I 40-sonen ved Nyborg skole har Utrykningspolitiet tatt oppstilling torsdag formiddag. I pøsregnet varmer de opp før en travel påskeuke.

Synlighet viktig

To av dem er godt synlige med foreleggsblokka og alkomåleren parat. I veikanten bak lasermåleren sitter en mer usynlig Pål Espås. Han har jobbet sju år i UP.

- Jeg skal jobbe i starten av påska. Da skal vi ikke være her i byen, men flytter oss til de store utfartsveiene.

- Hva er det verste med påsketrafikken?

- Det er ofte mye trafikk og da går farten automatisk ned. Men det er alltid noen som har det fryktelig travelt. For liten avstand til forankjørende og forbikjøringer er alltid farlig. Vi håper at vi ved å være godt synlig i påsketrafikken kan virke forebyggende på slik adferd, sier Espås før han griper radioen og melder:

- Stopp en brun Mitsubishi ... måling 55, fem-fem.

Politibetjent Pål Espås har sju års fartstid i Utrykningspolitiet. Foto: Frank Lervik

- Kan be folk pakke om

Hundre meter unna står Wictor Pedersen klar med foreleggsblokka. Han går sin andre påske i møte som overbetjent i Utrykningspolitiet.

- Fredag starter vi for fullt. Erfaringsmessig er det stor utfart fredag før palmehelga, onsdag i midtuka, samt første og andre påskedag.

- Hva er dere mest opptatt av i påsken?

- Det er mye av det samme som ellers. Fart, adferd og rus. I tillegg ser vi jo på folks lasting av feriebilen. Er det for ille ber vi folk pakke om bilen før de får kjøre videre. Alvorlig feillasting kan føre til anmeldelse.

Politioverbetjent Wictor Pedersen har jobbet i UP i 15 måneder. Foto: Frank Lervik

-  Enkelte takker for bota

På stopposten står også Andrea Hanslien. Hun skal ut i påsketrafikken som UP-betjent for første gang.

- Jeg skal jobbe nesten hele påska og det gleder jeg meg til. Folk er som regel veldig trivelige og jeg håper å få snakke med flest mulig den kommende uka.

- De er trivelige selv om du gir dem bot?

- Ja. Det er svært sjelden noen blir sinte på oss. Enkelte takker faktisk for at vi har stoppet dem. Gjerne de som har kjørt bil i et langt liv uten å ha blitt stoppet. Det er en vekker.

- Hva er ditt beste råd til påsketrafikantene?

- Ta dere god tid. Det er ferie, så start ferien i bilen.

Politibetjent Andrea Hanslien gleder seg til sin første påske i Utrykningspolitiet. Foto: Frank Lervik

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter