Snøskuterløyper i Tydal: Dette er de første snøskuterløypene som åpnet i Tydal i slutten av mars. Neste år åpner Tydal etter planen flere løyper. De blå løypene er åpne for alle bare de betaler. Døgnkort koster 140 kroner. Sesongkort koster 1000 kroner. Foto: Tydal kommune

- Tydal kommune åpner snøskuterløyper for fritidskjøring uten at samene er hørt, sier Unni Fjellheim i Gåebrien sijte, Riast-Hylling reinbeitedistrikt og fortsetter:

- Fornøyelseskjøring med snøskuter er ikke forenlig med at reinen har tilhold her, fortsette hun.

Tydal åpnet 43 kilometer skuterløyper 25. mars i år. Kommunen har vedtatt at det kommer langt flere løyper for fritidskjøring neste vinter.

Sørsamene står nå på farten for å dra med reinflokkene sine fra områdene rundt Aursunden og Femunden til vårlandet i Tydal. Til sammen 9000 rein skal nordover til Tydalsfjella og Meråkerfjella før snøføret kollapser og bekkene åpner seg etter vinteren. I Tydal møter reindrifta snøskuterløypene som åpnet for fri ferdsel i slutten av mars. I dette området skal reinen kalve seinere i april.

- Samene har ikke deltatt

Unni Fjellheim mener Tydal kommune har gått altfor fort fram for å få til snøskuterløyper for fri ferdsel denne vinteren og reagerer på at kommunen har åpnet de første løypene uten at samene er blitt hørt. Reinbeitedistriktet vil ha fjernet deler av det planlagte løypenettet og mener det bare bør være lov å drive fornøyelseskjøring med skuter mellom 20. januar og 15. april. Det betyr at snøskuterkjørerne får kortet ned muligheten til fornøyelseskjøring med over to måneder.

- Samene har ikke deltatt i noen konsekvensvurdering som skal ligge til grunn for om det er forsvarlig å etablere skuterløype innom reinbeitedistriktet Gåebrien sijte, sier Unni Fjellheim.

Unni Fjellheim, leder for Riast-Hylling reinbeitedistrikt.

Løypene åpnet før klagefristen

- Vi har levert innsigelse som skal behandles. Det gir svekket tillit til kommunen at løypene åpnes før behandlingen av innsigelsene er gjort, sier lederen av reinbeitedistriktet.

Klagefristen for snøskuterløypene i Tydal var 27. mars. Men de første løypene åpnet to dager før fristen. Nå har kommunen fått flere klager på forskriften om snøskuterløypene.

Fylkesmannen klager på løypene

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag er blant klagerne. Av hensyn til reindrifta mener Fylkesmannen at løypene ikke må åpnes før i midten av januar og stenge i midten av april. Fylkesmannen vil også flytte noen av skuterløypene både av hensyn til reinen og naturmangfoldet.

- Det er viktig at løypene er stengt når reinen kommer nordover med negativ energibalanse etter en hard vinter, sier seniorrådgiver Ole-Jakob Kvalshaug hos Fylkesmannen. Han slår fast at det er for tidlig å åpne skuterløypene 1. desember fordi det da fortsatt kan være rein i tydalsfjella. Han mener også at løypene må stenges før flyttingen nordover. Det er samtidig med kalvingsperioden for reinen.

Fylkesmannen påpeker at Tydal er et helårsbeiteområde og at tilrettelegging av snøskuterløyper vil være til ulempe for bruksretten til reindrifta.

Kommunen har ikke behandlet klagene

Kommunen har ennå ikke behandlet klagene de har fått mot skuterløypene for fritidskjøring. Tydalsordfører Ole Bjarne Østby (Sp) sier at kommunen ønsker å behandle klagene skikkelig og at det tar tid. Han håper kommunen får gjort det før løypene blir åpnet neste vinter.

- Det er nå merket 43 kilometer med løyper. De blir åpne for alle med snøskuter til snøen forsvinner, sier Østby. Han mener Tydal har rikelig med plass både til snøskutere og rein.

Snøskuterløype: Den merka skuterløypa går gjennom reinens kalvingsområde, nordvest for Stugudal i Tydal.

Bruksrett og gjester

Reindriftsdirektør Helge Hansen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag slår fast at reindrifta har bruksrett til disse områdene.

- Skuterfolket er gjester i reinens området, sier reindriftsdirektøren.

- Tydal kommune har satt bruksretten på spill.

- Villreinen har et sterkere vern

- Ingen ville ha fått tillatelse til å legge snøskuterløyper i områder for villrein, sier Unni Fjellheim i reinbeitedistriktet Gåebrien sijte. Hun og familien holder til i Brekken ved Røros vinterstid, men mens det fortsatt er snø, skal de bevege seg nordover med reinflokken.

- Villreinen har et særlig vern. Vår rein er av samme slag og med samme behov. Den er like sårbar som villreinen, sier Unni Fjellheim. Hun er redd for at skuterløypene trekker til seg folk som vet lite om rein og hvordan de bør oppføre seg.

- Men i forskriften fra kommunen heter det at kommunen skal stenge hele- eller deler av løypenettet dersom reinbeitedistriktene ber om dette av hensyn til reindrifta. Er ikke dette nok?

- Det skulle bare mangle, men dette vil bare skape nye konflikter mellom samene og folk som vil kjøre skuter og ikke forstår hvorfor samene ikke kan passe på reinen sin. Reinen må ha beitero og sikker mattilgang etter en lang og hard vinter, og de må følge sine vandringsmønster, sier hun.

Snart vår og flyttetid: Før snøen kollapser og elver og bekken åpner seg skal reinflokken bevege seg nordover til meråkerfjella gjennom Tydal der reinen har sine kalvingsområder, på samme sted som Tydal har åpnet sine første snøskuterløyper.

Nye trusler mot sørsamisk kultur

Lederen av reinbeitedistriktet er oppgitt. Unni Fjellheim ser på det økende friluftslivet og kommersialiseringen av det som en trussel mot reindriften og samekulturen. Samene er bekymret for den økte ferdselen i naturen.

- Nå skal hver kvadratmeter av naturen brukes kommersielt, og samene og reinen må vike. Men reinen gir også mange verdier tilbake til storsamfunnet i form av kjøtt, skinn og ikke minst skattepenger, fastslår Unni Fjellheim i reinbeitedistriktet Riast-Hylling.

- Reindriftssamenes tradisjonelle livsmønster befinner seg fortsatt her, til tross for vanskeligheter av ulike slag, fortsetter hun.