Bridget forteller at uka begynte med at læreren skrev på tavla. Elevene fikk notere på telefonen – papirløst.

- En dag denne uka tenker vi å samle sammen all søpla etter lunsjen i kantina i søppelsekker. Så skal vi stille dem ut. Det handler om å visualisere hva det er vi forbruker, sier Solveig Solem i elevrådet.

LES KRONIKK: Foreldre er nøkkelen til realfagskompetanse

Går foran med gode eksempler

På Byåsen videregående er det miljøuke. Det er elevrådet selv som har tatt initiativet. Det er om å gjøre å engasjere flest mulige av skolens 1000 elever for at de skal bli bevisst sitt eget forbruk. Representantene har vært ute i alle klassene og informert om ukas aktiviteter. Både konkurranser, premiering, utstillinger og klesbytteorganisering er på programmet. Det er også russen. De har miljøaksjon og går foran med gode eksempler. Både på sosiale medier og i levende live.

- Når folk kommer gående, eller velger sykkel og buss, fremfor å kjøre til skolen, skal vi legge merke til det og gi folk positiv oppmerksomhet, sier Klaudia Derkowska (18).

LES LEDER: Ett sted går grensen for grådighet

Private klimavalg

Dessuten deltar skolen i Trøndersk klimamesterskap, sammen med alle andre videregående skoler i Trøndelag. Mesterskapet arrangeres av Sør-Trøndelag fylkeskommune i tett samarbeid med Ducky. Det er en konkurranse om å redusere CO₂-utslipp på individnivå. Elevene loggfører daglig sine enkle, private klimatiltak i web-appen inne på ducky.no.

Samtidig lærer elevene hvordan de kan spare miljøet. Sykler du til og fra skolen kan du spare 4 kilo CO2, slukker du alle unødvendige lys og kildesorterer avfallet ditt, gir det også sparing. Appen viser i tillegg informasjon om hvorfor tiltakene er bra for miljøet og hva man kan oppnå ved å spare.

Det sosiale elementet finnes ikke bare inni appen – hvor deltakerne kan følge hverandre. Man har rik anledning til å sanse noen av tiltakene på nært hold … En «kattevask» sparer for eksempel miljøet for en dusj.

Vil vise frem bevisste unge

- Vi vil vise at ungdom bryr seg, sier Mads Simonsen i Ducky, som arrangerer mesterskapet. Ducky er en non-profit oppstarterbedrift hvor 13 ansatte tar ut lønn etter svært beskjedne behov.

- Oftest venter vi på forskerne, media og politikerne før vi gjennomfører egne klimatiltak, mens politikerne venter på engasjement fra enkeltpersoner. Derfor må enkeltpersoner gjøre en innsats og vise at vi ønsker endring, sier han.

Ducky vil gjøre klimaspørsmål til noe personlig og nært. Deres jobb er å synliggjøre hvordan ethvert klimagassutslipp knyttes til enkeltpersoner. Og vise hvordan enkeltpersoner faktisk har påvirkningskraft.

- Når en skole eller bedrift går inn for det kan de virkelig vise hvordan man kan leve med et betydelig lavere klimagassutslipp enn det som er vanlig i dag, sier Simonsen.

Utregningene og faktainformasjonen i appen er hentet fra klimakalkulatoren Ducky har laget i samarbeid med Asplan Viak.

Hvor man kan spare – for å spare miljøet?

Jentene i elevrådet har tatt plass ved klesbytte-standen ved inngangen. Det er det første du ser når du kommer inn på skolen. Her regner de med at kassene vil fylles og at folk vil forsyne seg i løpet av uken.

- Vår strategi er synlighet, vise muligheter og skape oppmerksomhet nok til at folk blir nysgjerrige, sier Klaudia Derkowska.

Russen er en nøkkel til synlighet og blest. På åpningsdagen var kommunen på plass med el-sykler til prøving.

- Det eneste som hjelper for at bedre klima på sikt, er at mennesker tar tak. Og at de har kunnskaper til å kunne velge riktig, sier Solveig Solem.

Jentene forteller om hvordan appen for klimamesterskapet vil kunne bidra til å endre vaner og gjøre folk i stand til å ta bevisste klimavalg.

- Jeg tror at dette er en start, sier Bridget Kulego. Over halvparten av elevene i hennes klasse har lastet ned appen, laget en profil og er i gang.

Jeg håper vi kan holde dette i gang. At det ikke bare blir en ukes stunt eller et tre ukers mesterskap. Jeg tror det er lurt å kontinuerlig og gjentatte ganger, markere og premiere denne type aktivitet. Det er bevisstgjørende, sier Bridget.

Det håper også Ducky, slik at deres app vil gi folk en mulighet til å se hvor lett det kan være å bidra til å løse klodens klimaproblemer.

Elektrisk: Solveig Solem (18), Klaudia Derkowska (18), Arash Aminpour og Bjørn Ravlo Leira tester el-sykler som kommunen har med. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Bli med: Mads Simonsen i Ducky forteller elevene ved Byåsen videregående om deltakelse i Trøndersk klimamesterskap. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Nye klær: Amelia Krostoffersen (18) og Rune Bolland (18) har funnet seg hver sin jakke blant gjenglemt tøy som ingen har hentet. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen