I likhet med Senterpartiet, garanterer Arbeiderpartiet nå for at alle kommuner som angrer seg til høsten skal få mulighet til å snu. Også kommuner som ikke direkte blir tvunget sammen med vedtak i Stortinget.

- Ja. Dersom et politisk flertall i en kommune føler seg «presset på plass» og angrer seg til høsten, vil det med Ap i regjering være mulig å snu prosessene. Vår krystallklare holdning er at kommunesammenslåinger skal være reelle frivillige prosesser, sier Karianne Tung til Adresseavisen.

Sør-Trøndelags nye fylkesleder kommer selv fra sammenslåingsaktuelle Rissa. Tung avviser slett ikke at en ny storkommune på Fosen kan bli en god løsning.

- Det viktigste av alt er å tilby gode tjenester til befolkningen. Én kommune på Fosen er en spennende idé. Men dette må bestemmes lokalt, ikke presses gjennom med uforsvarlige tidsfrister og dårlig prosesser, sier Tung – som fastslår at kommunalminister Jan Tore Sanner og regjeringen har satt kommunene på Fosen i en vanskelig situasjon.

- Gi Fosen mer tid

Kommunalpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener kommunene Fosen nå burde fått bedre tid på seg.

- Datoer og tidsfrister kan ikke være viktigere enn gode løsninger. Situasjonen på Fosen oppstår fordi regjeringen endrer spillereglene underveis og lager nye prosesser når de ikke liker svarere fra de første. Det som skjer på Fosen nå er et uttrykk for manglende tillit til de lokale tillitsvalgte, sier Pedersen.

«Hastverk er lastverk»

Også i Arbeiderpartiets ledelse retter man nå skytset mot regjeringskvartalet.

- Ap er for gode, frivillige sammenslåinger. I Ålesund og Trondheim går Ap-ordførere foran i slike tilfeller. Hvis Fosen-ordførerne ønsker dette, så er vi veldig fornøyd med det. Men det må handle om at de mener at tjenestetilbudet blir bedre, sier nestleder og stortingsrepresentant fra for Sør-Trøndelag, Trond Giske.

- Man kan vel kalle det mild tvang siden Fylkesmannen har slått fast at de bør sammen på sikt?

- Jo da, men hovedproblemet er at Sanner ikke har noen plan for reformen og at det blir for tilfeldig hvem man velger å tvinge, sier Giske.

- Er det god nok tid å løse det på, frem til midten av mai?

- Hastverk er lastverk, men det må de finne ut av på Fosen.