De siste dagene har håndverkerne jobbet på spreng for at alt skal være klappet og klart til åpningsdagen.

- Her kan folk stikke innom for å ta en kopp kaffe i uformelle omgivelser. Samtidig skal vi være et sted for de store anledninger, sier kjøkkensjef og daglig leder Stian Fjæreide. Han bestyrer også etablissementet Folk & Fe på Bakklandet ved Gamle bybru.

Bak begge restaurantene står ekteparet Bjørn og Ann-Charlotte Hyge, han som styreleder og hun som medeier og administrativ leder. 2. mai åpner de et håndverksbakeri med servering i de gamle lokalene til Folk & Fe på Nedre Bakklandet, som skal hete Brøøl.

Det har i et halvt år vært kjent at Land & Strand skulle åpne i løpet av våren. Responsen har vært enorm. Bestillingene til selskapsavdelingen strømmer på. Det gjelder alt fra konfirmasjoner, til bryllup, firmafester og julebord. Noen har bestilt bord fem år frem i tid.

Selskapslokalene kan ta imot 120 personer og deles i to avdelinger på 80/40. I restauranten og puben er det plass til 50, mens uteserveringen har 180 sitteplasser, hvorav 50 under tak. Det er Grilstad Marina som eier bygget, og i andre enden leier Trondheim Båtforening kontor- og møtelokaler.

Møt kjente ved langbordet

- Vi skal være både en bydelsrestaurant for Ranheim, som er i stadig vekst, og et treffsted for hele Trondheim. I den forbindelse har vi et langbord vi kaller nabobordet. Der kan folk slå seg ned med kaffekoppen eller et glass øl og slå av en prat med venner og bekjente, eller ukjente for den saks skyld, sier Bjørn Hyge.

Stian Fjæreide forteller at Land & Strand byr på en variert og rikholdig meny. Det meste er basert på lokale råvarer og alt lages fra grunnen av. De har bl.a. menypakker, og delemeny, der flere kan dele ulike retter. Det kalles nordisk tapas.

- Vi satser også på dagens husmannskost. I og med at vi ligger ute i fjorden, omringet av sjø, satser vi mer på sjømat enn kjøtt. En egen barnemeny med bl.a. fiskesuppe og fiskegrateng blir det også.

Fjæreide legger til at det legges opp til en egen søndagsbrunsj, en buffé basert på mye brødmat. Alt bakverk kommer fra bakeriet Brøøl på Bakklandet. Også isen er hjemmelaget.

Besøk fra gjestehavna

Restauranten ligger like ved gjestehavna på Grilstad Marina. En god del av gjestene regner man med vil være båtfolk. Men også turgåere på Ladestien er ventet å bli en sentral kundegruppe.

- Det begynner nå bli en del serveringssteder langs Ladestien, som Sponhuset, Ladekaia og kanskje Rotvollkaia om noen år. Dere frykter ikke konkurransen?

- Nei, tvert om. Flere serveringssteder vil trekke bare enda flere turgåere og andre besøkende. Vi kommer til å utfylle hverandre med litt forskjellig konsept, sier Bjørn Hyge.

Fra restaurant til restaurant

Han legger til at gjestehavna er så vidt stor at der kan også litt større båter legge til, som kan ta med seg gjester på sightseeing eller cruise på fjorden. Det snakkes også om at en båt kan trafikkere fjorden ved å gå innom Grilstad Marina, en fremtidig Rotvollkaia, Ladekaia som ennå mangler brygge og Lille Skansen og Munkholmen. Men et slikt tilbud ligger nok noen år frem i tid. For øvrig mangler også Sponhuset et kaianlegg.

Land & Strand har naturlig nok et maritimt preg. Det blir mellom 15 og 20 årsverk, alt etter behov. Uteserveringen er nok mest følsom for været. Bjørn Hyge sier det er halvannet år siden han meldte sin interesse for å drive restauranten på Grilstad Marina.

- Gjennom denne perioden har vi fått være med og påvirke utformingen av serveringsstedet. Jeg føler vi har fått det slik vi ønsket, sier han.

Båtforening i vekst

Det nærmer seg tre år siden Trondheim Båtforening flyttet administrasjonen til småbåthavna på Grilstad Marina. Daglig leder Jan Terje Strømsvik forteller at per i dag er 370 båtplasser etablert i indre og ytre basseng. Han regner med at innen 2020 vil marinaen være ferdig utbygd med 700 – 800 plasser.

- I dag er etterspørselen etter daycruisere størst, interessen for cabincruisere har dabbet litt mer av. Det er billigere å leie plass til daycruiser etter som den trenger bare halvparten så mye plass i bredden, forteller Strømsvik.

Interessen for seilbåter er i ferd med ta seg opp, ikke minst ut fra et miljøperspektiv. Ute på Strindfjorden blåser det ofte og det skal godt gjøres å kjøre på et skjær. En stor motorbåt bruker gjerne mye drivstoff, og det koster, samt at båten forurenser.

1400 medlemmer

Trondheim Båtforening har 1400 medlemmer, og er med det en av landets største. 400 av dem eier ikke egen båt, men har muligens planer om en gang å kjøpe båt. Foreningen har også båtplasser rundt omkring inne i byen. Totalt disponerer båtforeningen 1100 båtplasser.

- I fjor sommer var det kolossalt mye folk på marinaen, og enda flere blir det vel i år. Og der jo artig. Her er båtmiljøet mer konsentrert. Inne i byen ligger plassene mer spredt. Likevel ønsker en god del å ha båtplass i sentrum, sier Strømsvik.

Ute på Grilstad bor det folk året rundt i sju – åtte båter. Ifølge Strømsvik arbeider utbyggeren Grilstad Marina med å skaffe båtforeningen et serviceområde for rengjøring og vedlikehold. Når båtene skal spyles og bunnsmøres, er det viktig at giftstoffene ikke renner rett ut i fjorden, men blir fanget opp og destruert på en forsvarlig måte.

Åpner snart: Nå mangler snart bare skiltet til Land & Strand. Lørdag åpnes dørene ute på Grilstad Marina. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Matglede: Kokkene på Land & Strand klargjør redskapen. F.v: Emil Stigum, Benjamin Artasj Eltsjijan, Willian Lind, Chalita Rattanawanit og kjøkkensjef og daglig leder Stian Fjæreide. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Siste finpuss: Kokkene Emil Stigum (f.v.), Benjamin Artasj Eltsijan, Willian Lind og Chalita Rattanawanit ser at alt er på plass til åpningen. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Fylles opp: Daglig leder i Trondheim Båtforening, Jan Terje Strømsnes, foran ytre basseng. Indre basseng er snart fylt opp når den siste piren nå skal legges ut. I dag er 370 båter på plass på Grilstad Marina. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen