- Vi har lenge hatt mye trafikk inn hit, og ikke bare på dagtid. Det har vi lagt merke til, sier daglig leder Kim Bekken ved McDonald’s Tiller.

Det var ingen spøk da restauranten åpnet dørene 24 timer i døgnet 1. april. De ansatte hadde da vært gjennom en månedslang prøveperiode.

«Overraskende bra» var Bekkens dom, og McDonald’s Tiller ble dermed restaurantkjedens 12. døgnåpne restaurant i Norge.

Når Adresseavisen tar turen til Tiller natt til fredag, er rundt 30 kunder innom i løpet av halvannen time. I tillegg stopper flere biler utenfor «drive thru»-luka.

Daglig leder Kim Bekken er fornøyd med utviklingen etter å ha holdt døgnåpent i nesten en måned.

Klientellet er en god blanding av russejenter, veiarbeidere, foreldre og jenter på vei hjem fra fotballkamp og rånere. I tillegg stikker en og annen ungdom i joggeklær innom for å hente en brun take away-pose.

- Det er vanligvis god trafikk fra klokken elleve frem til i to-tre-tiden. Da roer det seg litt, før en del arbeidere kommer innom når frokostmenyen starter klokken sju. Vi er godt fornøyd med besøket, sier Bekken, som har sett seg nødt til å bemanne opp.

- Vi er allerede 47 ansatte. Nå skal vi rekruttere sju nye medarbeidere.

- Flere etterspør det

Restaurantkjeden, som omsatte for 1,7 milliarder kroner i 2016, har rundt 2500 ansatte i Norge. McDonald's går ikke ut med tall som viser hvor mye som kommer inn fra timene de har åpent på natten.

- Men vi er godt fornøyd med utviklingen. Det er tydelig at det er et marked også på natten, sier kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonald's Norge.

«Alltid åpent» betyr at restauranten på Tiller også vil servere burgere på julaften og 17. mai. Daglig leder Kim Bekken sier at det er frivillig å jobbe natt for de ansatte.

For å kunne holde åpent 24 timer i døgnet, må hver enkelt franchisetaker søke på forhånd. Så langt er 12 av 72 restauranter på landsbasis døgnåpne.

- Tanken bak å holde døgnåpent er rett og slett at flere etterspør dette tilbudet. Vi ser at samfunnet fungerer mer og mer gjennom hele døgnet, og da ønsker vi å imøtekomme et behov som etterspørres fra flere, sier Lødding.

- Som i USA

- Vi er vant til at alt er tilgjengelig. Nå har vi fått noe som er i nærheten for oss på denne siden av byen også, sier Victoria Vordahl (19).

Hun er russ i år, og har sammen med Thea Hoff (19) hentet venninnen Angelica Aarhaug (19) fra russedåp.

- Jeg liker at det er på vei til å bli som i USA. Jeg har bodd der, og alt var døgnåpent. Spesielt i russetida er det greit med andre alternativer enn en Esso-burger, sier Aarhaug.

- Hva tenker dere om at det bidrar til mer nattjobbing?

- Jeg jobber på Deli i Nordre, og det er veldig greit. Vi får et bra tillegg. Spesielt i helgene er det nødvendig. Plassene som er åpne blir stappfulle da, så det er greit at det jevnes ut med flere alternativer, mener Vordahl.

Kristina Asp og datteren Emilie var på vei hjem fra fotballkamp i Oppdal.

På et bord litt bortenfor sitter Kristina Asp og datteren Emilie (15). De har vært på fotballkamp i Oppdal som startet klokken 20, og tar en alternativ kveldsmat på vei hjem.

- Det er lettvint og billigere enn på en bensinstasjon. Vi begynner å få et samfunn med mer storbypreg, sier Kristina Asp.

LO er kritiske

Ikke alle er like fornøyd med den nye døgnåpne ordningen som russejentene og mor og datter fra Hommelvik.

Da Adresseavisen omtalte åpningen tidligere i år, var LO kritisk til at flere og flere jobber utenom normalarbeidsdagen.

- Jeg kan ikke forstå at det er marked for at folk kjøper seg burger klokka 05 om morgenen på en hverdag, sa distriktssekretær Kristian Tangen i LO Sør-Trøndelag den gangen.

Han mener utviklingen mot et 24-timerssamfunn 365 dager i året er uheldig.

Flere biler var innom «drive thru»-luka mens Adresseavisen var der.

- LO er for et regulert arbeidsliv der normalarbeidsdagen er utgangspunktet. Jeg kan ikke forstå at en restaurantkjede har behov for dette.

- Som en ansvarlig arbeidsgiver er vi opptatt av at alle ansatte skal jobbe under ryddige former. Dette gjelder for alle ansatte, også de som jobber på natten. Vi følger tariffavtalen, og har en velfungerende bedriftshelsetjenesteordning, svarer Erik Lødding på Tangens innvendinger.

- Gjør dere noe ekstra med tanke på de ansattes sikkerhet på nattestid, slik for eksempel kiosker og bensinstasjoner gjør ved alltid å ha flere på jobb?

- Vi trener ansatte i å håndtere uønskede situasjoner, uavhengig av hvilken tid på døgnet man jobber. Samtidig styrker vi sikkerheten med vektere i perioder, der det er behov for det. Vi jobber også aktivt sammen med kommuner og politiet, og opplever å ha en god dialog med disse flere steder i landet.

Frivillig nattjobbing

En som trives med å jobbe på feil side av døgnet er Andrew Rajoo. 24-åringen har vært i McDonald’s-systemet siden 2011 og er i dag skiftleder på Tiller.

- Jeg har et vaskefirma ved siden av, hvor jeg har blitt vant til å jobbe natt. Jeg liker egentlig det best.

- Hvorfor det?

- Fram til i 03-tiden om natta kommer mange kunder hit, men etter det kan vi ta det litt roligere. Da får man tid til å vaske og gjøre andre ting.

Andrew Rajoo er skiftleder på Tiller. Han liker best å jobbe natt.

Daglig leder Kim Bekken har selv vært i McDonald’s i ti år. Siden han startet på Tiller har han gått gradene, vært innom Torget som restaurantsjef, før han igjen endte opp på sørsiden av Trondheim og sirkelen var sluttet.

Også han merket seg kritikken fra LO etter forrige sak. Han ønsker ikke å gå i debatt, men svarer at nattjobbingen er frivillig blant de ansatte.

- Vi tok en runde med de ansatte før vi åpnet hele døgnet, og da svarte 25 av 47 at de ville jobbe natt. Vi ser jo ellers i samfunnet at det går mer og mer mot 24/7, og vi vil være med på den utviklinga.