Distriktsleder Knut Ove Børseth i Trygg Trafikk i Sør-Trøndelag får ukentlige henvendelser om høy fart rundt skolene eller manglende sikring av barn under skoleskyssen. Han mener antallet sjåfører politiet har tatt i fartskontrollene ved skolene er oppsiktsvekkende.

- Det er skremmende at så mange kjører altfor fort ved skolene. Dette er såpass alvorlig og berører så mange at vi er nødt til å ta problemet på høyeste alvor. Vi har ikke råd til å miste noen i ulykker, og spesielt ikke barn, sier Børseth.

I en av fartskontrollene ved Bratsberg skole skrev politiet ut 25 bøter. Det får Trygg Trafikk-lederen til å reagere.

- Det er unødvendig og at så mange kjører for fort. Sjåfører skal ikke opptre slik. Det må politiet slå ned på, sier han.

Mindre trafikk ved skolene

Politiet opplever også at det ofte er folk i nærområdet til skolene som kjører for fort.

- Det mest skremmende er at folk med barn på skolen, og som vet hva fartsgrensen ved skolen er, kjører for fort, sier Børseth, som mener flere politikontroller er nødvendig for å få ned fartsnivået.

Trygg Trafikk jobber sammen med kommunen og Statens vegvesen med å etablere soner rundt enkelte skoler, såkalte hjertesoner, der det ikke er lov til å kjøre. Det er ennå ikke bestemt hvor i Trøndelag dette tiltaket skal testes.

- Da unngår man at det benyttes bil for å hente og bringe barna på skolen. Dette kan også bidra til å skape en fornuftig kultur med tanke på fartsnivået ved skolene, sier Børseth.

Flere meldinger

Over 60 personer har lagt inn meldinger om farlige veier i Adresseavisens kart. Her er noen av lesernes beskrivelsene av skoleveiene:

Ranheim:

«Skummelt med parkering for lastebilder på Grilstadfabrikken. Biler i høy fart. Uoversiktlig veikryss og overgangsfelt.»

Lillegårdsbakken:

«Fortauet er ødelagt hele Lillegårdsbakken fra Bakklandet og opp til Singsaker skole, så elevene må bruke sine sparksykler i gata.»

Fossegrenda – Nidarvoll:

«Altfor mye kjøring over fartsgrensen i Bratsbergveien. I tillegg er det til dels uoversiktlig og fortauet heller nedover mot veibanen i en sving. Det er også veldig mye tungtrafikk i området som kjører fort. Skumle overganger ved skolen da altfor mange kjører altfor fort ut av rundkjøringene.»

Charlottenlund:

«En stor andel av barna som bor i Eventyrbyen går via Granveien til Charlottenlund skole. På denne strekningen mangler det fortau og gangfelt.»

Lundamovegen:

«Ingen gangfelt, stor fartsgrense, mye barn å folk ferdes hver dag til Lundamo Skole og Lundamo ungdomsskole.»

Heimdal:

«Krysset Ringvålveien/Kongsvegen er håpløst! Gangfelt, 30-sone, men folk kjører som gale. Hundre barn krysser der hver morgen på vei til Åsheim. At det ikke har gått liv der, er flaks.»

Stjørdal:

«Fylkesvei 38 fra E6 mot Vinge: Barna må krysse av og påkjøringsrampe for E6, inn og utkjøring av stor rasteplass som brukes av bl.a. lastebiler/tungtransport, og ferdes langs Fv38 som er uten gang/sykkelvei, og der trafikken ofte går langt fortere enn de lovlige 60 km/t.»

Romolslia skole:

«Fartsgrense 30. Opplever ofte at folk kjører opp til 60-70.»

Nidarvoll:

«Klæbuveien er trang og uoversiktlig, mange som kjører ulovlig i undergangen under E6 som fører til at de kjører fort. Andre alternativet er Bratsbergveien, her er det gangvei helt frem til Statoil. I dette krysset burde det ha vært lysregulering, det ble gjort noen tiltak med fartshumper på Bratsbergveien men de har ingen effekt. Det er fortsatt så mye og hurtiggående trafikk at de som skal venstre til Statoil, Bunnpris, skole eller barnehage ofte må kaste seg over som fører til at de ikke ser gående og syklister. Mange farlige situasjoner her.»