I planen varsles mer enn 50 tilsyn i dykkerbransjen på landsbasis i år, regelendringer trolig allerede fra 2018 og en mulig endring av arbeidsmiljøloven.

Det etableres også en gruppe som analyserer dykkerulykker og iverksettes en nasjonal infokampanje. Bakteppet for offensiven mot dykkerbransjen innaskjærs er minst ti dødsulykker siden 2000, hvorav fire er kamskjelldykkere fra Frøya.

- Det kom frem mange urovekkende opplysninger i Adresseavisen i fjor, samtidig som vi fikk flere bekymringsmeldinger til departementet. Det er den direkte årsaken til at vi tok tak i saken, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Først ba hun Arbeidstilsynet om å vurdere opplysningene, deretter samlet hun bransjen til møte i Trondheim i fjor høst.

- Det er på den bakgrunn vi nå iverksetter handlingsplanen og vurderer en rekke regelverksendringer. Vi ønsker strengere krav til næringen og tettere oppfølging for å unngå skader, ulykker og i verste fall tap av liv, som vi har sett, sier Hauglie.

Les reportasjen om Ola, Piotr, Kris og Berge

Mange dødsfall: Dykkere fra kamskjellbransjen har vært overrepresentert. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Varsler regelendringer

Handlingsplanen har tre hovedspor: tilsyn og informasjon; regelverk og krav - og kunnskapsutvikling. Planen gjelder ut 2020.

- Vi vil gjennomføre flere tilsyn fordi det øker muligheten til å ta de useriøse og bedrer sikkerheten. Arbeidstilsynet vil være mer ute i felt på anmeldte og uanmeldte tilsyn. Næringen har fortalt oss om hvordan de har oppfattet tilsynspraksisen, og vi merker oss at mange av de seriøse aktørene ønsker at tilsynet er mer ute i felt, sier hun.

Regelendringer innen havbruk har delvis vært ute på høring, og det foreslås blant annet å påby bruk av overflateforsynt utstyr. Flere av endringene innebærer at man nærmer seg reglene som gjelder for dykking i petroleumsvirksomhet. Adresseavisen har tidligere dokumentert at det ikke har vært noen dødsulykker innen offshoredykking siden 1987, mens stadig flere har mistet livet innaskjærs.

Et av tiltakene som vil innebære lovendring, er å gi oppdragsgiver større ansvar for sikkerheten, slik det også fungerer offshore:

- Det er ikke konkludert her, men det høres fornuftig ut, sier statsråden.

Seashell ser utfordringer

Seashell på Frøya kjøper kamskjell fra dykkerne, og kan derfor defineres som en «oppdragsgiver». De har i årevis har vært den største kamskjellaktøren i Norge, og de eide gjennom selskapet Atlantic Discovery deler av båten der tre kamskjelldykkere døde på jobb. Seashell har levert inn en høringsuttalelse der de peker på at begrepet «oppdragsgiver» ikke avgrenses godt nok:

- Dette medfører en rekke utfordringer i relasjon til skjellsankingsbransjen, særlig dersom oppdragsgiverbegrepet er ment å omfatte også de som mer eller mindre fast kjøper fangsten. Kjøpere vil i verste fall pålegges et ansvar utenfor sin kontrollsfære, skriver Seashell og Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), representert av sitt advokatfirma.

Jan Chr Warloe fra ODU er positiv til handlingsplanen, men forventer fortgang i arbeidet med regelendringer.

Dykkerveteran Jan Chr. Warloe fra interesseorganisasjonen ODU mener oppdragsgivere som er avhengige av dykkere, må få ansvar:

- Det gjelder både bygg- og anleggsbransjen og innen havbruk, sier Warloe.

Han mener det er bra at handlingsplanen nå kommer.

- Men det er uklart hva det betyr å doble antallet tilsyn når de som gjør tilsyn, mangler peiling på hva dykking er. Derfor må regelverket bli klinkende klart, sier Warloe.

Dykkeren som leverte kamskjell til Rørvik fisk, måtte stenge sin virksomhet.

- For mange dødsfall

I fjor høst ble en kamskjellvirksomhet fra Nordland stengt på dagen grunnet «overhengende fare for liv og helse». Arbeidstilsynet var helt uvitende om virksomheten frem til Adresseavisens reportasjer. Statsråden kommenterer:

- Det viser bare hvor viktig det er at vi trapper opp kampen mot de useriøse og strammer til, sier Hauglie.

- Hva synes du om tilsynets håndteringen av dykking innaskjærs?

- De har ført tilsyn og kontroll, men etter de urovekkende tilbakemeldingene i fjor ser vi forhold som kunne vært gjort annerledes.

- Har departementet selv fulgt opp godt nok frem til i fjor?

- Vi følger opp Arbeidstilsynet på bakgrunn av de meldingene som kommer inn og kunnskapen vi har tilgjengelig, sier hun.

Arbeidstilsynet har uttrykt bekymring for ressurssituasjonen ved de dykkermedisinske miljøene ved NTNU og Haukeland. Dette lover statsråden at hun skal følge opp. Her er dykkerlege Martin Heer under dialogmøtet i Trondheim i fjor høst.

PS: Politisaken etter den siste dødsulykken på Frøya ligger nå til behandling hos statsadvokaten. Tre personer har status som siktet. Det er ventet en avklaring neste uke.