- Vi er spente på hva dette kan føre til, sier daglig leder for Hornemansgården Inger Johanne Olsen.

Det er Pensjonistenes Fellesorganisasjon (PFO) som står for driften av virksomhetene i Hornemansgården, etter avtale med eier Trondheim kommune. PFO består av 95 pensjonistforeninger i Trondheim med rundt 10 000 medlemmer.

- Rystet årsmøte

I år er det 20 år siden bystyret ga Hornemansgården i gave til byens eldre i forbindelse med tusenårsjubileet. Frem til 1997 og byjubileet ble det gjennomført en omfattende rehabilitering av bygget. Fra 1876 til 1974 var den byens politistasjon. Østfløyen inneholdt leiligheter. Slitasje, ombygging og bygningsmessige grep hadde satt sine spor. Restaureringsarbeidene brakte gården tilbake til opprinnelig stil.

Inger Johanne Olsen sier det var PFO som ønsket en juridisk og økonomisk avklaring med hensyn til spørsmål rundt skatt og merverdiavgift og ba Skatt Midt-Norge komme med en avklaring. To tidligere henvendelser har endt i at PFO ikke var moms- og skattepliktig. Men siden har aktiviteten i Hornemansgården økt ytterligere, og en ny henvendelse ble rettet til Skatt Midt-Norge.

- Det er viktig for oss at driften skjer innenfor de lover og regler som gjelder. Det tok to år å få avklart dette. Da svaret kom nå i april, var det et rystet årsmøte i PFO som fikk beskjed om at vi må betale moms og skatt fra 1. mai. Medlemmene, andre eldre gjester, styret og ansatte er spente på hvilke konsekvenser dette kan gi, sier Olsen.

Advokat Jonny Ivan Rabben i Deloitte Advokatfirma AS er engasjert på vegne av PFO. Han sier at Skatt Midt-Norge har gitt en veiledende fortolkningsuttalelse og ikke fattet noe endelig vedtak, men det går likevel klart frem hva Skatt Midt-Norge mener. Dersom PFO nå ikke begynner å betale skatt og moms, ville et vedtak ha kommet.

Skatt Midt-Norge mener Café Horneman driver i konkurranse med andre kafeer. Rabben viser til at driften går med underskudd og at PFO mottar kommunal støtte.

- For skattespørsmålet er saken mer komplisert. Driften er medlemsbasert, driften har et ikke-økonomisk formål og det deles ikke ut utbytte. PFO ønsker å ivareta hensynet til de eldre. Det er derfor urimelig å pålegge PFO skatt- og momsplikt, men det er opp til PFO å avgjøre om vi skal gå videre med saken, sier advokat Rabben.

Mange aktiviteter

Inger Johanne Olsen sier PFO må forholde seg til skattekontorets vurdering, selv om PFO er uenig i deler av skatteetatens konklusjoner. Derfor vil PFO innrette seg og prisene må økes, med mellom 12 og 25 prosent. I Hornemansgården finnes bl.a. kafé, frisør, fotpleie, hørselsrådgivning, juridisk rådgivning, reiseformidling, snekkerverksted, en rekke kursaktiviteter, filmfremvising, danseaktiviteter og uteleie av selskapslokaler. I styret og administrasjonen er man urolig med tanke på hva som tåles uten at Hornemannsgården mister den funksjonen den skal ha. Bl.a. frisør og fotpleie er fra før moms- og skattepliktig og blir ikke berørt av endringene. PFO mottar et årlig basistilskudd for drift av Eldres hus i Hornemansgården av Trondheim kommune. Basistilskuddet gis som et årlig rammetilskudd.

Det er allerede bestemt av prisen på dagens middag går opp fra 90 til 110 kroner, mens en kopp kaffe går opp med en femmer fra 25 til 30 kroner. Prisen på rekesmørbrød holdes uforandret på 80 kroner.

- I stedet tar vi det igjen ved å øke prisene på blant annet utleie av møte- og selskapslokaler. For gjester som ikke er tilknyttet Eldres hus, vil leie av festsalen få en økning.

En fornyet driftsavtale som styret i PFO forhandlet frem med Trondheim kommune i desember 2015, er fortsatt forankret i formannskapets vedtekter fra september 1996.

Daglig er 200–300 personer innom Hornemannsgården, og i perioder enda flere.

– Vi arrangerer 1200–1300 kurs, møter og arrangement i året. Det viser at vi trolig er byens mest aktive kulturhus, sier Olsen.

- Helt sykt. Alvorlig talt, vær litt grei med eldre folk. Hornemansgården er et viktig samlingspunkt for mange eldre, sier Solfrid Berg Hansen, leder i Pensjonistforum for sykepleie i Sør-Trøndelag. Foreningen teller 180 medlemmer og er hyppige brukere av Hornemansgården.

Hun legger til at mange spiser middag i Café Horneman. Nå blir det både maten og kaffen dyrere. Flere av gjestene lever på minstepensjon. Berg Hansen sier hun ikke kan skjønne annet enn at også pensjonistforeninger må kunne betraktes som ideelle organisasjoner og følgelig slippe moms og skatt.

Kommunen må bidra

- Nå må kommunen legge til rette for at Hornemansgården kan bli et møtested for byens eldre også i fremtiden. Kommunen må gå inn med støtteordninger, sier Marvin Wiseth som var ordfører da bystyret ga Hornemansgården i «honnørgave».

Han mener det et viktig at de eldre ikke blir sittende hjemme ensomme og forlatt, men kan få komme ut og møte andre. Å opprettholde driften av Hornemansgården er forebyggende virksomhet i praksis.

- Som Adresseavisen fortalte nylig vil Trondheim innen 2040 ha dobbelt så mange innbyggere over 80 år som i dag. Kommunen er ganske så rundhåndet når det gjelder å bevilge penger til barn og unge. Å støtte tiltak som kan sikre de eldre en aktiv alderdom, er god økonomi, sier Wiseth, styreleder for Seniorsaken i Norge.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier at i og med at driverne fra 1. mai må betale skatt og moms, skaper det usikkerhet rundt Hornemansgårdens fremtid. Hun sier det er uklart om kommunens innkjøpsreglement får konsekvenser for hvem som skal drive Hornemansgården når driftsavtalen utløper. Rammevilkårene for driften er endret sammenlignet med situasjonen for 20 år siden.

Gaven må sikres

- Gaven til byens eldre må stå ved lag - og sikres. Derfor er det behov for at gaven fornyes slik at usikkerheten ryddes av veien. Kommunen må gjennomgå både økonomiske, juridiske og praktiske forhold knyttet til driften. Målet må være å sikre den oppskriften som har vært en suksess – at pensjonistenes egne organisasjoner sørger for driften av Hornemansgården, sier Skjøtskift.

På bystyremøtet onsdag vil hun be rådmannen gjennomgå alle sider ved driften slik at bystyret kan fornye «honnørgaven» til byens eldre.

Også Pensjonistpartiet vil på kommende bystyremøte spørre om ordføreren vil engasjere seg i saken slik at Hornemannsgården som eldres hus med alle sine aktiviteter kan videreføres.

- Det er rett og slett tragisk om tilbudene i Hornemannsgården skal bli dyrere og dårligere fordi PFO nå må betale skatt og moms. Jeg ble skikkelig lei meg på de eldres vegne da jeg fikk vite om dette, sier Svein Otto Nilsen, gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre.

Må bistå: Kommunen må legge til rette for at Hornemansgården kan bli et møtested for byens eldre også i fremtiden, sier Marvin Wiseth, som var ordfører da Hornemansgården ble gitt i gave til byens eldre for 20 år siden. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen
Forny gaven: På bystyremøtet onsdag vil kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) be rådmannen gjennomgå alle sider ved driften av Hornemansgården slik at bystyret kan fornye «honnørgaven» til byens eldre. Foto: Morten Antonsen
Bekymret: Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen spør om ordføreren vil engasjere seg slik at Hornemansgården som eldres hus med alle sine aktiviteter kan videreføres. Foto: Morten Antonsen
Dyrere mat: Kjøkkensjef Tor Arne Hokstad i Café Hornemann må øke prisene på kaffe og middag, men velger å beholde dagens pris på rekesmørbrød på 80 kroner. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Dyrere å leie: Prisen på å leie festsalen vil gå opp etter 1. mai. F.v: kjøkkensjef Tor Arve Hokstad i Café Horneman, avdelingsleder Arve Tokle i Café Horneman, daglig leder i PFO Inger Johanne Olsen og driftsleder i PFO Helen Thomasgård. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
En perle: Snart starter uteserveringen i Hornemansgården. Gjestene gleder seg. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Blir dyrere: Prisene på mange aktiviteter som Pensjonistenes Fellesorganiasjon (PFO) driver i Hornemansgpården øker når foreningen fra 1. blir moms- og skattepliktig. F.v: driftsleder i PFO Helen Thomasgård, daglig leder i PFO Inger Johanne Olsen, kjøkkensjef i Café Horneman Tor Arve Hokstad og avdelingsleder i Café Horneman Arve Tokle. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen