Fredag ble den siktede fotballtreneren fra en kommune i Trøndelag varetektsfengslet av Sør-Trøndelag tingrett.

Pågripelsen skjedde torsdag, og han var hjemme da politiet slo til, opplyser politioverbetjent Kjersti Lysholm ved Trøndelag politidistrikt. Mannen ble etter pågripelsen avhørt av politiet, før han fredag ettermiddag ble framstilt for varetektsfengsling.

Anmeldt av foreldre

Ifølge fengslingskjennelsen er mannen siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 305, som omhandler å forlede barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende adferd. Det går videre frem av rettsdokumentet at trønderen ble kjent med de to fornærmede guttene i saken gjennom sin rolle som fotballtrener.

«Det har fremkommet opplysninger om at han skal ha forledet disse til å sende seg nakenbilder», skriver dommeren i kjennelsen, og viser deretter til opplysningene som har kommet frem i såkalte tilrettelagte avhør av de to guttene.

- Hvordan ble politiet kjent med saken?

- Det var foreldre som anmeldte siktede, sier Lysholm, og opplyser at handlingen mannen er siktet for, skal ha skjedd i løpet av det siste året.

- Mener dere at det kan være flere fornærmede i saken?

- Dette er noe vi nå skal undersøke, sier politioverbetjenten.

Aktor: Politiadvokat Martin Moen ved Trøndelag politidistrikt begjærte den siktede fotballtreneren varetektsfengslet i to uker i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Jens Petter Søraa

- Kameratslig forhold

Ifølge fengslingskjennelsen har den siktede bekreftet deler av det som er skrevet i anmeldelsen mot ham, samt det som kom frem i avhør med en av guttene.

Advokat Arve Opdahl, som forsvarer den siktede treneren, opplyser til Adresseavisen at mannen så langt ikke har erkjent å ha gjort noe straffbart.

- Hvordan forklarer han det som skal ha skjedd?

- Han har sagt at han har hatt et kameratslig forhold til de han har vært trener for, og at det kanskje har blitt oppfattet som noe for personlig, svarer advokaten.

Varetekt: Den siktede fotballtreneren forsvares av advokat Arve Opdahl. Klienten hans ble fengslet i to uker på fredag ettermiddag. Foto: Jens Petter Søraa

Har trent flere lag

Ifølge rettsdokumentet har siktede selv opplyst å ha hatt trenerverv i flere idrettslag i kommunen hvor han bor. Han står også som trener for flere guttefotballag.

- Han har inntil pågripelsen trent flere lag, men er ikke lenger trener for de fornærmede som er grunnlaget for at han ble varetektsfengslet, forklarer Lysholm.

- Er det planlagt flere tilrettelagte avhør?

- Etterforskningen vil vise om det er grunnlag for å avhøre flere barn, sier politioverbetjenten.

Leder i fotballklubben hvor den siktede trente de fornærmede sier de er gjort kjent med saken.

- Dette var helt ukjent for oss frem til politiet tok kontakt, sier lederen.

- Treneren har ingen tilknytning til klubben lenger. Hans engasjement opphørte da han valgte å gå til en annen klubb ved sesongslutt.

Kommunalt ansatt

Det går også frem av fengslingskjennelsen at den siktede mannen er ansatt i en kommune i Trøndelag, og at han til daglig jobber med barn.

- Vi har informert kommunen om saken, men har ingen indikasjoner på at han har gjort noe straffbart mot barna der hvor han jobber, fortsetter Lysholm.

Den siktedes overordnede i kommunen sier de foreløpig ikke har informert ansatte eller aktuelle foreldre om saken.

- Før vi kan gå ut med noe må vi først avgjøre hvem som skal informeres og hvilken grad av informasjon som skal gis. Vi har for øvrig ikke hatt noen mistanker til vår ansatt tidligere, så dette kom veldig overraskende på.

Lederen forteller videre at kommunen følger faste rutiner når det gjelder vurdering om hvorvidt den siktede vil kunne fortsette i sin stilling.

Ba om å bli løslatt

Politiadvokat Martin Moen ved Trøndelag politidistrikt begjærte den siktede treneren varetektsfengslet i to uker i retten, og begrunnet dette med at det er en fare for at den siktede på frifot vil kunne ødelegge bevis. Det var dommeren enig i – selv om siktede allerede har gitt politiet tilgang til både telefon og datautstyr, slik at dette kan gjennomgås.

«Det er etter rettens oppfatning sannsynlig at siktede vil benytte seg av muligheten til å slette bevis og kontakte eventuelt andre aktuelle fornærmede i saken dersom han ikke varetektsfengsles nå», konkluderer dommeren, som legger vekt på den «omfattende kontakten» treneren har hatt med de guttene saken omfatter.

Den siktede ba om å bli løslatt i retten, men tingretten mener det er tungtveiende grunner til å varetektsfengsle ham i to uker. Han får også brev- og besøksforbud i varetektsperioden.

- Min klient tok betenkningstid etter å ha fått kjennelsen, fordi han vil studere kjennelsen og de opplysningene som er gitt der, opplyser advokat Opdahl.