- Kommunen bør slippe seg løs, og si at det ikke er noe restverdi i disse bygningene. La meg heller få lov til å bygge boligblokk, og pynte opp området. Vi er kommet dit nå at vi bør rive skiten, sier Karl-Ove Bjørnstad.

Les hva Bjørnstad mener om bryggene i Fjordgata

Forfaller

Han står utenfor Nedre Møllenberg gate 99–101 som han kjøpte for rundt 20 år siden før de ble omfattet av verneplan for Møllenberg. I november 2000 ble det vedtatt at bygningene skulle rehabiliteres og settes i stand. Men, 17 år etter står bygårdene uten at noen større tiltak er gjort, og forfallet er massivt.

TV-adressa: Dette sa Bjørnstad om husene i 2009

Bygårdene har vært oppe til politisk behandling flere ganger siden slutten av 90-tallet. Men siden 2009 har verken Bjørnstad eller kommunen gjort noe. Nå, derimot er ting på gang igjen, og det både fra politisk og boligeiers ståsted.

Bygger leiligheter for 315 millioner kroner innenfor en radius på 200 meter

- Vurder riving

Venstres Trond Åm mener forfallet er uholdbart, og spør i bystyret onsdag hva ordføreren akter å gjøre for å finne en god og langsiktig løsning for Nedre Møllenberg gate 99-101.

Selv mener Åm kommunen må vurdere å tillate rivning av de to tregårdene.

- Til dels fordi saken har en veldig spesiell historie, og til dels fordi jeg mener at det faglige grunnlaget for å bevare dem ikke er sterkt nok til at det forsvarer de store kostnadene det vil koste å rehabilitere gårdene, sier Åm.

DEBATT: Arkitektur trenger offentlig kritikk som svir

Flytt til Svartlamoen

Helt uavhengig av Åm’s spørsmål har Bjørnstad og sønnen Mikal engasjert arkitekt Ole Wiig for muligheten til å flytte gårdene til Svartlamoen. For noen år tilbake sa boligstiftelsen nei til dette på grunn av rehabiliteringskostnader.

- Vi sonderer muligheten for om det er mulig nå, og vi ser da for oss et spleiselag. Kanskje vi kan få arkitektstudentene på NTNU med på laget slik at de også kan bruke bygården i undervisningsøyemed, sier Bjørnstad.

Og legger til:

- Det har gått prestisje i saken. Husene står her til ingen nytte, og ingen kan bo der. Det er rart at dette skjer i Norges tredje største by. En by som er opptatt av fortetting og byutvikling, sier han.

LES DENNE: - Jeg går frivillig, jeg har valgt en kontrollert avslutning før jeg må, sier Houen om sin avgang som byantikvar.

Dagbøter

Før jul fikk Karl-Ove Bjørnstad Eiendom AS pålegg fra kommunen om sikring av bygningene. Blir ikke dette fulgt opp trues det med dagbøter. Bjørnstad har svart opp brevet, og viser til en rekke tiltak «for å unngå at bygningsmassen påføres skade som følge av at boligene står ubenyttet i påvente av at man en gang i fremtiden kan få tillatelse til å rive bebyggelsen, og oppføre ny bebyggelse på eiendommen» som det heter i svarbrevet.

Blant annet nevnes sikring av vinduer og dører, avstengt vann og elektrisitet, samt kombinett vakt- og vaktmestertjeneste. Men dette er ikke nok.

Ber om tiltaksplan

Byantikvaren gjennom Byggesakskontoret forventer mer sikringsarbeid, og ber om tilstandsanalyse og tiltaksplan.

- Med utgangspunkt i byantikvarens føringer for at byggene ikke er godt nok sikret er vi i en prosess hvor vi vurderer om vi skal kreve utarbeidet en uhildet sakkyndig vurdering av bygningene, både med tanke på ytterligere sikring og eventuelt utbedring. Dette er imidlertid ikke bestemt på nåværende tidspunkt, sier bygningssjef Trine Lill Johansen.

Nei til flytting

Hun sier at Byantikvarens uttalelse inneholder en svært grundig gjennomgang av byggenes verneverdi.

- Byantikvarens konklusjon er at bygningene må bevares, sier hun.

Byantikvar Mette Bye skriver i en mail til Adresseavisen at det ikke er aktuelt for Bjørnstad å flytte bygårdene.

- Bygningene har juridisk vern, og må forutsettes bevart der de står. Bygårdene omfattes av verneplanen for Møllenberg – Kirksletten – Rosenborg. Møllenberg-planen er en av Nordens største sammenhengende trehusområder og disse husene ligger helt mot ytterkanten av bevaringsområdet. Som beliggende i østre del av bevaringsområdet har bygningene en viktig historiefortellende rolle ved at de tydelig markerer hvor langt trebyen her strakte seg, skriver hun.

Byantikvaren i Trondheim, Mette Bye

- Vi gjør ikke mer

Men Bjørnstad står på sitt.

- Vi kommer ikke til å gjøre noe mer med disse husene, og de dagbøtene som det snakkes om er det ikke hjemmel for, mener han.

Nå håper han politikerne avgjør saken til hans fordel, slik at det blir en helhetlig bebyggelse i området.

- De gamle gårdene er det ikke er mulig å gjøre noe med. Og etter det vi har funnet ut er jo byggene også flyttet hit fra et annet område i sin tid, sier Bjørnstad.

Eier Karl-Ove Bjørnstad og sønnen Mikal Haugen Bjørnstad ønsker å rive Nedre Møllenberg gate 99 og 101. - Totalt ubeboelig, og uten verdi, sier eiendomsutbyggerne. Foto: Morten Antonsen