Et søk i Finn.nos oversikt over fritidseiendommer viser at det nå finnes over tjue objekter til salgs for under 500 000 kroner i Trøndelag og Møre.

Ikke flislagt bad

Men standard og fasiliteter er kanskje ikke det som de fleste ønsker i 2017?

- Du får selvfølgelig ikke flislagt bad og varmekabler i ei hytte i denne prisklassen. Men mange ønsker å ha det enkelt og sier de får en bedre hytteopplevelse når det er litt primitivt, sier megler i Eiendomsmegler1, Daniel Lanto.

Prisantydning 420 000 kroner. Nordvoll - Flott fjellhytte med gode solforhold - Utsikt - Beliggende i idylliske Rindal Foto: skjermdump finn.no

Lite trøkk på vinteren

Han prøver nå å selge ei hytte på fjellet i Rindal på 32 kvadratmeter til 420 000 kroner.

- Dette er ei enkel og billig hytte som vil fungere supert for mange. Du kommer deg vekk fra bylivet, det er stille og rolig og du får mye hyttefølelse for pengene.

- Er det vanskelig å selge slike hytter?

- Det er ikke så mye trøkk i hyttesalget på vinteren. Men når sola og vårstemningen kommer begynner det å krible i kjøperne som leter i dette markedet, sier Lanto.

Hyttekos før og nå

For enkelte er det faktisk fullt mulig å oppfylle drømmen om hyttekos selv om hytta ikke koster mange millioner.

- Ja visst er det det. Det handler bare om hvordan man definerer kos. Man kan vel si at den definisjonen har endret seg ganske mye de siste 30 årene, sier historiker Finn Arne Jørgensen.

Ifølge hytteforsker Finn Arne Jørgensen har den norske hyttedrømmen endret seg drastisk de siste tredve årene. Foto: privat

Han har forsket på den norske hyttedrømmens historie i en årrekke.

- Hytter har jo gått fra å være noe man bygde selv til noe man velger fra en katalog og kjøper. Endringen skjedde på 60-tallet da ferdighytteprodusentene dukket opp på markedet. Skal man bygge ei hytte til under en halv million så må man eventuelt bygge selv og bygge veldig enkelt. Det blir lite rom for komfort og teknologiske løsninger.

- Hva synes du om hytteutvalget i Midt-Norge i denne prisklassen som du ser på finn.no i dag?

- Hyttene er veldig enkle og meglerne legger vekt på at de er koselige. Disse er for folk som synes det er ok med primitiv standard og som ikke forventer det samme som de er vant med i dagliglivet. Jeg ser en her som har solcellepanel som strømkilde. Da får man ladet mobilen om ikke annet, sier hyttehistorikeren.

Solceller og utedo

På Storvollan i Rennebu hadde megler Daniel Lund i Nylander folk på visning nå i helga. Her ligger ei hytte på 57 kvadratmeter han skal prøve å selge. Den har en prisantydning på 390 000 kroner og ligger en 15 minutters skitur fra bilvei.

- Man kan ikke forvente så mange fasiliteter i denne prisklassen, men jeg opplever at interessen er stor også for slike hytter. Her er det strøm via aggregat og solceller, og utedo. Men treffer vi på kjøperen med de riktige forventningene så får vi solgt denne til prisantydning. Det er jeg sikker på, sier Lund.

Prisantydning: 390 000 kroner. Storvollan i Rennebu - Koselig hytte med to soverom og anneks. Fantastiske skiløyper. Nydelige turområder. Foto: skjermdump finn.no

Lettere å selge dyrere hytter

Det beste salgsargumentet er området rundt hytta på Storvollan som megleren beskriver som idyllisk med mange skiløyper og fiskevann. Han må imidlertid innrømme at det er lettere å selge hytter som er lettere tilgjengelig og noen kroner dyrere.

- Hytter til 1,5 millioner er enklere salgsobjekter. Folk ønsker gjerne vann, strøm og bilvei helt frem. Om hytta ligger nært Trondheim er det enda enklere, fastslår megler Lund.

LES FLERE HYTTESAKER FRA ADRESSA.NO