De grønneste partiene ser ut til å være mest fleksible når det gjelder hvor NTNU skal bygge.

Mest fleksibel er SVs Ottar Michelsen, Hilde Opoku i MDG aksepterer også en viss bygging på grønt og Venstres Jon Gunnes er villig til å godta ei bru fra parken over Elgeseter gate. Geir Waage (Ap) sier kontant nei, og det samme gjør Ingrid Skjøtskift (H) og Berit Tiller (H).

Et enstemmig formannskap har i to runder advart NTNU mot bygging i grøntområder. Samtidig ba kommunen NTNU legge mer virksomhet til Midtbyen. Men vedtaket tolkes temmelig forskjellig blant politikerne.

- Helheten viktigst

- For meg er det helheten som teller, sier Ottar Michelsen.

- Utgangspunktet er å beholde mest mulig av grøntområdene, og å sørge for god tilgang til dem. Inngrep et sted kan kompenseres med erstatningsområder. Nedbygging av hele Elgeseter park mener jeg er uaktuelt. Men det kan være gunstig å bygge en skjerming med et bygg mot Elgeseter gate. Kanskje også en løsning med bygg i sørenden av parken, langs Snorres gate.

- Det kan virke rart at SV er mest fleksibel i dette spørsmålet?

- Jeg vil snu på det. Alle snakker om et byintegrert universitet. Da er det en avsporing når noen vil legge KAM (senteret for kunst, arkitektur og musikk) på Kalvskinnet. Da river man løs en bit fra NTNU, og skaper et møte mellom KAM og byen, ikke mellom NTNU og byen. Å bruke Leüthenhaven til KAM vil også ødelegge planene om grøntarealer der. NTNU vil av forståelige årsaker ha et kompakt campus. Da må vi lage gode og naturlige møteplasser mellom byen og universitetet. Elgeseter park kan ha en slik funksjon. Campus er et kjempeprosjekt der man skal utvikle nye viktige byrom. Da må det ikke være noe hellig prinsipp å bevare enhver gresstust.

Ikke tvert nei

- Jeg vil ikke kategorisk avvise bygging i grønne områder, sier Hilde Opoku.

- Vi må se på helheten og finne gode løsninger. Vi ønsker oss et prosjekt som samspiller med byen, hvor både studenter og byens innbyggere naturlig møtes. Det ser ut som de beste løsningene ligger i at flere av arkitektforslagene kombineres, sier Opoku. Hun mener ideen om bygging sør i parken kan være gangbar.

- Men da må resten av parken spares. Den må uansett oppgraderes som attraktivt byrom og for biologiske formål. Grønne lunger er avgjørende for at en grønn og kompakt by skal fungere, både for grøntdragets egenverdi og som tumleplass. Campusprosjektet må sees i sammenheng med vår øvrige planlegging av grøntområder. At gang og sykkel blir de viktigste kommunikasjonsformene på campus, er selvsagt, sier Hilde Opoku.

Nei til bygg - ja til bru

- Jeg er meget skeptisk til bygging i Elgeseter park. En løsning med bru er bra, men ikke et massivt KAM-senter, sier Jon Gunnes. Venstres mann i formannskapet godtar imidlertid at Gløshaugen og Hesthagen knyttes sammen med en forbindelse gjennom grøntarealene i sør. Men Gunnes fastholder at NTNU bør bygge mer på Kalvskinnet:

- NTNU må være med videre i en dialog om å legge mer virksomhet til Midtbyen. Leüthenhaven står klar for KAM-senteret. Vi er ennå i en tidlig fase, og styret i NTNU bør involveres. Økonomien er også en del av dette, og vi er lydhøre for hva departementet vil si.

Nei fra Ap

Geir Waage er klar på hva byens mektigste parti mener.

- Det er viktig at NTNU er tydelige på at vinneren av campuskonkurransen må forholde seg til de entydige politiske signalene om at det ikke skal bygges i parken, spesielt ikke i parken ut mot Elgeseter gate. Hvis vi ikke kan få samstemmighet om et så viktig byutviklingsprosjekt, kan det bli en humpete vei. Hesthagenområdet er mindre kontroversielt.

- Ligger det en trussel bak formuleringen «humpete vei»?

- Nei. Jeg opplever at dialogen er god, og håper NTNU er tydelig overfor dem som får oppdraget om den tverrpolitiske holdningen i Trondheim, slik at vi unngår forsinkelser. Vi ønsker å bidra til en smidig prosess som er både på NTNUs og byens premisser.

Waage ønsker fortsatt at NTNU skal bygge mer i Midtbyen.

- Hvor langt vil dere gå for å presse NTNU til Midtbyen?

- NTNU står fritt til å velge løsninger, men parken skal ikke bygges ned. Formannskapet har sagt hva vi ønsker.

Høyre sier nei

- Jeg regner med at NTNU følger opp at det ikke er ønskelig å bygge i Elgeseter park, sier Ingrid Skjøtskift.

- Nå skal det kåres en vinner i campuskonkurransen, og løsningen blir ikke slik det er tegnet nå. NTNU vil ta hensyn til det formannskapet i Trondheim har sagt. Ut fra Bovims kommentarer ser jeg for meg at NTNU vil følge opp at det ikke blir bygging i parken. Formannskapet har også et enstemmig vedtak om at vi ønsker en tung tilstedeværelse på Kalvskinnet.

Berit Tiller i Høyre har vært svært tydelig i sin motstand mot bygging i grøntområder og NTNUs vedtak om ikke å bygge mer i Midtbyen.

- Jeg forventer at NTNU innfrir løftene som rektor nylig ga politikerne, om å verne grøntområdene rundt Gløshaugen. Bovim beroliget dagens- og kommende stortingsrepresentanter fra fylket og kommunepolitikere i møte 20. mars, med utsagnet «om det ikke er ønskelig å bygge i Elgeseter park, finner NTNU andre løsninger», sier Tiller.

Hun er skuffet over at bare én av fem finalister i arkitektkonkurransen legger opp til ikke å bygge i Elgeseter park.

- Heldigvis er det fremdeles mulig å få en orden på dette. På Kalvskinnet kan NTNU utvikles videre uten å legge beslag på verdifulle parkanlegg. Det er viktig at vi får på plass en felles campus for NTNU. I Trondheim er det full støtte og sterkt engasjement for dette prosjektet. Jeg regner med at uavklarte forhold mellom kommunen og NTNU ryddes av veien nå. NTNUs ledelse må lytte til kommunen som reguleringsmyndighet slik at fremdriften på campusprosjektet kan holdes, sier Berit Tiller.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Forslaget «Vitenveit» vil både ha bygg i Elgeseter park og ei bru over til sykehusområdet. Foto: Finn Egil Johansen
Finaleforslaget «Uptown Downtown» ser for seg Elgeseter park på denne måten. Foto: Finn Egil Johansen
Ved Gløshaugens fot: «Veienvidere» tenker seg bygging i Elgeseter park og på parksiden langs Klæbuveien. Foto: Finn Egil Johansen
De fleste campusfinalistene ser for seg Elgeseter park som navet i campus og møtepunktet mellom campus og byen. De største partiene sier imidlertid nei til bygging der. Foto: Terje Svaan