- Det viktigste er å gi katten respons, slik at den opplever at du er interessert, sier Bjarne Braastad til Adresseavisen.

Braastad er professor i etologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås, og ekspert på katters adferd.

Lørdag holdt han foredrag på katteutstillingen Scandinavian Winner Show i Trondheim, der temaet var kommunikasjon mellom katt og mennesker.

Les også: For første gang er Trondheim vertsby for katteutstillingen Scandinavian Winner Show

Hilsen, krav og frustrasjon

Braastad fortalte blant annet sine tilhørere om forskjellige måter katter mjauer på. Om mjauingen nesten bare er en «mr»-lyd, er det sannsynlig at katten sier hei. Langtrukne i-lyder tyder på ubehag, dette kan man for eksempel høre om man er uheldig og tråkker katten sin på halen.

Om katten mjauer med lange a-lyder, dreier det seg mest sannsynlig om et krav, mens trykk på u-en vitner om frustrasjon.

Når katter maler, er det ifølge Braastad vanligvis et forsøk på å få sosial kontakt, men skulle malingen bli sterkere, kan det være en anmodning om for eksempel mat.

Her kan du se en bildeserie av noen av kattene som deltok i katteutstillingen i Trondheim

Flere faktorer

Det er imidlertid flere viktige faktorer i kommunikasjonen mellom mennesker og katter enn lyder, som for eksempel kroppsspråk.

- Om katten løfter på halen og så tar den rett ned igjen, er det litt som når vi vinker, det er et kjapt hei, sier Braastad.

En hale som vifter frem og tilbake er imidlertid ikke et godt tegn.

- Dette er ikke som når hunder logrer, det er en advarsel om at du gjør noe katten ikke liker, forklarer Braastad.

Kroppsholdning og øreposisjon er andre indikatorer på en katts humør. Strake bein og halen rett tyder for eksempel på at katten er offensiv og aggressiv, mens halen mellom beina betyr det motsatte.

Les også: Mann ba om hjelp - fant 100 katter

Råd til katteeiere

Når det gjelder hvordan katteeiere bør snakke til kattene sine, har Braastad flere tips.

- Du må snakke med katten og bygge sosial kontakt. Hvis den løfter halen og sier hei, så bør du hilse tilbake, noe annet er jo uhøflig, mener Braastad.

Han sier også at øyekontakt, eller mangel på det, er viktig.

- Om du stirrer på katten kan de oppleve det som truende, så blunk tydelig når du ser på den for å berolige den.

Om du er allergisk eller ikke liker katter, kan kanskje det motsatte være et godt råd.

- Det er jo gjerne slik at de som ikke vil ha katter bort til seg prøver å se bort og ikke gi dem oppmerksomhet, men da opplever de deg ikke som truende og kommer gjerne bort til deg likevel, sier Braastad.

Lovpålagt å ha kunnskap

Braastad har undervist ved NMBU i flere år, og har også samlet kunnskapen fra flere av disse forelesningene i en bok om katters adferd. Boka kom ut i 2012, og heter Katten – Atferd og velferd.

- Dyrevelferdsloven krever at alle dyreeiere har kompetanse om dyrene sine, uansett om du har katt, ku eller hamster. Boka er skrevet for å kunne tilfredsstille de kravene, sier Braastad.

Følg Adresseavisen på  Facebook , Instagram  og  Twitter.

Bjarne Braastad sier katter blant annet uttrykker forskjellige ting gjennom hvordan de mjauer. Foto: Helge Voll Hustad