Det var 20. gang at Trondheim Kristne Råd arrangerte korsvandring gjennom gatene i Trondheim sentrum langfredag. Trondheim Kristne Råd er et samarbeid mellom kirker og kristne menigheter i Trondheim.

Se bildeserie fra årets korsvandring her

- Det er én ting vi kan gjøre felles. Vi kan be fadervår, lese bibeltekster og be for de ulike menighetene og byen, sier April Maja Almaas, som er prest i Den anglikanske kirke.

Fra kirke til kirke

I Trondheim var det ni stopp på korsvandringen, som startet ved Vår Frue kirke. Her ble også bollene «Hot Cross Buns» servert, som er en del av påsketradisjonen i England og særlig knyttet til langfredag.

Korsvandringen ble avsluttet i Nidarosdomen, med bønn ved korsalteret og orgelmeditasjon. De ulike stoppene markerer begivenheter fra da Jesus ble dødsdømt frem til han ble gravlagt. Langfredag er til minne om korsfestelsen av Jesus.

Under vandringen i Trondheim ble det lest fra Bibelen, bedt bønner for byen, innbyggerne og mennesker verden rundt og sunget salmer. Vandringen varte i rundt en og en halv time, og var åpen for alle. Den var innom 22. juli-minnestedet, Trondheim Torg, tinghuset, rådhuset, Nav-kontoret, Trøndelag Teater, E.C. Dahls sykehjem og Baptistkirken.

Se hvor tomt det er i byen når "alle" har dratt til fjells.

- Viktig dag

Ifølge Trondheim Kristne Råds uoffisielle telling deltok 130 personer i årets vandring. En av dem er Bjørn Helland, som er medlem i Credo Frikirke Trondheim, som holder til på Heimdal. Han har vært med på korsvandringen mange ganger.

- Langfredag er en veldig viktig dag i kristen tro. Det er dramatisk det som skjer da, og er kjernen i det vi tror på, sier Helland, som forteller at han alltid feirer påske selv om han reiser bort fra byen.

Han synes det er bra at de kristne samles om korsvandringen.

- Det viser at vi er ett, selv om vi kommer fra forskjellige menigheter. Det er en fin opplevelse og jeg treffer kjente, sier Helland.

Vil holde frem troen

Han synes også det viktig å markere påsken i bybildet.

- Det synliggjør at det er kristne i byen. Vi er et samfunn som mer og mer forlater troen. Det synes jeg er trist, vil derfor være med på å holde den fram, sier Helland.

Korsvandring er en kristen tradisjon som går tilbake til det femte århundret. Tradisjonen startet i Jerusalem, hvor pilegrimer hver påske går 14 stasjoner langs lidelsesveien, Via Dolorosa. Tradisjonen har senere bredt seg over hele verden, og langfredag var det også korsvandring i Bergen, Haugesund, Oslo, Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad.

- Det viser at vi er ett, selv om vi kommer fra forskjellige menigheter, sier Bjørn Helland, medlem i Credo Frikirke Trondheim, om korsvandringen som kristne kirker og menigheter deltok i sammen på langfredag. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen