– At den mistenkte dro hit etter terrorangrepet, tyder på at han har medhjelpere her. Det er skremmende, sier Necat Acar til Bergens Tidende.

Han og familien fikk panoramautsikt til den store politiaksjonen i Märsta, noen kilometer fra Arlanda utenfor Stockholm. 39-åringen som er mistenkt for angrepet i Stockholm ble pågrepet et steinkast fra villastrøket der Acar og familien bor.

Frykter religionskonflikt

Den kristne familien forlot Tyrkia på 1970-tallet. Nå frykter de at Sverige står overfor den samme religionskonflikten som har herjet Tyrkia gjennom historien.

– Da jeg så pågripelsen tenkte jeg at dette er det samme Tyrkia har gått gjennom tidligere. Det er de samme menneskene som skaper problemer. Jeg har advart svensker i 35 år om hva som kan skje her, sier Acar.

Sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet nevnte i et intervju med Dagens Nyheter i fjor at Märsta er et av områdene som sliter med et raskt voksende miljø av radikale islamister.

Stor politiaksjon

Acar mener bomiljøet i byen er forverret de siste årene.

– Det har kommet mange skumle, skjeggete typer den siste tiden. Det er ikke hyggelig. Når jeg som selv er utlending vegrer meg for å oppsøke enkelte deler av byen, kan du tenkte deg hvordan det er for blonde svensker, sier Acar.

Han forteller om et enormt politioppbud under pågripelsen fredag kveld. Minst ti politibiler sperret veien forbi byens stolthet, Steninge slott fra 1600-tallet. 39-åringen som ble pågrepet skal ha innrømmet å ha kjørt bilen som braste inn i varehuset Åhlens i Stockholm sentrum.

Acar har vokst opp med historiene om folkemordene og deportasjonene av kristne i Tyrkia under første verdenskrig. Hjembyen hans Killif i Sørøst-Tyrkia var opprinnelig kristen, forteller han. Nå er det bare to-tre familier igjen.

Kritiserer politikerne

– Det samme har skjedd over hele Midtøsten. Kristne blir drevet ut. Det gjør noe med en å hele tiden føle at en ikke er ønsket. Det finnes heldigvis muslimer som beskytter og hjelper sine kristne naboer, men de er altfor få, sier Acar.

Nå krever han at svenske politikere må få kontroll på innvandringen.

– Vår statsminister sa at vi skal åpne våre hjerter for flyktningene, og så er dette takken. Hva skjer i Sverige om 20 år? Hva skjer når radikale personer kommer inn i politikken? Hvor skal vi flykte neste gang?

Fredrik Nilsson er på tur med hundene Ægir og Killa. Han mener politikerne og eliten nekter å innse hvor store problemer innvandringen har ført til i Sverige. Foto: TOR HØVIK

Bekymret for islamister

Markene der 39-åringen ble pågrepet er et populært turområde der mange er ute og lufter hundene sine. En av dem er Fredrik Nilsson, som mener innvandringen har fått store konsekvenser for byen.

– Vi sliter med narkotikasalg og ungdomsgjenger, og det har blitt verre de siste årene. Radikale islamister merker vi ikke så mye til, men vi vet at de er her, og det bekymrer meg.

Nilsson er ikke overrasket over at den mistenkte for Stockholm-angrepet ble tatt i Märsta.

– En av terroristene fra angrepet i Paris bodde jo også her. Myndighetene slipper inn alle slags ekstreme folk. Politikerne og den politisk korrekte eliten lever i sin egen verden. De må bli mye tøffere og slutte å dille med kriminelle.

– Hva bør de gjøre?

– Forby religion, og stopp byggingen av moskeer. Hvis vi hadde prøvd oss på å bygge en kirke i Midtøsten, ville vi blitt halshugget.

Jobber mot radikalisering

Også flere andre innbyggere BT har snakket med er bekymret for konsekvensene av innvandringen. De ønsker ikke å bli intervjuet med navn og bilde, men forteller at de unngår deler av byen på kveldstid på grunn av ungdomsgjenger, at kriminaliteten øker, og at eksteme miljøer har fått fotfeste.

– Det har blitt mye verre de siste årene. Jeg er virkelig bekymret, sier en av dem.

TATT HER: Politibilens hjulspor i grøftekanten er det eneste synlige tegnet på politiaksjonen fredag kveld. Foto: TOR HØVIK

Ordfører Ibrahim Khalifa i Sigtuna kommune mener det er nærheten til Stockholms hovedflyplass som gjør byen utsatt for radikale islamister.

– Når vi har en stor, internasjonal flyplass i kommunen er det alltid en risiko for at vi tiltrekker oss radikale miljøer. Utover det ser jeg ikke tegn til at vi er mer utsatt enn andre deler av Sverige. Men vi jobber aktivt for å motvirke radikalisering.

Han sier det ikke er dokumentert at kriminaliteten øker i kommunen.

– Jeg kan ikke fastslå at det er et økende problem. Men politiet og kommunen samarbeider om å bekjempe narkotikatrafikk, og prioriterer det høyt.