De to skiløperne kom bort fra hverandre da været brått slo om på den korte formiddagsturen i vinterferien. Mens den ene etter hvert kom seg ned til en hytte ved Skarvatnet, ble kompisen borte på fjellet. Sigmund Berntsen ble funnet fem uker senere. Omkommet.

For kameraten som var med Sigmund Berntsen på tur den katastrofale februardagen i 1996, er minnet fortsatt sterkt.

- Mitt råd til folk i fjellet må være at selv den fineste dag kan plutselig by på forferdelig vær, og at selv korte turer kan være livsfarlige, sier han.

Fant den omkomne

Haldor Sæteren forteller om dagen da han som fersk Røde Kors-mann dro ut sammen med politiet etter melding om at skiløpere hadde funnet noe oppe i fjellet.

- De hadde med seg en hund som markerte på et eller annet nede i snøen. Da de gravde litt fikk de se et klesplagg. Vi dro ut og fant han nede i snøen, forteller Sæteren.

Han er opptatt av at folk ikke stoler for mye på mobiltelefonen når de skal ut i fjellet.

- Mobilen kan være et godt hjelpemiddel, men jeg har inntrykk av at folk stoler for mye på den. Vi hadde et eksempel nå nettopp om en mann som hadde med seg satelitt-telefon da han gikk trekanten i Trollheimen. Han gikk tom for batteri og ingen hørte noe fra ham. Det ble igangsatt leteaksjon. Han ble funnet i god behold på Trollheimshytta, sier Sæteren.

Følg fjellvettreglene

Rådet hans er at folk fremdeles må snakke med hverandre på forhånd. Følg fjellvettreglene. Meld fra hvor du går. Hvor lang tid du har tenkt å bruke på turen og så videre.

- Kommuniser på gammelmåten. Sørg samtidig for å beskytte batteriene på telefonen din. Ha mobilen inn mot kroppen. Hold batteriet varmt og spar det. Har du en mobil som fungerer, kan du få bruk for app-er, for eksempel den som Norsk Luftambulanse har. Politiet har ogsp en løsning slik at du kan få sendt en straksmelding, sier Sæteren.

Dersom du ikke kommer deg dit du skal og det blir igangsatt leteaksjon har han også et par råd:

- Ha med deg lys i form av lommelykt, lighter eller lignende. Sea King-helikopterene er utstyr med nattkikkert som gjør at de ser slike små lys veldig godt i mørket, sier han.

Og så er han glad for at dagens klesmote innen fritid er fargerik.

- Klær med sterke farger gjør det lettere for letemannskap å finne deg.

- Mange små feller

En av Sigmunds turkamerater på den tiden, Geir Arne Kjønstad, minner også om de gode, gamle fjellvettregelene. Kjønstad er med i fjellsportgruppa til Trondhjems Turistforening.

- Følg fjellvettreglene og vær føre var, er hans klare råd til folk som har tenkt seg ut i fjellet.

- Sigmund og kompisen var ikke kjent i området de gikk i og de hadde ikke kart og kompass. Det er viktig å tenke på at at været kan være fint når du går ut, men det kan skifte veldig fort i fjellet. For å overleve i ekstremt vær må du ha fjellsekk, underlag, sovepose og noe mat, sier han.

Han minner om at de som ofte går på tur, før eller siden vil bli utsatt for en situasjon der planene må forandres.

- Da er du avhengig av noe utstyr, hvis ikke blir det gambling. Ikke alle kan fjellvettreglene. Kanskje stoler de på mobiltelefonen der de har kart og GPS. Men blir det kaldt, kan batteriet slutte å virke eller du befinner deg et sted der det ikke er dekning. Det er mange små feller du bør være oppmerksom på, sier Kjønstad.

Skredfare

Han peker også på skredfare. Hvilket terreng går du i, og hvordan beveger du deg i terrenget?

- Folk hører eller leser om flotte turer i magasiner. De kjøper utstyr og er fristet til å gå på toppturer. Da vil de gjerne opp uansett og gjør feil vurderinger. Da spiller også gruppepsykologien inn, sier Kjønstad.

Han har en klar regel:

- Er du usikker, er det helt sikkert at du ikke skal gå, sier han.

Så en hette stikke opp av snøen

Sigmund Berntsen kom bort i fjellet 10. februar 1996. Etter fem uker ble han funnet rett vest for Brattskarven i Trollheimen, et område som tidligere hadde blitt gjennomsøkt av letemannskap og lavinehunder.

En familie på skitur hadde oppdaget en hette som stakk opp av snøen. De kontaktet politiet, som så kontaktet Røde Kors. Sammen dro Røde Kors og politiet ut med snøskuter og slede til funnstedet. Der gravde de frem Sigmund fra en snøgavel, under et lite framstikk i fjellet. Den opplevelsen gjorde sterkt inntrykk på unge Haldor Sæteren i hjelpekorpset.

– Han var fortsatt sittende med armene rundt seg og bena trukket opp mot overkroppen, som om han varmet seg. Kroppen var helt stivfrossen. Det så ut som om han sov, sier Sæteren.

Været snudde raskt

– Himmelen var blå og alt lå til rette for at vi skulle ha en fin formiddagstur i preparerte skiløyper fra skianlegget ved Stølen, sier mannen som var med Sigmund på turen.

Han var godt kledd og hadde fjellski med stålkanter. Sigmund var lettere kledd og hadde langrennsski. Det blåste raskt opp og sikten ble dårlig.

– Da jeg snudde meg var han plutselig borte, sier kameraten.

Han fikk på mirakuløst vis berget seg ned til en hytte etter at været plutselig hadde slått om. De to var på Oppdal under en årlig vintertur med tidligere klassekamerater fra NTH.

Heftig vær

I flere dager kjempet frivillige fra Rennebu og Oppdal Røde Kors Hjelpekorps mot et forferdelig vær for å finne den savnede skiløperen. Sæteren husker at det var et forferdelig vær i de dagene leteaksjonen pågikk.

- Det var en heftig leteaksjon i sterk vind og et sted rundt 60 effektive minusgrader. En del av letemannskapene fikk forfrysninger, forteller Sæteren.

Måtte avbryte søket

– Vinden var så kraftig at både snøskuter og slede bikket over da vi kjørte fra hyttefeltet ved Skarvatnet mot søkeområdet. Etter vel en kilometer måtte vi bare snu. Det var ikke forsvarlig av oss å være ute i søk under slike forhold, sier Erik Nerhoel.

Han var snøskuterfører på en av skuterpatruljene utsendt av Oppdal Røde Kors Hjelpekorps samme kveld som skiløperen ble meldt savnet.

Sigmund var ingen nykommer på ski, og var glad i å være i naturen. Han omkom i fjellet i 1996. Foto: Privat
Dette er et eksempel på en app som kan være fin å ha på mobiltelefonen (Norsk luftambulanse), men ikke stol på at telefonen virker overalt. Foto: Skjermdump
Det ble søkt med lavinehunder, helikopter og ski- og skuterpatruljer etter Sigmund. Foto: Faksimile: Adresseavisen 12. februar 1996