.

Samtidig var Kartal klar i sin tale om at det forutsetter at kurderne nå tar ansvar og selv delta i frigjøringskampen.

–Den tyrkiske regjeringen ønsker ikke en fredelig løsning for oss. De tar alle våre rettigheter, og prøver å knuse vår kamp. Det er derfor viktig at dere i Trondheim organiserer dere bedre, sa han.

Kom for å høre: Selv om Remzi Kartal hadde håpet at flere ville komme til valgmøtet på Heimdal, var det noen som tok turen for å høre på eksilpolitikeren med bakgrunn fra PKK.

Les hva Kartal sa sist han var i Trondheim: - Det er ikke realistisk å kjempe for kurdisk stat

Kurderne har ifølge eksilpolitikeren nå fått mer anerkjennelse internasjonalt, fordi de har bidratt i kampen mot Den islamske stat (IS) i Syria og Irak.

–Erdogan har ødelagt mye for seg selv internasjonalt. Vi må stoppe han. Derfor må han ikke få en eneste ja-stemme fra oss under folkeavstemningen, sa Kartal, som mener Tyrkia i praksis nå fungerer som et stort fengsel:

–Det er ikke bare de som sitter i fengsel som er ufrie.

Problemer i Nederland

Flere europeiske land har nektet tyrkiske politikere å drive valgkamp for Erdogans parti AKP. I Nederland utløste det en diplomatisk krise da nederlandske myndigheter nektet flyet til Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu landingstillatelse og kastet ut familieminister Fatma Kaya.

I Norge var nylig et tidligere parlamentsmedlemmet for AKP, Cuma Icten, på besøk. Han holdt et møte i moskeen til det tyrkiske trossamfunnet i Drammen. På spørsmål fra Adresseavisen om Kartal reiser rundt til flere steder i Europa for å drive valgkamp mot grunnlovsendringen, svarer han ja.

–Det er viktig å reise rundt for å informere og snakke om den nye politikken. Vi må jobbe hardt for å hindre at Erdogan vinner.

Les signert: Sultanens mareritt og drømmen til det tyrkiske folket

Les her: Brende avviser ikke tyrkisk valgkamp i Norge

Selv mener han at retorikken den tyrkiske presidenten har brukt mot land i Europa som har nektet hans partimedlemmer å drive valgkamp, kan ha svekket tyrkere i eksil.

–Jeg kjenner tyrkere som har bodd i Nederland i mange år. De har alltid hilst på naboen, men nå er det endret, forteller han.

Kartlegger kritikere

I forrige uke skrev NTB at flere personer skal være involvert i kartleggingen av politiske flyktninger og andre Erdogan-kritikere i Sverige. Ifølge svensk sikkerhetspoliti (Säpo) kan virksomheten være ulovlig.

Mandag i forrige uke ble det mulig å forhåndsstemme i folke-avstemningen om grunnlovsendringer. Det bor over tre millioner stemmeberettigede tyrkere i utlandet, 1,4 millioner bare i Tyskland.

I Trondheim er det rundt 3000 som kommer fra Tyrkia. De fleste av dem er fra det kurdiske området.